Energoefektivitātes iespējas ventilācijas sistēmās Ziņas

Energoefektivitātes iespējas ventilācijas sistēmās

Trešdiena, 10 aprīlī, 2024

Ilgtspēja – viens no galvenajiem izaicinājumiem pelnošam uzņēmumam. Energoefektīvi risinājumi ļauj ražotājiem samazināt produktu pašizmaksu un sabiedrībai ietaupīt uz saņemto pakalpojumu rēķina. Kādi ir optimālākie risinājumi, kas sekmē energoefektivitāti un uzņēmuma tirgus pozīciju? Elektrum Energoefektivitātes centra rīkotajā bezmaksas vebinārā vairāki eksperti dalījās pieredzē par viedo tehnoloģiju izmantošanas iespējamām un to integrāciju uzņēmējdarbībā. Vebinārā par energoefektivitātes iespējām ventilācijas sistēmās dalījās nozares eksperts Gatis Pļaviņš no SIA "Systemair".

Energoefektivitātes iespējas ventilācijas sistēmās


Eiropas Savienības stratēģijas Zaļā kursa mērķis ir panākt, lai Eiropa kļūtu par pirmo klimatneitrālo pasaules daļu. Eiropas Ekodizaina direktīva ir jauna Eiropas Savienības direktīva, kas izstrādāta, lai uzlabotu apkures un karstā ūdens produktu efektivitāti, nodrošinot, ka māju īpašnieki apzinās savu ražojumu efektivitātes līmeni, ko skaidri parāda energoefektivitātes uzlīme. Šī direktīva attiecas arī uz ventilācijas sistēmām. Programma ir izstrādāta izmantojot pasaulē pazīstamo AMCA novērtēšanas protokolu un ievērojot stingros Eurovent sertifikācijas audita procesus, informē Gatis Pļavnieks no SIA "Systemair".


Kas ir energoefektīva ventilācija?


"Pēdējā laikā mēs vairāk domājam par enerģijas taupību, it sevišķi pēdējos gados, kad esam saskārušies ar energoresursu straujo pieaugumu, bet gribētos uzsvērt, ka laba iekšgaisa kvalitāte ir arī labas produktivitātes pamatā," uzsver Pļavnieks. Latvijā pastāv noteikts iekštelpu gaisa kvalitātes kritērijs, kas ir zemāks par Eiropas normatīvu. "Latvijas normatīvs nosaka 12 kubikmetrus stundā uz vienu cilvēku, kamēr Eiropas normatīvs ir sadalījis šo gaisa daudzumu uz vienu personu pēc kategorijām un 15 kubikmetri gaisa atbilst zemākai iekštelpu gaisa kvalitātei," saka Pļavnieks.


Enerģijas taupības iespējas ventilācijas sistēmās


Lai maksimāli izmantotu ventilācijas sistēmas un taupītu enerģiju, nepieciešams izmantot ventilatorus ar zemu elektrības patēriņu, kas savukārt nozīmē, ka ir svarīgi uzstādīt pareizo darba punktu, un iekārtas ekspluatācijas laikā to arī noturēt. "Ļoti labu špikeri sniedz Eiropas normatīvs 13779, kur katram ventilācijas sistēmas komponentam tiek nosaukti zemi vai augsti spiediena zudumi. Līdz ar to, kad redzam šos datus, mēs varam izvērtēt, kāda ir esošā situācija un uz ko varam tiekties," saka Pļavnieks, piebilstot, ka saskaņā ar Eiropas Ekodizaina direktīvu ventilācijas sistēmu filtriem nepieciešams monitorings, kad tiek fiksēts laiks, kurā tie būtu jānomaina.


Ventilatoru vadības sistēma


Uzlabojot iekštelpu gaisa kvalitāti, ir iespējams samazināt energoresursu patēriņu, apliecina Pļavnieks. "Piemēram veikalos, ja tiek veidota ventilācijas vadība pēc CO2 gāzes daudzuma telpās. Skolās var izmantot ventilācijas vadību ar laika kontroli, birojos ventilācijas vadība var notikt pēc kustības, klātbūtnes, vai temperatūras telpā."


"Ņemot vērā pieaugošās ilgtspējas prasības un enerģijas izmaksas, vairs nepietiek tikai aplūkot gaisa apstrādes iekārtu (AHU) pārdošanas cenu. Jāņem vērā, kā produkts darbojas un cik daudz enerģijas tas patērē dzīves cikla laikā. Ar Systemair LCC var aprēķināt gaisa apstrādes iekārtas dzīves cikla izmaksas (LCC). Lai LCC aprēķinus padarītu par standarta piedāvājumu, esam izstrādājuši praktisku, uzticamu tiešsaistes rīku, kura pamatā ir atzītā ASHRAE klimata datu bāze un aprēķinu metodes. Systemair LCC koncentrējas uz enerģijas izmaksām ventilācijas iekārtu ekspluatācijas laikā, kas veido lielāko daļu gaisa apstrādes iekārtas dzīves cikla izmaksu. Aprēķinot AHU dzīves cikla izmaksas lielākajai daļai vietu visā pasaulē, pamatojoties uz pārbaudītiem ASHRAE datiem," pauž Pļavnieks.


Lai gūtu plašāku ieskatu par viedo tehnoloģiju izmantošanas un integrācijas iespējām uzņēmumos, kā arī noskaidrotu, kādēļ ir svarīgi nodrošināt atbilstošu telpu apgaismojumu un mikroklimatu, un kā tas ietekmē darbinieku labsajūtu un produktivitāti, aicinām apmeklēt Elektrum Energoefektivitātes centra "
Semināru arhīvu", kurā bezmaksas ikvienam pieejami vebināra "Energoefektivitāte — ceļš uz ilgtspējīgu biznesu" video ieraksti.

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 9 mēnešu 23 dienas portālā
Bija online pirms 1 stundas
Meklētājs būvniecības nozarē