Zāliena pļaušanas zelta likumi Aktuālie padomi

Zāliena pļaušanas zelta likumi

Ceturtdiena, 22 jūnijā, 2017
Jebkuram zālienam nepieciešama pļaušana. Tas ir viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem skaistas un sulīgi zaļas piemājas teritorijas uzturēšanai.

Ievēro pareizo tehniku!
Pienācīgas pļaušanas rezultātā zāliens kļūst biezāks, tādējādi atstājot mazāk vietas nezālēm un sūnām. Iegaumē šo zelta likumu – pļaut drīkst tikai 1/3 no zāles stiebra!
Ja regulāri izmantosi pārāk zemu pļāvēja asmeņu augstumu, zāle var sākt brūnēt, nīkuļot un kļūt uzņēmīga pret slimībām. Trešdaļas likumu nedrīkst pārkāpt arī tad, ja kādu laiku esi atstājis zālienu novārtā, un tas izaudzis par garu. Šādā gadījumā pie vajadzīgā zāles stiebru augstuma nonāc pakāpeniski.
Nekad nepļauj slapju zāli, jo tā lips klāt pļāvēja asmeņiem, taču izvairies no pļaušanas arī pārāk karstā laikā. Vasaras tveicē pļauta zāle var sākt izdegt, tāpēc, ja nepieciešams, labāk nopļaut zāli agri no rīta vai vēlu vakarā.

Lai iegūtu skaistu zālienu, centies katru reizi pļaut zāli citā virzienā. Tāpat ielāgo, lai pļāvēja asmeņi vienmēr būtu uzasināti. Pļaujot zāli ar notrulinātiem asmeņiem, palielinās kaitēkļu un slimību risks.
Nopļauto masu ieteicams atstāt nesavāktu, jo tā nodrošinās zāli ar tai nepieciešamo slāpekli un barības vielām, turklāt karstā dienā pasargās no saules.
Taču, ja stiebri izauguši par garu un nopļautā masa veido lielus kušķus, to var sagrābt un novietot komposta kaudzē.
Ēnainās vietās zem kokiem zāli ieteicams atstāt garāku, jo šajās zonās lielu daudzumu barības vielu uzsūc koku saknes, atstājot mazāk vērtīgo vielu zāles stiebriem.
Pirms zāles pļaušanas atbrīvo teritoriju no gružiem un lieliem akmeņiem, jo tie var sabojāt pļāvēja asmeņus.

Izvēlies piemērotāko zāles pļāvēju!
Lielām, brīvām teritorijām piemēroti zāles pļāvēji – traktori. Tie ir ērti vadības ziņā un maksimāli samazina slodzi uz muguru un rokām, kas varētu rasties, ilgstoši pļaujot zāli ar stumjamo pļaujmašīnu.
Mazām teritorijām ieteicams izvēlēties stumjamās pļaujmašīnas, jo ar tām iespējams ērti izlavierēt starp apstādījumiem un puķu dobēm. Izvēloties elektrisko pļaujmašīnu, jāiegādājas arī pietiekami garš pagarinātājs, taču jāuzmanās, lai pļaušanas laikā to nesagrieztu.

Ja teritorija ap māju ir liela, taču tajā izvietoti dažādi šķēršļi (puķu dobes, koki, dārza būves), tad noderēs benzīna zāles pļāvējs. Tā darbības principi ir līdzīgi elektriskajam pļāvējam, taču to neierobežo pagarinātāja garums.
Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē