Katrs trešais atliek mājokļa pirkumu un gaida cenu kritumu jaunajos projektos Ziņas

Katrs trešais atliek mājokļa pirkumu un gaida cenu kritumu jaunajos projektos

Otrdiena, 5 jūlijā, 2022

Augošās cenas un neskaidrība par turpmāko cenu dinamiku jaunajos projektos likušas lielākajai daļai potenciālo nekustamo īpašuma pircēju pārskatīt savu dzīvokļa iegādes pieeju - teju puse gatavi pagaidām atlikt pirkumu, kamēr Latvijā biežāk nekā kaimiņvalstīs pie esošajām cenām sāk izvērtēt iespējas privātmāju segmentā, secināts bankas Citadele veiktajā Baltijas iedzīvotāju aptaujā.

Cenu kāpums nekustamo īpašumu tirgū un konkrēti jaunajos projektos vairumu Latvijā mudinās gaidāmo pirkumu atlikt - 33% iedzīvotāju to darīs ar cerību sagaidīt cenu kritumu, savukārt vēl 9% iegādi plānos vēlāk, lai varētu iekrāt papildu līdzekļus un segt cenas starpību.

Arī Lietuvā un Igaunijā cenu krituma gaidās ir aptuveni trešdaļa jeb 35% potenciālo pircēju, bet pirkuma atlikšana, lai iekrātu cenas kāpuma starpības segšanai, aktuāla 15% aptaujāto Lietuvā un 12% Igaunijā.

"Saskaņā ar Latio datiem līdz šim jauno projektu pirmreizējā un otrreizējā tirgus segmentos cenām bija tikai augošā tendence. Un, neskatoties uz iedzīvotāju cerībām par cenu kritumu, Latio neredz tam ekonomisko pamatojumu - būvniecības izmaksas turpinās augt, un pieprasījums pēc jaunajiem projektiem saglabāsies augsts," prognozē Ksenija Ijeveleva, Latio tirgus analītiķe.

Aptuveni katrs ceturtais jeb 23% esošajā cenu dinamikā sāk nopietni apsvērt nelielas privātmājas iegādi vai būvniecību - šādi visbiežāk domā 30 - 39 gadus veci iedzīvotāji, kuri mitinās Pierīgā vai Vidzemē. Zīmīgi, ka Latvijā privātmājas būvniecība iedzīvotājiem simpatizē vairāk - Lietuvā un Igaunijā šādai pieejai gatavi aptuveni 15%.

Tikpat liela respondentu daļa, proti, 23% Latvijā un 15% Lietuvā un Igaunijā arī pie pašreizējā cenu kāpuma dzīvokli jaunajā projektā uztver kā labu investīciju un atklāj, ka iegādes pieeju negrasās mainīt. Latvijā šāds viedoklis populārs ir Rīgā dzīvojošiem vīriešiem vecumā no 40 - 49 gadiem.

"Energoresursu, pārtikas un pakalpojumu cenu kāpums pa iedzīvotāju maciņa biezumu šobrīd sit no visām pusēm, tāpēc cilvēku vēlme nogaidīt uz mājokļa iegādi ir saprotama. Arī attīstītāju pusē sadārdzinājuma iemesli saistīti ar izejvielu un pakalpojumu cenu pieaugumu. Pašreizējā situācijā nav lielas skaidrības par nākotni, jo vairums tomēr gatavojas savilkt jostas rudenī un ziemā, sagaidot reālās aprises jaunajiem apkures rēķiniem. Šie ir faktori, kas tuvākajā laikā varētu nedaudz sabremzēt nekustamo īpašumu tirgu ne tikai Latvijā, taču skaidrs, ka jaunie projekti būs pieprasīti praktiski jebkurā situācijā," norāda Jānis Mūrnieks, Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Teju katrs desmitais jeb 8% Latvijā cenu kāpuma rezultātā sāk izvērtēt mājokļa iegādi sērijveida dzīvokļu ēkās, kamēr Igaunijā un Lietuvā šādu pieeju sāk piekopt krietni biežāk - tas aktuāli, attiecīgi, 19% un 12% aptaujāto.

Vēl 4% aptaujāto Latvijā joprojām plāno savu dzīvokli iegādāties jaunajā projektā, taču meklē dzīvokli ar mazāku platību, nekā sākotnēji plānots. Lietuvā mazāka dzīvokļa meklējumos ir 10% un Igaunijā - 3% respondentu.

Reprezentatīvu Baltijas iedzīvotāju aptauju par nekustamā īpašuma tirgus dinamiku banka Citadele sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat veica šī gada jūnijā, katrā Baltijas valstī aptaujājot 1000 iedzīvotājus vecumā no 18 - 74 gadiem.

Par banku Citadele

Banka Citadele misija ir modernizēt banku nozari un sniegt privātpersonām un uzņēmējiem visā Baltijā vairāk iespēju. Banka Citadele ir otrā lielākā banka Latvijā pēc aktīviem un kredītportfeļa apjoma biznesa klientiem. 2021.gadā Baltijā jaunos aizdevumos Citadele izsniedza 1.1 miljardus eiro, kopējam kredītportfelim sasniedzot 2.7 miljardus, savukārt, depozītu apjoms uz 2021.gada beigām veidoja 3.8 miljardus eiro.

Līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem banka Citadele saviem klientiem piedāvā virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu, piemēram, mūsdienīgu lietotni, bezkontakta norēķinus un zibmaksājumus. Banka Citadele pirmā Baltijā sāka piedāvāt iespēju atvērt kontu ar selfiju, maksāt ar gredzenu un veikt pārskaitījumus uz mobilā tālruņa numuriem.

Bankas Citadele grupa tiek pārvaldīta no Latvijas. Tās meitas uzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē