Dāņu kompānija Baložos atver jaunu ražotni Ziņas

Dāņu kompānija Baložos atver jaunu ražotni

Piektdiena, 23 septembrī, 2016

Ar Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa rakstisku apsveikumu un finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas uzrunu klātienē ceturtdien Ķekavas novada Baložos tika atklāta SIA "Pindstrup Latvia" Baltijā modernākā kokšķiedru rūpnīca.

Ideja par jaunas kokšķiedras rūpnīca celšanu firmai "Pindstrup", kā atklāšanas ceremonijas laikā atklāja firmas pārstāvji, radusies 2012. gadā. Nākamajos divos gados izveidots projekts, uzrakstīts projekts Eiropas līdzfinansējuma piesaistīšanai un kļuvis skaidrs, ka jaunā rūpnīca tiks celta Latvijā – Baložos – vietā, kur ir kūdras pārstrādes tradīcijas. Vēl nākamajos divos, būvēta pati rūpnīca.

Sarežģītākais ir šķitis izveidot 48 tonnas smagu betona pamatni, uz kuras uzstādīt ražošanas iekārtas. Parasti to darījusi dāņu kompānija, bet šoreiz tā bijusi aizņemta. Taču, kā sacīja SIA "Pindstrup Latvia" valdes priekšsēdētājs Simons Soe, ar darbu ļoti labi galā tikuši latviešu celtnieki.

Kopumā jaunajā rūpnīcā investēti pieci miljoni eiro. SIA "Pindstrup Latvia" rūpnīcā Baložos eksportam tiks ražots kūdras aizvietotājs – kokšķiedra, kuru izmanto profesionālie podiņaugu, kokaugu, dārzeņu audzētāji un stādu diedzētāji vismaz 100 pasaules valstīs Eiropā, Āzijā un Amerikā. Tāpēc arī substrāta mazākais iepakojums ir no 30 līdz 80 litriem, bet lielākie – no 5,5 līdz septiņi kubikmetru ietilpības maisi.

Latvija gan kā vērā ņemams kokšķiedras substrāta tirgus netiek uzskatīta. Rūpnīcā augsnes aizvietošanai, kā portālam "Apriņķis.lv" skaidroja "Pindstrup Latvia" finanšu un administratīvais direktors Edijs Ločmelis, tiks izmantota celulozes šķelda.

Tā kā kūdra ir ļoti lēni atjaunojams resurss, tās aizvietošana ar kokšķiedru, nodrošinās gan videi draudzīgāku ražošanu, gan arī radīs pievienoto vērtību maz apstrādātai koksnei. Baložos ražotais produkts – kokšķiedras un "Pindstrup" kūdras sajaukums – sauksies "Forest Gold".

Jaunā kokšķiedras rūpnīca ir automatizēta, un šeit vienlaikus strādās tikai trīs cilvēki, taču kompānijai ir līgumi ar deviņiem kūdras purviem visā Latvijā, tajā skaitā vienu Inčukalna novadā, un tās jau ir 500, bet sezonas laikā pat vairāk nekā 800 darbavietas.

Arī celulozes šķeldas sagatavošana nozīmē noteiktu skaitu darbavietu. Būdama ekonomikas ministre, Dana Reizniece-Ozola 2015. gadā Eksporta un inovācijas balvas pasniegšanas pasākumā uzņēmumam uzdāvināja šaha spēles komplektu.

Tagad, jaunas rūpnīcas atklāšanas dienā, viņa ar "Pindstrup" grupas finanšu direktoru Tomasu Guldbergu Hansenu uz tā paša galdiņa uzspēlēja ātrspēles partiju, kurā uzvarēja finanšu ministre. Savukārt mājastēvs – Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Andis Damlics pašvaldības vārdā, novēlot veiksmi jaunajai rūpnīcai, kas uzcelta 1947. gadā būvētās kūdras fabrikas vietā, sacīja, ka priecāsies, ja ražošana veiksies, nauda ripos un pašvaldības kasē nonāks nodokļi.

Viņš "Pindstrup Latvia" valdes priekšsēdētājam uzdāvināja pulksteni ar Ķekavas novada simboliku, kurā iebūvēts arī termometrs un barometrs. SIA "Pindstrup Latvia" ir 1905. gadā dibinātā dāņu uzņēmuma "Pindstrup Mosebrug'' meitas uzņēmums Latvijā, kura apgrozījums ir aptuveni 55 miljoni eiro gadā. Ģimenes uzņēmuma "Pindstrup" ražotnes atrodas arī Igaunijā, Krievijā, Spānijā, Dānijā un Ziemeļīrijā un dod darbu 820 cilvēkiem.  

 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē