Rīgas pašvaldības policija: neaizmirstiet no sniega attīrīt ietves un jumtus Ziņas

Rīgas pašvaldības policija: neaizmirstiet no sniega attīrīt ietves un jumtus

Piektdiena, 19 janvārī, 2018

Rīgas pašvaldības policija atgādina, ka, sākoties intensīvai snigšanai, saskaņā ar normatīvajiem aktiem namu īpašniekiem vai to apsaimniekotājiem ir jānodrošina sniega un ledus notīrīšana no jumtiem un trotuāriem. Pretējā gadījumā ir iespējami sodi, bet, ja ir cietušie kājāmgājēji - pat tiesvedība.

Bieži vien ziemas laikā iegūto traumu iemesls ir nevis kājāmgājēju nevērība, bet gan nolaidība no māju un teritoriju īpašnieku puses. Pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošajos noteikumos teikts, ka nekustamā īpašuma un tam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas – gājēju ietvju, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, grāvju, caurteku vai zālienu līdz brauktuves malai, tīrīšanu un kaisīšanu ar pretslīdes materiāliem jānodrošina katru dienu līdz plkst. 8.00. Vienlaikus aizliegts veidot sniega vaļņus tuvāk par 5 metriem no gājēju pārejām un krustojumiem, kā arī koku apdobēs.

Normatīvie akti paredz, ka par savlaicīgu ietvju un ēku jumtu neattīrīšanu no sniega un apledojuma uzliek naudas sodu fiziskām personām līdz 350 eiro, bet juridiskām personām – 1400 eiro. Jāpiebilst, ka sastādītie protokoli var kalpot par pamatu iespējamai kompensācijas piedziņai tiesiskā ceļā, ja pārkāpēja rīcības dēļ gūti miesas bojājumi vai materiālie zaudējumi.

Aizvadītajā sniega sezonā Rīgas pašvaldības policija uzsākusi 432 administratīvā pārkāpuma lietvedības par nenotīrītām ietvēm un 239 administratīvā pārkāpuma lietvedības par nenotīrītiem jumtiem, balkoniem, lodžijām, dzegām vai ūdens notekcaurulēm. 68 gadījumos iedzīvotāji, krītot nenotīrīto ietvju dēļ, bija guvuši traumas, savukārt 72 gadījumos krītošā sniega un lāsteku dēļ bojāti transportlīdzekļi.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas