Ciemos atjaunotajā VEF Kultūras pilī Ziņas

Ciemos atjaunotajā VEF Kultūras pilī

Piektdiena, 10 novembrī, 2017

Nule kā atjaunotā VEF Kultūras pils durvis apmeklētājiem vērs tieši 18. novembrī – Latvijas 99. dzimšanas dienā. Pašreiz pilī vēl rit beidzamie apdares darbi, lai viss būtu gods godam, taču ar pils direktores Lienes Kubiļus laipnu atļauju bija iespēja jau tagad novērtēt, kā izskatās pils atjaunotie interjeri, un uzklausīt dažu labu interesantu vēsturisku faktu.

"Pats neparastākais šajā ēkā ir tas, ka te atradīsiet ļoti daudz latvisku rakstu un ornamentu, kas šo māju padara par gluži vai nacionālromantisma pērli, lai gan tā celta pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados un, skatoties no ārpuses, ir īsts Staļina laika arhitektūras paraugs," saka Liene, norādot – pils arhitekts Nikolajs Semencovs gan bija no Krievijas, taču pili cēla vietējie amatnieki.
"Viņi visi bija dzimuši trīsdesmito gadu Latvijā, tāpēc nav brīnums, ka pils interjeros ir atrodams ļoti daudz stilizētu latvju rakstu: auseklīši, stilizētas Jumja zīmes, saulītes, Laimas slotiņas... Toties nav nekādu padomju laikam raksturīgu vārpu, zvaigžņu, ģerboņu," direktore smejas un ik pa brīdim norāda uz kādu pieminēto latvisko elementu – saulītes ieslēptas kāpņu margu dekorējumos, Jumja zīmes redzamas pie skatuves, saulītes – galveno kāpņu rotājumos, bet Laimas slotiņas – Kamerzāles vēsturiskajās lampās.

Tāpēc pils atklāšanas dienās interesentiem tiks rīkotas ekskursijas gida pavadībā, kas to visu varēs parādīt un izstāstīt. Starp citu, arī ieejas kolonnu kapiteļos vis nav attēlotas zvaigznes, kā varētu likties, bet gan puķītes...

VEF Kultūras pils direktore Liene Kubiļus


Vēl pils direktore lepojas ar jaunu ierakstu studiju un diviem pilnīgi jauniem koncertflīģeļiem: lielajā zālē turpmāk pianisti varēs muzicēt uz "Steinway" instrumenta, kas atceļojis no Hamburgas un ko izvēlējies pazīstamais pianists Vestards Šimkus, savukārt Kamerzālē notiekošajos koncertos skanēs "Yamaha" firmas instruments.

"Par to, lai akustika būtu izcila, arī esam parūpējušies, jo gan Lielajā zālē, gan Kamerzālē, gan vestibilā nu ir īpašas akustiskās sienas. Tāpēc, kamēr Rīgai nav savas koncertzāles, mūsu pils ar savām 800 klausītāju vietām varēs pildīt koncertzāles funkcijas," priecājas Liene, minot vēl vienu svarīgu faktu – atjaunotā pils būs ērti sasniedzama Pierīgas novadu iedzīvotājiem, īpaši tiem, kuri uz pasākumiem Rīgā brauc no Vidzemes puses.

"Pasākumu programma ir gatava jau līdz nākamā gada Jāņiem, un droši varu teikt, ka mums būs ko piedāvāt ikvienai gaumei. Tostarp – arī iespēju piedalīties vairākos mākslinieciskās pašdarbības kolektīvos, tā ka – esiet laipni gaidīti!"

Avots: aprinkis.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas