Atklās LU Akadēmiskā centra Zinātņu māju Torņakalnā Ziņas

Atklās LU Akadēmiskā centra Zinātņu māju Torņakalnā

Otrdiena, 29 janvārī, 2019

Šodien Torņakalnā tiks atklāta Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra otrās kārtas pirmā ēka - Zinātņu māja, aģentūru LETA informēja LU.

Zinātņu mājas atklāšanas pasākums notiks plkst.14 Jelgavas ielā 3, Rīgā.

Zinātņu mājā turpmāk strādās seši zinātniskie institūti un divas fakultātes, kā arī tajā būs 72 modernas laboratorijas un vairāk nekā 450 darba vietu zinātniekiem.

LU norāda, ka tās Akadēmiskais centrs ir lielākais Eiropas Stratēģisko investīciju fonda projekts Latvijā. Tas ir vienīgais projekts Baltijas valstīs, kurā fonda līdzekļi tiek ieguldīti universitātes attīstībā. Unikālā un vērienīgā projekta ietvaros jau darbojas Dabas māja, kuru atklāja 2015.gadā. Nupat ir pabeigta Zinātņu māja, savukārt nākamais LU Akadēmiskā centra attīstības solis būs Rakstu mājas celtniecība, kuru plānots pabeigt 2022.gadā.

LETA jau ziņoja, ka Zinātņu māju, kas ir otrā no plānotajām trim studiju un pētniecības ēkām jaunajā LU Akadēmiskajā centrā, būvēja AS "LNK Industries".

Zinātņu māja atrodas blakus 2015.gadā atklātajai un "LNK Industries" būvētajai Dabas mājai - abas ēkas savienotas ar siltinātu pāreju.

LU Zinātņu mājai ir septiņi stāvi, kuros būs izvietots lāzercentrs, medicīnas muzejs, kā arī seši institūti - Astronomijas, Ģeodēzijas un ģeoinformātikas, Fizikas, Atomfizikas un spektroskopijas, Materiālu mehānikas, Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūti. Vēl ēkā atradīsies Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte, Medicīnas fakultāte un 78 zinātniskās un mācību laboratorijas, kā arī 23 auditorijas un semināru telpas. Kopumā ēkā varēs uzņemt 2000 studentu.

Zinātņu mājas būvniecības kopējās izmaksas bija 38 miljoni eiro, tostarp 79% līdzfinansēja Eiropas Savienības struktūrfondi, 14% finansējuma sedza valsts, bet 7% - universitāte.

Kopumā līdz 2020.gadam LU Akadēmiskā centra izveidē plānots ieguldīt 90 miljonus eiro, papildus piesaistot arī Eiropas Investīciju bankas finansējumu 30 miljonu apmērā. To plānots realizēt trešās ēkas - LU Rakstu mājas - būvniecības procesā.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē