Gribi uzbūvēt pats savu māju? Tad tev noteikti jāzina šīs 5 lietas! Aktuālie padomi
Foto: dzivenotiek.lv

Gribi uzbūvēt pats savu māju? Tad tev noteikti jāzina šīs 5 lietas!

Piektdiena, 30 jūnijā, 2017

Neatkarīgi no ieplānotās mājas izmantošanas mērķa, process no idejas rašanās brīža līdz pat pirmajiem būvdarbiem līdzinās ceļojumam, kura veikšanai nepieciešams rūpīgi pārdomāt katru pieturas vietu.

Lai arī sākumā šķiet, ka mērķis ir pašsaprotams, tas nebūt nav tik vienkārši. Ir labi apzināties, ka vēlies uzbūvēt māju, tomēr vispirms jātiek skaidrībā, kādu māju, kur un kā tad īsti būvēt? Šajā brīdī tev nav jāķeras pie rasējumiem un jāurbjas cauri speciālajai literatūrai, bet rūpīgi jāpārdomā, kā vēlies veidot savu nākotnes dzīves telpu. Tā var būt piecu guļamistabu villa ar plašu dzīvojamo zonu un baseinu, videi draudzīga koka guļbūve ar pirts telpu un zonu viesu izmitināšanai vai pavisam necila, bet gruntīga māja pārmantotā lauku īpašumā.

Pirms jebkādu lēmumu pieņemšanas ģimenes lokā jāapspriež nākotnes mājas funkcijas, vēlamā atrašanās vieta, iespējamie finanšu avoti un pieļaujamās atkāpes. Tāpat jāapsver arī rezerves plāns – ja nu viss tomēr nenorit tik gludi, kā cerēts. Lai būtu vienkāršāk, ņem rokā zīmuli un veic pierakstus uz papīra.

 

Kad esi izvirzījis mērķus un apzinājies kopējās ģimenes vēlmes, laiks noteikt vismaz aptuvenas būvniecības izmaksas. Apdomā, cik lielu summu esi gatavs ieguldīt zemes gabala iegādei, projekta izstrādei un pašam būvniecības procesam, neaizmirstot arī par mājas labiekārtošanu un ainavas izveidi. Ja pašam tik lieli tēriņi nav pa kabatai, ieteicams vērsties bankā, lai noskaidrotu kredīta saņemšanas iespējas.

 

Ja ģimenes īpašumā jau ir zemes gabals, kas piemērots mājas būvniecībai, tad par vietas izvēli vairs galva nav jālauza. Tomēr, ja nav ne mājas, nedz arī vietas, tad rūpīgi jāpārdomā, kur un cik lielu zemes gabalu iegādāties. Meklējot īsto zemes pleķīti, var vadīties pēc sajūtām un ainaviskās burvības vai racionāli izvērtēt vietas priekšrocības un trūkumus. Ja ģimenē ir bērni, aktuāls varētu būt izglītības iestāžu tuvums, arī sabiedriskā transporta pieturvietu un pārtikas veikalu attālums. Tāpat vietas izvēlē obligāti jāņem vērā iepriekš noteiktie mērķi un finansiālie apsvērumi, kā arī apbūves gabala attīstības iespējas un iespējamie apgrūtinājumi. Pēc šādas informācijas var vērsties vietējā pašvaldībā un Valsts zemes dienestā.

Pilnvērtīgai mājas funkcionēšanai nepieciešams gan elektrības pieslēgums, gan arī ūdens apgāde un kanalizācija, tāpēc pirms noskatītā īpašuma iegādes būtu ieteicams noskaidrot informāciju par tam nepieciešamo komunikāciju ierīkošanas iespējām un provizoriskajām izmaksām. Ja apbūves gabalam pieejams elektroapgādes pieslēgums un centralizētais ūdensvads, tad vari atviegloti uzelpot, bet, ja tev nav trāpījusies laimīgā loze, tad par elektrības pieslēguma ierīkošanu teritorijā jāvēršas uzņēmumā A/S “Sadales tīkls”.

 

Kad ir atrasta īstā vieta, laiks ķerties klāt mājas projekta izvēlei. Šajā brīdī nepieciešams pieaicināt speciālistu, kas palīdzēs ne tikai izstrādāt, bet arī saskaņot tehnisko projektu. Lētāk un vienkāršāk ir iegādāties kādu no jau gatavajiem mājas tipveida projektiem, tomēr, ja maciņš atļauj, vērts apsvērt individuālā projekta izstrādi. Neatkarīgi no finansiālajām iespējām, pie arhitekta jāvēršas ar skaidru galvu, jo šajā plānošanas posmā neizlēmība nav pieļaujama. Tāpat ieteicams paturēt prātā, ka savas korekcijas iedomātajā mājas plānojumā var ieviest arī apbūves gabala īpatnības.

Lai oficiāli varētu ķerties klāt mājas būvniecības darbiem, obligāti jāvēršas būvvaldē un jāsaņem būvatļauja. Pretējā gadījumā ilgi gaidītā rosīšanās tiks klasificēta kā patvaļīga būvniecība, rezultātā iedzīvojoties liekās galvassāpēs un papildu izdevumos.

 

 

Lai nākamajām paaudzēm varētu nodot jau gatavu māju, prātīgi noteikt ne tikai budžetu, bet arī būvdarbu izpildes termiņu. Sadali visu būvniecības procesu posmos, katram atvēlot noteiktu laika perioda. Ne vienmēr būs iespējams visu paveikt tik ātri kā gribētos, tomēr iepriekš izveidotais grafiks ļaus sekot līdzi būvniecības progresam un paskubinās uz darbošanos brīžos, kad tā vien gribas ieslīgt dīvānā un ieurbties televizora ekrānā.

 

Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 20 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē