PADOMI: Jumta seguma veidi – kādu izvēlēties? Aktuālie padomi

PADOMI: Jumta seguma veidi – kādu izvēlēties?

Otrdiena, 23 janvārī, 2018

Ja vīru nedrīkst skatīt pēc cepures, tad māju gan iespējams vērtēt pēc jumta. Slikts jumta segums var sagādāt daudz problēmu un galvassāpju. Jumts ne tikai izdaiļo mūsu māju, bet arī pasargā no lietus, sniega un citiem dabas untumiem. Lai izvēlētos savai mājai vispiemērotāko jumta segumu veidu nepieciešams iepazīties ar to īpatnībām un kalpošanas ilgumu.

Bezazbesta šīferis

Šis jumta segums līdzinās vecajam azbesta šīferim, taču līdzīga ir tikai tā forma, tas netiek vairs ražots no kaitīgā azbesta, bet gan no cementa, kaļķa un celulozes šķiedras. Bezazbesta viļņotās loksnes ir elastīgākas par azbesta šīfera loksnēm un tās pieejamas dažādās krāsās. Loksnes tiek stiprinātas pie jumta latām ar skrūvēm vai naglām, līdzīgi kā azbesta šīferi, tas arī ir šī jumta seguma pluss, jo ieklājot to, nav nepieciešams mainīt jumta konstrukciju vai latojumu. Seguma aptuvenais kalpošanas laiks 25-45 gadi. Trūkumi – Kaut arī šis jumta seguma veids ir jauns, tas tomēr mums atgādina padomju laika azbesta šīfera loksnes. 

Bitumena viļņotās loksnes

Bitumena viļņotās loksnes tiek ražotas no organisko šķiedru kompozītmateriāla (kartona) piesūcinot to ar krāsu un bitumenu. Šīs loksnes ir vieglas un lielas, tādēļ tās ir ērti ieklājamas (līdzīgi kā bezazbesta šīfers), tāpat tās pieejamas dažādās krāsās. Šī jumta seguma pluss ir tā zemā cena, bet tā kalpošanas laiks ir salīdzinoši īss. Seguma aptuvenais kalpošanas laiks  5-15 gadi. Trūkumi – Bitumena loksnes ar laiku saulē deformējas un izbalē, tās vairāk paredzētas jumta ieklāšanai pagaidu ēkām vai palīgēkām.

Metāla jumta segums

Metāla jumta segumi pieejami dažādās krāsās un formās (viļņotās, profilētās un valcētās skārda loksnes), tādēļ arī to ieklāšana var atšķirties. Viļņotās un profilētās metāla loksnes ir salīdzinoši viegli ieklājamas, tās tiek stiprinātas pie jumta latām ar skrūvju palīdzību, taču valcprofila loksnes tiek savā starpā savienotas salokot (valcējot) un pie jumta latām tās piestiprina ar speciāliem āķīšiem, tādēļ valcprofila jumta segums tiek uzskatīts ūdensdrošāks.

Ja metāla jumta segumu pabalējis vai parādījušās korozijas pazīmes, to iespējams atjaunot, pārkrāsojot. Iegādājoties metāla jumta segumu, jāpievērš uzmanība seguma pārklājumam un metāla biezumam, jo biezāks būs metāls un vairākas aizsardzības slāņu kārtas, jo ilgāks būs tā kalpošanas laiks. Seguma aptuvenais kalpošanas laiks 15-40 gadi. Trūkumi – Zem metāla jumta segumiem veidojas kondensāts, tādēļ lai tas nenokļūtu bēniņos un siltumizolācijā, nepieciešams zem jumta seguma ieklāt pretkondensāta plēvi. Līstot lietum vai krītot krusai, uz metāla seguma rodas nepatīkams un paskaļš troksnis.

Bitumena šindeļi

Bitumena šindeļi veidoti no  stiklašķiedras vai poliestera armējuma uz kā balstīts bitums, kas pārklāts ar minerālu krāsainām skaidiņām. Bituma šindeļi tiek uzklāti uz līdzenas pamatnes (osb, finiera vai kokskaidu plātnes), kur tie tiek piestiprināti ar naglām. Bituma šindeļu ieklāšana nav sarežģīta, taču darbietilpīga, jo naglu skaits var sasniegt pat 50 naglas uz vienu kvadrātmetru.

Bitumena šindeļi ir plāni un lokani, tādēļ tos var ieklāt uz sarežģītas formas jumtiem. Šindeļiem saulē uzkarstot, tie savstarpēji  salīp un tiek izveidots vienlaidu pārklājums, tā samazinot jumta tecēšanas iespēju un nodrošinot salīdzinoši ilgmūžīgu jumta segumu. Seguma aptuvenais kalpošanas laiks 20 – 40 gadi. Trūkumi – Bitumena šindeļu jumti mēdz ātri apsūnot, jumta tecēšanas gadījumā ir grūti atklāt bojātu vietu un to labot. Lai ieklātu bitumena šindeļus ir nepieciešama līdzena pamatne, kas sadārdzina kopējās jumta izmaksas.

Dakstiņi

Māla dakstiņu jumta segums jau radies ļoti sen un tas ir sevi pierādījīs kā ilgmūžīgs jumta segums. Mūsdienās to kvalitāte ir vēl vairāk uzlabojusies un ir pieejami arī dakstiņi kas veidoti no betona, tie ir lētāki par māla dakstiņiem, taču to forma ir vienāda.

Dakstiņi tiek ieklāti uz jumta latām, piestiprinot pie tām dakstiņus ar skrūvēm vai speciāliem stiprinājumiem, taču to ieklāšana nav tik vienkārša kā varētu šķist, it īpaši sarežģītākas formas jumtiem, tādēļ to montāža prasa zināmu pieredzi. Dakstiņu lielākais pluss ir to ilgais kalpošanas laiks un lielā izturība pret klimatiskajiem laika apstākļiem, gadiem ejot dakstiņu jumts kļūst tikai skaistāks un interesantāks. Seguma aptuvenais kalpošanas laiks 40-100 gadi. Trūkumi – Dakstiņu lielākais mīnuss ir to svars, tādēļ lai tos varētu ieklāt ir jāveido izturīga jumta konstrukcija. Betona dakstiņiem ar laiku izbalē krāsa, taču tos iespējams pārkrāsot.

Lubiņu (skaidu) jumti

Skaidu jumtus ieklāj no plēstām egles, priedes vai apses skaidām, tos piestiprinot pie jumta latām ar naglām. Skaidas ieklāj divās vai trijās kārtās, tā izvairoties no jumta tecēšanas draudiem un paildzinot to kalpošanas laiku. Skaidas arī iespējams pirms ieklāšanas impregnēt, tā vēl vairāk pagarinot seguma mūžu. Skaidu jumta pluss ir tā ekoloģiskums un dabiskais izskats, kas īpaši labi iederēsies lauku ainavā, ieklāts guļbūves ēku jumtiem. Seguma aptuvenais kalpošanas laiks 20-30 gadi. Trūkumi – Lai ieklātu šādu jumta segumu un tas ilgi kalpotu, būs nepieciešama zinoša speciālista palīdzība, kas sadārdzinās jumta kopējās izmaksas. 

Akmens (dabīgais šīfers) jumts

Akmens jumts tiek iegūts saskaldot akmens slānekļus plāksītēs, kuras pie jumta latām tiek piestiprinātas ar naglu vai speciālu āķīšu palīdzību. Akmens jumta seguma pluss nenoliedzmi ir tā ilgais kalpošanas laiks, kas liks jums aizmirst par jumta seguma maiņu uz visiem laikiem. Dabiskā akmens jumta segums ir dārgs, tādēļ kā alternatīvs variants pieejams krietni lētākais smilšu šīfers, kas izskata ziņā ir identisks akmens jumta segumam. Seguma aptuvenais kalpošanas laiks 100-200 gadi. Trūkumi – Šāda jumta seguma un ieklāšanas izmaksas ir augstas un tam ir maza krāsu ir izvēle (pelēks, zaļgans, sarkanīgs). Akmens jumti ir smagi, tādēļ nepieciešama stipras jumta konstrukcijas izbūve.

Niedru jumts

Niedru jumts tiek ieklāts no kūlīšos sasietām niedrēm kas pie jumta latām tiek piestiprināts ar stieples palīdzību. Niedru jumts tiek veidots 250 – 400 mm biezs,   tādā veidā tas arī kalpo kā mansarda siltumizolācijas materiāls. Tāpat kā skaidu jumts, tā arī šis jumta segumu pluss ir ekoloģiskums un dabiskais izskats, kas vairāk piemērots lauku stila mājām.  Seguma aptuvenais kalpošanas laiks 40 – 60 gadi. Trūkumi – Lai ieklātu šādu jumta segumu kvalitatīvi, būs nepieciešama profesionāla meistara palīdzība, kas sadārdzinās jumta kopējās izmaksas.

Bitumena uzkausējamais jumta segums

Šāds jumta segums tiek ieklāts plakaniem jumtiem, piekausējot to pie jumta pārseguma ar gāzes degļa palīdzību. Ruļļmateriālu jumta seguma pluss ir tā ātrā un vienkāršā ieklāšana, kā arī seguma salīdzinoši zemās izmaksas. Lai jumta segums kalpotu ilgi un izvairītos no ūdens tecēšanas riska, tas tiek ieklāts divās kārtās. Seguma aptuvenais kalpošanas laiks 20 – 35 gadi. Trūkumi – Iespējams uzklāt tikai plakaniem un ļoti lēzeniem jumtiem.

Jumts ar zālāju

Šis nenoliedzami ir visinteresantākais jumta segums, kas plaši izplatīts Norvēģijā. Šo segumu ieklāj uz līdzenas pamatnes, pārklājot to ar hidroizolācijas materiāliem uz kuriem tiek uzklāta purva virskārta (zeme ar visu zāli,sūnu). Senāk kad hidroizolācijas materiāli nebija pieejami, tā vietā tika izmantotas bērza tāsis un daži šādi būvēti jumti kalpo vēl līdz mūsdienām (apm.100.gadi). Šādi ieklāts jumts ne vien skaisti izskatās, bet tas arī kalpo kā jumta siltumizolācija. Seguma aptuvenais kalpošanas laiks 40 – 80 gadi. Trūkumi – Šāds jumta segums ir smags, it īpaši kad zeme piesūkusies ar ūdeni, tādēļ lai to ieklātu nepieciešama stipra jumta konstrukcija.

Avots: varupats.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 17 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē