Kā interjera krāsas ietekmē tavu noskaņojumu Aktuālie padomi
Foto: dzivenotiek.lv

Kā interjera krāsas ietekmē tavu noskaņojumu

Trešdiena, 28 jūnijā, 2017

Krāsas burtiski padara mūsu dzīvi krāsaināku, un to izvēle dažādiem mērķiem atspoguļo ne tikai mūsu gaumi, bet arī sajūtas un vēlmes. Krāsas spēj ietekmēt cilvēka psiholoģisko stāvokli, tāpēc jo īpaši jāpārdomā mājokļa interjeram piemērotākie risinājumi.

Ne vienmēr acij tīkamākā izvēle būs piemērota ilgtermiņa interjera risinājumam. Izvēloties dizaina krāsu shēmas, noteikti jāņem vērā to ietekme uz cilvēka noskaņojumu un telpas izmantošanas mērķiem.

Sarkana krāsa

Sarkanā ir ļoti enerģiska, spēcīga un intensīva krāsa. Tās ietekmē var paātrināties sirds ritms, paaugstināties asinsspiediens un adrenalīna līmenis, taču silti sarkanos toņos ieturētā telpā cilvēks var justies ērti un brīvi. Sarkana krāsa piemērota virtuves un ēdamistabas dizainam, jo vairo apetīti un rosina sarunas, turklāt tā ir ļoti stimulējoša un veicina aizrautību. Sarkanās izmantošana priekšnamā var radīt spēcīgu pirmo iespaidu. Labu vai sliktu – tas gan atkarīgs no telpā valdošās atmosfēras.

Oranža krāsa

Oranžu interjeru novērtēs cilvēki, kuriem sarkanie toņi šķiet pārāk agresīvi. Šī krāsa ne tikai stimulē enerģiju, piedzīvojumu garu un entuziasmu, bet arī simbolizē drosmi un viesmīlību. Tā kā šī krāsa veicina enerģijas pieplūdumu, to ieteicams izmantot telpās, kurās tiek veiktas fiziskas aktivitātes.

Dzeltena krāsa

Dzeltenā ir prieka un siltuma krāsa, tāpēc tā ir piemērota virtuves, ēdamistabas un vannasistabas dizainam. Šī krāsa atgādina sauli, tāpēc mazās telpās rada plašuma sajūtu, turklāt ļauj cilvēkiem justies gaidītiem. Lai gan dzeltenā ir ļoti pozitīva krāsa, to nevajadzētu izmantot kā interjera pamatkrāsu. Lielos daudzumos tā var radīt nepatīkamas emocijas un vairot aizkaitināmību.

Zila krāsa

Zilā ir miera un skaidrības krāsa. Tās ietekmē palēninās sirds ritms un samazinās asinsspiediens, tādēļ tā ir lieliski piemērota guļamistabas un vannasistabas dizainam. Stresa mazinošo īpašību dēļ ieteicama arī mājas darba telpai, turklāt, izmantojot virtuvē, tā var mazināt apetīti un veicināt veselīgāku uzturu. Zilā krāsa veicina formalitāti, bet pavisam tumšie toņi var raisīt skumjas.

Zaļa krāsa

Zaļā ir dabas un miera krāsa, kuru iespējams izmantot praktiski jebkurā mājas telpā. Tā labi sadzīvo ar citām krāsām, tāpēc to var izmantot, lai atsvaidzinātu telpas interjeru. Zaļā atpūtina acis, mazina stresu un veicina auglību, tāpēc ir īpaši piemērota guļamistabas dizainam.

Violeta krāsa

Violetā ir luksusa un bagātības krāsa, kas jau vēsturiski piedēvēta sabiedrības augstākajam slānim. Lavandas tonis nomierina un iedarbojas līdzīgi kā gaiši zilie toņi, taču neveicina vēsuma sajūtu. Kombinējot ar citām dārgakmeņu krāsām, violeto iespējams izmantot dzīvojamās istabas un vannasistabas dizainam.

Neitrālas krāsas

Melnā, baltā, pelēkā un brūnā krāsa ir elastīgas un viegli pielāgojamas interjera akcentu veidošanai. Melno krāsu ieteicams izmantot ļoti piesardzīgi, detaļu izcelšanai un elegances radīšanai. Baltā atsvaidzinās jebkuru telpu un padarīs to vizuāli plašāku, taču šo krāsu nevajadzētu izmantot viscaur interjerā. Izmantojot pelēko krāsu, jāņem vērā, lai tā nedominētu, citādi telpā var uzmākties garlaicība. Brūnā ir zemes krāsa, tāpēc rada drošības un stabilitātes sajūtu. Tā ir silta un dziļa, tāpēc rada patīkami aicinošu atmosfēru.

Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē