Padomi, kā iekārtot ergonomisku vannasistabu Aktuālie padomi

Padomi, kā iekārtot ergonomisku vannasistabu

Otrdiena, 20 jūnijā, 2017
Lai izveidotu ērtu un ergonomisku vannasistabu, par tās iekārtojumu jāpadomā vēl pirms remonta veikšanas.
Ievēro pareizo izmēru un attālumu

Latvijas mājokļos visbiežāk sastopamas pavisam nelielas vannasistabas, tāpēc šādu mājokļu saimniekiem īpaši rūpīgi jāpārdomā telpas iekārtojums.

Minimālais attālums, kas būtu jāievēro starp santehnikas ierīcēm, ir 50 cm, savukārt līdz durvīm – 60 cm. Ja nepieciešams, attālumu starp vannu un dušu iespējams samazināt līdz 30 cm, taču tualetes poda priekšā jāparedz vismaz minētie 50cm – pretējā gadījumā tā izmantošana var būt ļoti neērta.

 
Izlietnei un vannasistabas mēbelēm, piemēram, virsmai pie izlietnes, jāatrodas vismaz 80 līdz 110 cm augstumā virs grīdas (standarta augstuma – 90 cm). Izlietni noteikti nevajadzētu novietot pašā telpas stūrī, jo šādā gadījumā, mazgājot rokas, elkoņi atdursies pret sienu. Ieteicams ievērot vismaz 10 cm attālumu no izlietnes līdz sienai, tādējādi arī pasargājot to no ūdens šļakatām
 

Ja dzīvo mājoklī ar plašāku vannasistabu, starp santehnikas iekārtām un durvīm atstāj 75cm brīvu telpu. Izņēmums ir tikai bidē, starp kuru un tualetes podu nevajadzētu atstāt vairāk par 35 līdz 45 cm. Taču, ja nav iespējams ierīkot atsevišķu bidē, blakus tualetes podam var ierīkot dušu. Tās pieslēgums ūdensvadam atradīsies zem izlietnes, turklāt sistēmu iespējams iebūvēt arī sienā. 

Izvēloties dušas kabīni, pievērs uzmanību, lai tā būtu vismaz 76 x 76 cm plata, bet ideālajā variantā – pat 90 x 90 cm. Iegādājies dušas kabīni ar gofrētu grīdu, savukārt, ja meistari veido dušaskabīni uz grīdas, parūpējies, lai flīzes nebūtu pārāk slidenas. Tad nebūs vajadzības klāt dušas paklājiņus, kas tikai apgrūtina uzkopšanu.

Uzstādot spoguļus, jāņem vērā ģimenes locekļu garums, taču parasti tos uzstāda 1,60 līdz 1,75 m augstumā virs grīdas.

Izvēlies ērtus priekšmetus un to novietojumu

 

Ja esi labrocis, tad dvieļu un tualetes papīra turētājs, kā arī citi, bieži izmantojami priekšmeti, jānovieto telpas labajā pusē. Savukārt kreiļiem – kreisajā pusē.

Kārtīgi jāpārdomā dvieļu pakaramo atrašanās vieta, lai pēc ūdens procedūrām tie būtu rokas stiepiena attālumā un 60 līdz 70 cm augstumā virs grīdas. Tualetes papīra turētājs jānovieto 20 līdz 30 cm augstumā virs grīdas. Ja tualete un vannasistaba ir apvienotas, tad starp tualetes podu un dušu (vai vannu) ieteicams novietot izlietni.

Ja vietas nav daudz, bet telpā jānovieto arī veļas mašīna, labāk izvēlēties modeli, ko iespējams novietot zem izlietnes. Tas būs maksimāli efektīvs risinājums.

 

Ērtākai uzkopšanai SIA Baltic Būves centrs iesaka uzstādīt piekaramo izlietni un noslēpt visas caurules.

Pārdomā apgaismojumu

Parasti vannasistabā ierīko divu veidu apgaismojumu. Viens kalpo kā pamata apgaismojums, bet otrs paredzēts kā papildus gaisma spogulim. Tai nevajadzētu būt krāsainai un pārāk spilgtai.

 

Tāpat arī tai nevajadzētu atstaroties no spoguļa un būt vienpusējai, citādi pastāv iespēja, ka no vannasistabas iziesi nevienmērīgi noskuvies.


Ja papildus apgaismojuma funkciju pilda tikai viens gaismas avots, to ieteicams izvietot 180 cm augstumā, centrējot uz izlietnes vidu. Ja gaismekļi ir divi, tad tie jāmontē spoguļa sānos 170 cm augstumā.

 

Vannasistabas apgaismojuma norma ir 200 luksi (lx). Viens lukss ir vienāds ar vienu lūmenu (lm), kas ir tiešā gaismas plūsma uz 1 m2. Tādējādi 5 m2 plašai vannasistabai nepieciešami 1000 lūmeni. Lai varētu izvēlēties atbilstošāko apgaismojumu, šie skaitļi jāpārveido uz vatiem (W). Tā kā pārrēķina formula ir gana sarežģīta, labāk izmantot tabulu vai rūpīgi iepazīties ar gaismas plūsmas lielumu uz lampiņas iepakojuma.

Ja izvēlies kvēlspuldzi, tad 5 m2 plašai vannasistabai pietiks ar 75 vatiem, ja kompaktu luminiscējošo jeb ekonomisko spuldzi, tad – 18 līdz 20 vatiem.

Ievēro drošību

Ja mājoklī dzīvo bērni vai veci cilvēki, jāparedz dažādi palīglīdzekļi, kas samazinās traumu gūšanas iespējas vannasistabā. Pie tualetes poda ieteicams novietot rokturi, lai būtu vieglāk piecelties, uz flīžu grīdas noklāt neslīdošu paklājiņu, bet pie duškabīnas vai vannas piestiprināt margas. 

Bērniem ieteicams iegādāties stabilus paliktņus, lai varētu pakāpties, tādējādi atvieglojot izlietnes lietošanu. Šādi iespējams izvairīties no paslīdēšanas un/vai ūdens krāna noraušanas, kas citādi var notikt, stiepjoties uz pirkstgaliem.


Vannasistabā jāizmanto rozetes ar ūdens aizsardzību (aizsardzība IP44 un vairāk). Obligāti jābūt zemējumam un slēptajām elektroinstalācijām. Ja vien iespējams, rozetes jāizvieto vismaz 60 cm atstatumā no ūdens avotiem.

SIA Baltic Būves centrs iesaka uzstādīt maisītājus ar termostatiem, jo gandrīz visi modeļi ir aprīkoti ar apdedzināšanās blokatoriem.

Iekārtojot vannasistabu, centies izvairīties no mēbelēm, spoguļiem un citiem priekšmetiem ar asiem stūriem.

Esi viltīgs!

 

Rūpīgi pārdomā skapīša, veļas groza un tīrīšanas līdzekļu atrašanās vietas. Ja vannasistaba ir neliela, tad ieteicams ierīkot glabātavas, piemēram, zem vannas. Tāpat var izveidot sienas plauktus – kabatas vai piekaramos grozus.

Izvēlies viegli tīrāmus materiālus – gludus, bez lielām reljefainām dekorācijām. Vannas un dušas tuvumā labāk izmantot gaišas flīzes, jo uz tumšām būs labi redzams katrs ūdens nogulšņu piliens.

Neaizmirsti arī par labu ventilāciju! Tā nodrošinās ātrāku virsmu nožūšanu un pasargās no pelējuma veidošanās telpā.







Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 24 dienas portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē