Krāsu izvēle telpu interjerā un to psiholoģiskā ietekme uz cilvēku. Remonts

Krāsu izvēle telpu interjerā un to psiholoģiskā ietekme uz cilvēku.

Pirmdiena, 4 jūlijā, 2016

Cilvēkiem,kas viegli spēj emocionāli uzvilkties, nav ieteicamas dizainā sarkanas krāsas toņu sienas, savukārt, tiem, kas vērsti uz melanholiju, violētu toņu sienas. Krāsas sadalās siltās, aukstās un neitrālās. Pie siltajām pieder sarkanā, oranžā, dzeltenā un to nokrāsas toņi.

Aukstajiem zilie, zili-zaļie, zili-violētie toņi.

Savukart, zaļais var būt gan aukstais, gan siltais, atkarībā no tā vai tam pievieno aukstos toņus vai siltos. Baltā, pelēkā un melnā krāsa ir netrālā. Sarkanā krāsa rada labu noskaņojumu, taču vienlaikus tā rada nemieru: kaitina un nogurdina nervu sistēmu, samazina darba spējas. Tās ietekmē palielinās asinsspiediens, paātrinās elpošanas ritms.

Tāpēc krāsa nav ieteicama dzīvojamās istabās. Oranžā krāsa veicina labu noskaņojumu un rada svētku atmosfēru, savukārt, dzeltenā krāsa piešķir svaigumu, stimulē redzi un nervu sistēmu.

Zaļā krāsa – zāles un lapu krāsa – mieram un atpūtai. Tās ietekmē samazinās asinsspiediens, uzlabojas dzirde,  paaugstina darba spējas. Labvēlīga interjeram dzīvojamās telpās.

 Zilu krāsu toņi nomierina nervu sistēmu, paaugstina darba spējas, vairāk nekā zaļie toņi, veicina asinsspiediena samazināšanos un muskuļu tоnusu. Šī krāsa ir īpaši labvēlīga cilvēkiem ar paaugstinātu nervu uzbudinātību. Telpās toņi rada vēsuma un dziļumu sajūtu. Violeto krāsa telpā rada melanholisku auru un ieved pārdomās, tāpēc tā ātri nogurdina cilvēka psihi. Vairāku krāsu kompozīcijas vienā telpā izraisa dažādas emocijas, daudz sarežģītākas, tāpēc jāpievērš uzmanība to saskaņošanai.

Telpu dizains un krāsu toņu īpašības Strādājot pie dizaina telpām, rodas jautājums: « Kā tad izmantot krāsu īpašības sadzīvē? ». Izstrādājot telpas dizainu, ņemiet vērā, ka istabās, kas ir orientētas uz ziemeļiem, vēlamas silto toņu krāsas, — zeltaini-dzeltenas, krēmīgi rozā

. Tādas sienas atstaro vairāk gaismas, saules, rada siltuma sajūtu. Ja logi iziet uz dienvidiem un dienvidrietumiem, stipri sakarst saulē un karstajā sezonā, labāk sienas toņus izvēlēties zilus, zilgandzeltenos vai pelēkos.

Ziemeļu rajonos, telpu dizainā ieteicams izmantot silto krāsu gammu. Sienas — tas ir fons mēbelēm un dekoratīvajiem priekšmetiem — paklājiem, gleznām, aizkariem u.c Ja istaba iekārtota ar gaišām mēbelēm, aizkari ir vienkrāsaini, sienas var aplīmēt ar tapetēm vai spilgtas krāsas sienas attēlu. Sienas  nodrošina patīkamu un dzīvīgumu telpās. Izstrādājiet telpas dizainu, ņemot vērā tās pielietojuma mērķi.

Sienu apdares krāsas izvēlē jāņem vērā un piederību dažādām telpām dzīvoklī.

Guļamistabā  vairāk derēs siltie toņi — smilškrāsas, tumši zeltains, gaiši oranžs un bordo sarkans. Bērnu istabu vislabāk aplīmēt ar tapetēm tīrtoņa gaišās krāsās, lai pietiktu istabas apgaismojuma un tās nebūtu tumšas.

Ir novērots, ka skolēniem, kuri risina aritmētiskos uzdevumus, pārsvarā  redzeslokā ir gaiši zilā krāsā, tāpēc kļūdu skaits saruka par vairāk nekā 13%, kad redzeslokā nonāca arī sarkanā krāsa, skaits ir samazinājies par 19% uzdevumos.

Bērnistabas dizainā auksto toņos zilo un sarkano krāsu un attēli negatīvi ietekmē bērnu emocionālo stāvokli, novērš to uzmanību no gatavošanās nodarbībām un gulēt iešanas. Telpas dizainā, kur nav daudz platības, kā arī dzīvokļos, sienām piemērotākais ir zilgan – pelēkais tonis, kā arī gaiši ietonēti toņi. Telpu sienas, lielām telpām izmēri, krāsas var būt spēcīgāk izteiktākas..

Daži speciālisti telpu interjera jomā dod priekšroku baltajam krāsas sienām. Grūti iebilst, tiešām, baltās sienas ir lielisks fons jebkuras krāsas mēbelēm, paklājiem, gleznām, tekstilam un citiem dekoratīviem elementiem.

Telpas ar baltām sienām — gaišas un telpas viegli iekārtot mājīgi. Dzīvojamo telpu īpašnieki iecienījuši paņēmienu daudzveidību dizainā un tāpēc bieži, sienu krāsas izvēle ir ne tikai balta, bet arī citas krāsas.

Sienu un grīdas krāsa telpā var iet kopā pēc kontraksta. Pirmajā gadījumā sienas un grīdas ir vienas krāsas dažādos toņos (piemēram, gaiši zilpelēkās sienas un pelēks vai gaišzils linolejs, zeltainas sienas un gaišs parkets un tā tālāk).

Otrajā gadījumā sienas un grīda ir dažādās krāsās (tālu dzeltenīgās sienas un grīda).  Jāizvairās no kompozicījā krāsu savienojumiem ar tā sauktajām papildu krāsām (piemēram, sarkanu un zaļu, oranžu un dzeltenu,kā arī ultravieolētu). Šīs kombinācijas ātri nogurdina acis, rada diskomforta sajūtas. Izvēloties telpas krāsas risinājumus kopumā jāņem vērā mērķis kādam telpa tiks izmantota.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē