Intensīvs vai ekstensīvs - kādu zaļo jumtu izvēlēties? Aktuālie padomi

Intensīvs vai ekstensīvs - kādu zaļo jumtu izvēlēties?

Otrdiena, 30 augustā, 2022

Jau gadiem ilgi Skandināvijā novērtētie zaļie jumti pamazām gūst popularitāti arī Latvijā un visā Eiropā. Tos var redzēt uz valsts iestāžu jumtiem, piemēram, slimnīcām, birojiem vai bibliotēkām, tirdzniecības paviljoniem, pazemes autostāvvietām, luksusa daudzdzīvokļu ēkām un - arvien biežāk - arī privātmājām, lapenēm un garāžām. 


Atsevišķi zaļie jumti ļoti atšķiras viens no otra, un daudz kas ir atkarīgs no izvēlētās tehnoloģijas un iestādītās veģetācijas. Pamatā šādi zālāji tiek iedalīti intensīvajos un ekstensīvajos. Noskaidrojiet, kas tiem ir raksturīgs un kāds tips būs lieliski piemērots jūsu jumtam.

Intensīvi apzaļumots jumts

Intensīvi zaļie jumti atgādina standarta virszemes dārzus. Uz tiem var novietot gandrīz jebko – zālājus, krūmus, ziemciešus, ziedus, garšaugus un pat mazus kokus. Turklāt šādos dārzos bieži vien ir alejas, soliņi, bērnu rotaļu laukumi, lapenes.


Intensīvais zaļais jumts ir īsta oāze kļūstot par pievilcīgu atpūtas un atpūtas zonu. Tur var pastaigāties, organizēt pikniku, palasīt grāmatu vai satikt draugus un kaimiņus. Šāda jumta dārza papildu priekšrocība ir interesanti skati, ja runa ir par augstceltņu jumtiem.


Runājot par tehniskajām niansēm, jāuzsver, ka intensīvi apzaļumots jumts prasīs lielāku uzraudzību. Augiem būs nepieciešama regulārākā kopšana - atzarošana, pļaušana, mēslošana, laistīšana sausuma periodos. Slāņi, kas veido šādu jumtu, ir salīdzinoši augsti, un visa konstrukcija var būt līdz 1,5 metriem! Tas rada lielāku slodzi uz jumta konstrukciju, kas ir atbilstoši jānostiprina, kā arī lielākas izmaksas jumta dārza ierīkošanai un uzturēšanai. Tomēr šīs grūtības kompensē daudzas priekšrocības un papildu telpas izmantošanas iespēja, kas kļūst par īstu vitrīnu un priekšrocību daudzām luksusa daudzdzīvokļu ēkām, biroju ēkām un viesnīcām.

Vienkāršāka kopšana? Ekstensīvais zaļais jumts. 

Ko darīt, ja intensīvā jumta uzstādīšana konkrētajā objektā dažādu iemeslu dēļ nav iespējama? Tā vietā, lai pilnībā atteiktos no idejas par zaļumu uz jumta, ir vērts izvēlēties ekstensīvo versiju, kas ir daudz mazāk prasīga, vieglāka un lētāka. 


Ekstensīvais jumts, kas pazīstams arī kā eko jumts, kuru var izveidot vairumam ēku - ne tikai ar plakaniem jumtiem , bet arī slīpiem jumtiem. 


Ekstensīvo jumta veģetāciju veido laimiņu sugas augi (14 dažādas sugas), kuri ir paredzēti Baltijas klimatiskajiem apstākļiem. Laimiņi ir izturīgi pret ekstremāliem laikapstākļiem un tām nav nepieciešama būtiska apkope, laistīšana.


Ekstensīvos zaļos jumtus ir viegli kopt – tie kalpos daudzus gadus ar minimālu apkopi. To substrāta slānis ir daudz plānāks, kas samazina papildu slodzes kopējo svaru. Noteikti ir vērts iepazīt mūsu TUNDRA PACK risinājumu. Tā svars, pie maksimālas ūdens absorbcijas, būs 40kg/m2.


Tipiski ekstensīvi jumti sver no 100 līdz 200 kg/m2 . Šīs priekšrocības padara ekstensīvos jumtus par vienu no populārākajiem zaļajiem jumtiem Eiropā.

Ekstensīvie un intensīvi jumti - priekšrocības un trūkumi

Apkopojot, mēs piedāvājam abu veidu zaļo jumtu sistēmas. Ar mūsu risinājumiem variet iepazīties www.izolacijas.lv 

Ekstensīvie zaļie jumti:

  • tie ir salīdzinoši viegli;
  • piemērots plakaniem un slīpiem jumtiem;
  • nav nepieciešama apūdeņošana un aprūpe;
  • gatavās sistēmas ir viegli uzstādāmas, un nav jāgaida, līdz jumts kļūs zaļš;
  • kā trūkumu var minēt to, ka pa tiem nevar intensīvi staigāt. Tos var kombinēt ar terases zonām.

Intensīvi zaļie jumti:

  • plašākas labiekārtošanas iespējas
  • uz tiem var stādīt daudzas augu sugas;
  • tie nepārprotami paaugstina ēkas prestižu, piesaistot iedzīvotājus un viesus;
  • izskatās skaisti;
  • daudz smagāki par ekstensīvajiem jumtiem un nepieciešama pastiprināta konstrukcija;
  • rada augstākas uzstādīšanas un uzturēšanas izmaksas;
  • nepieciešama regulāra aprūpe;
  • nav piemērots vieglām konstrukcijām;
  • ir tehniski prasīgākas (apūdeņošanas sistēmas utt.).

Neatkarīgi no veida, ir vērts izvēlēties apzaļumotu jumtu - gan praktisku un estētisku apsvērumu dēļ, gan arī lai uzlabotu apkārtējās vides gaisa kvalitāti . Pieaugošā piesārņojuma un klimata pārmaiņu laikmetā katrs zaļums ir zelta vērts!


Rakstu veidoja: Andrejs Siliņš Daiņa dēls
Meklē mūsu risinājumus mājas lapā www.izolacijas.lv un ja ir kādas papildus neskaidrības, vienmēr būšu atvērts komunikācijai. 

Andrejs Siliņš @andrejssilins
https://www.buvbaze.lv/andrejssilins/
2 gadi 9 mēnešu 21 diena portālā
Bija online 05 februārī 11:30
Meklētājs būvniecības nozarē