Zelta padoms energoefektivitātē - ierīču apkope! Svarīgākais, kas par to jāzina! Aktuālie padomi

Zelta padoms energoefektivitātē - ierīču apkope! Svarīgākais, kas par to jāzina!

Ceturtdiena, 30 martā, 2023

Lai elektroierīces darbotos energoefektīvi un kalpotu ilgāk, turklāt lieki netērētu elektrību, par tām pienācīgi jārūpējas. Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Undīne Gabranova sniedz vairākus ieteikumus, kā apkopt elektroierīces, lai tās patērētu mazāk elektrības, kalpotu ilgāk, jaudīgāk un efektīvāk.

Putekļsūcējs

Lai nodrošinātu maksimālo sūkšanas jaudu un novērstu putekļu daļiņu nokļūšanu atpakaļ mājoklī, putekļu savākšanas maisiņu vai konteineri ieteicams iztukšot uzreiz pēc indikatora iedegšanās, kā arī gadījumā, ja sūkšanas jauda ir samazinājusies.

Putekļsūcēja filtrs parūpējas, lai sūkšanas laikā telpā atkārtoti nonāktu pēc iespējas mazāks putekļu daudzums, tādēļ jāatceras filtru regulāri, aptuveni reizi pusgadā, iztīrīt vai nomainīt. Rekomendējamais filtra nomaiņas biežums ir norādīts ierīces lietošanas instrukcijā.

Novērtējiet putekļsūcēja birstītes – vai nav sakrājušās putekļu daļiņas, pūkas un mājdzīvnieku spalvas.
Regulāri iztīriet putekļsūcēja uzgaļus, kuros ir rotējoši elementi – to nosprostošanās var izraisīt motora bojājumus.


Veļas mazgājamā mašīna

Ik reizi pēc veļas izņemšanas ieteicams atstāt vaļā veļas mazgājamās mašīnas durtiņas un noslaucīt gumijas blīvējumu ap tām, lai novērstu nepatīkamas smakas veidošanos.

Laiku pa laikam ieteicams iztīrīt veļas mazgājamā līdzekļa atvilktni un nodalījumu, kur tā ievietota, kā arī iztīrīt veļas mazgājamās mašīnas filtru no netīrumiem. Lai to izdarītu pareizi, ieskaties ražotāja lietošanas instrukcijā.

Tāpat arī ieteicams atbrīvoties no kaļķakmens nosēdumiem, kas izveidojušies veļas mazgāšanas tilpnē. To var izdarīt dabai draudzīgā veidā, proti, mazgāšanas tilpnē ieber divas paciņas citronskābes un ierīci ieslēdz režīmā ar augstāko ūdens temperatūru (60 °C). Cikla beigās ieteicams vēlreiz izskalot tilpni, ieslēdzot skalošanas režīmu.

Ņem vērā! Citronskābi var aizstāt ar dzeramo sodu, bet tādā gadījumā ir nepieciešami aptuveni 150–200 g dzeramās sodas. Šo paņēmienu ieteicams izmantot ik pa laikam, lai nogulsnes nepaspētu izveidoties, tāpēc profilakses pēc to var veikt reizi divos mēnešos.


Trauku mazgājamā mašīna

Lai novērstu nevēlamas smakas veidošanos trauku mazgājamajā mašīnā, ik reizi, izņemot traukus, traukus mazgājamās mašīnas durvis ir jāatstāj vaļā.

Trauku mazgājamās mašīnas filtru ieteicams iztīrīt un nomazgāt tekošā ūdenī ik pēc pāris trauku mazgāšanas reizēm, jo tajā mēdz sakrāties ēdiena paliekas. Norādes, kā to darīt, ir atrodamas ierīces lietošanas instrukcijā.

Periodiski ieteicams iztīrīt trauku mašīnas ūdens izsmidzināšanas sprauslas, jo ēdiena paliekas var tās nobloķēt. Šim procesam noderēs saru birste.

Lai atbrīvotos no kaļķakmens nosēdumiem, var izmantot citronskābi – šķidrā mazgāšanas līdzekļa nodalījumā jāieber divas paciņas citronskābes un ierīce jāieslēdz standarta režīmā. Cikla beigās ierīci ieteicams izskalot vēlreiz.


Ledusskapis

Pats pirmais solis, ar ko sākas ledusskapja tīrīšana, atvieno to no kontaktligzdas!

Regulāri attīri putekļus no dzesētāja ledusskapja aizmugurē, lai nodrošinātu ledusskapja efektīvu darbību. Vēlams izmantot putekļu sūcēju vai speciālas birstes.

Regulāri tīri ledusskapja durvju blīvgumijas. Ja tās ir bojātas – jānomaina. Pārbaudi, vai ledusskapja durvis cieši aizveras. Lai ledusskapja durvis nepaliktu pusvirus, tas ir jānovieto atbilstoši lietošanas instrukcijai. Ja durvis blīvi nenoslēdzas, ledusskapja un saldētavas tilpnē ieplūst silts gaiss un palielinās elektrības patēriņš gaisa dzesēšanai.


Saldētava

Ledusskapis patērē vairāk elektrības, ja saldētavā ir izveidojusies ledus kārta. Ja pamani ledus kārtiņu, kas ir biezāka par 5 mm, ledusskapi ir nepieciešams atsaldēt.

Ledusskapjus ar automātisko atsaldēšanas funkciju "Defrost" vai "No frost" reizi gadā vai atbilstoši instrukcijai jāiztukšo un jāiztīra, pirms tam atvienojot to no kontaktligzdas.

Kā atkausēt? Sagatavo aukstumizturīgu somu, kur ievietot produktus. Produktus var arī salikt lielākā bļodā, ko aptin ar foliju un segām. Šādi tie saglabāsies sasaluši vismaz 4–5 stundas. Sākotnēji jāļauj saldētavai dabiski atkust. Var izmantot bļodu, lai kūstošais ūdens pilētu tajā. 

Tīrīšanai nedrīkst izmantot abrazīvu sūkli, jo tas var sabojāt saldētavu! Kad viss ledus izkusis, saldētava kārtīgi jāizslauka ar drānu, ko var samitrināt remdenā ūdenī.


Tvaika nosūcējs

Tvaika nosūcējam, pārklājoties ar tauku nosēdumiem, darbības efektivitāte ievērojami samazinās.

Ja tvaika nosūcēja filtrs tiek tīrīts regulāri, to viegli var notīrīt ar karstu, tekošu ūdeni, vai filtru pamērcējot ūdenī. Ja tvaika nosūcēja filtru ir grūti notīrīt, tad var pagatavot pastu, dzeramo sodu sajaucot ar ūdeni. Iegūto pastu uzklāj uz traipiem, ļaujot pusstundu vai nepieciešamības gadījumā ilgāk iedarboties, un pēc tam notīra ar mitru lupatiņu.

Tvaika nosūcēja filtru var mazgāt arī trauku mazgājamajā mašīnā, pievienojot to pašu mazgāšanas līdzekli, ko izmanto traukiem.


Elektriskā tējkanna

Lai nepalielinātos elektrības patēriņš ūdens uzvārīšanai, elektriskās tējkannas sildelements ir regulāri jāatkaļķo. Atkaļķošanu var paveikt dabai draudzīgā veidā, izmantojot citronskābi.

Tējkannā ieber citronskābi un ielej maksimāli pieļaujamo ūdens daudzumu. To uzvāra, nedaudz nogaida, iekams atmirkst kaļķakmens nogulsnes, un izlej ārā. Pēc tam vēlreiz uzvāra tīru ūdeni un to izlej ārā.


Boileris

Ja boilera sildelements ir apkaļķojies, tā elektrības patēriņš būtiski palielinās. Vismaz reizi gadā ieteicams veikt boilera tehnisko apkopi, respektīvi, notīrīt tā sildelementu un novērtēt tā anoda stāvokli, kā arī rūpīgi izskalot boilera iekšpusi. Ja ir zināšanas, to var izdarīt pašu spēkiem, ja ne – labāk pieaicināt zinošu meistaru.


Veļas žāvētājs

Arī veļas žāvētāja tīrīšana un apkope ir ne mazāk svarīga, jo aizsērējuša filtra un kondensatora dēļ ierīce daudz ilgāk žāvēs veļu, patērējot lieki elektrību.  

Filtra tīrīšana ir jāveic pēc katra žāvēšanas cikla. Kondensators parasti atrodas iekārtas apakšā, un to var viegli notīrīt ar dušas palīdzību, vienkārši noskalojot.


Dūmu detektors

Lai mājoklis vienmēr būtu drošībā, svarīgi pārliecināties, ka dūmu detektori ir darba kārtībā! Kā veikt apkopi? Ar sausu drāniņu regulāri noslauki putekļus, kā arī savlaicīgi nomaini baterijas. Atkarībā no detektora veida baterijas tam kalpos robežās no aptuveni diviem līdz desmit gadiem. Detektora pārbaudi un apkopi ieteicams veikt reizi mēnesī, bet ne retāk kā divas reizes gadā!


Elektrum Energoefektivitātes centra 25 gadu pieredze

Papildu noderīgus padomus efektīvai saimniekošanai Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Undīne Gabranova aicina skatīt vietnē EsmuEfektivs.lv

Turklāt ikviens interesents aicināts izmantot arī iespēju pieteikties bezmaksas energokonsultācijai. Zinošie energoefektivitātes speciālisti sniegs daudzveidīgus ieteikumus – sākot ar LED spuldžu, sadzīves elektroierīču izvēli līdz pat apsildes un ventilācijas risinājumiem.

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 9 mēnešu 17 dienu portālā
Bija online 23 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē