Sāks LU Rakstu mājas būvniecību Ziņas

Sāks LU Rakstu mājas būvniecību

Otrdiena, 23 augustā, 2022

Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra teritorijā Torņkalnā ceturtdien, 25.augustā tiks ielikts pamatakmens Rakstu mājai, aģentūru LETA informēja LU Komunikācijas departaments.

Pirmā no LU Akadēmiskais centra ēkām Torņakalnā bija 2015.gadā atklātā Dabas māja, 2019.gadā durvis vēra Zinātņu māja. Līdz ar Rakstu mājas būvniecības pabeigšanu 2023.gada rudenī vienuviet atradīsies lielākā daļa līdz šim pa visu Rīgu izvietoto LU fakultāšu.

Rakstu mājā atradīsies Biznesa vadības un ekonomikas, Humanitāro zinātņu, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas, Sociālo zinātņu, Teoloģijas, kā arī Vēstures un filozofijas fakultātes, vairāki institūti, LU Kultūras centrs un amatiermākslas kolektīvi, Biznesa inkubators, bibliotēka un citas struktūrvienības.

Rakstu māja būs lielākā no trim Akadēmiskā centra būvēm - kopējā ēkas lietderīgā platība būs 26 000 kvadrātmetru. Tai būs astoņi virszemes un viens pagrabstāvs. Rakstu māja atradīsies uz dienvidiem no Zinātņu mājas, blakus Vienības gatvei.

LU Rakstu mājas būvniecībā un iekārtošanā investēs aptuveni 49 miljonus eiro, ieskaitot PVN. No tiem 30 miljoni eiro ir piesaistīti no Eiropas Investīciju bankas, 11,5 miljoni eiro - no Eiropas Padomes Attīstības bankas, bet 7,4 miljoni eiro ir universitātes ieguldījums.

Par jaunās Rakstu mājas projektēšanu un būvniecību LU ir parakstījusi līgumu ar pilnsabiedrību "Rere BMV", kuru veido trīs "Rere grupas" uzņēmumi - "Rere būve", "Rere vide" un "Rere meistari".

Jau ziņots, ka Torņkalnā tuvāko gadu laikā plānots celt arī Sporta māju ar trīs sporta spēļu zālēm, peldbaseinem, trenažieru, aerobikas un deju zālēm un citām telpām.

Konkurss par LU Akadēmiskā centra Rakstu mājas projektēšanu un būvniecību tika sākts 2019.gada oktobrī.

Saistībā ar Rakstu mājas projektu par kukuļņemšanu ir apsūdzēta bijusī LU rektora vietniece un tieslietu ministre Baiba Broka. Lietā apsūdzēti ir arī būvfirmas "Skonto būve" bijušie īpašnieki Guntis Rāvis un Ivars Millers. Apsūdzības ieskatā Rāvis un Millers devuši kukuli Brokai, lai viņa aizstāvētu uzņēmuma intereses LU iepirkumā par Rakstu mājas būvniecību. Neviens no viņiem apsūdzības neatzīst, lietu turpina izskatīt tiesa.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē