Jaunajā Būvinženierī  nozarē liela ietekme karteļiem, 200 tiltu radītājs, zaļas mājas Ziņas

Jaunajā Būvinženierī nozarē liela ietekme karteļiem, 200 tiltu radītājs, zaļas mājas

Otrdiena, 21 decembrī, 2021

Žurnālā Būvinženieris Nr. 83 lasiet:

► Nozares dalībnieku interneta aptaujas rezultāti rāda, ka lielākā ietekme būvniecībā pēdējos divos gados bijusi Covid-19 pandēmijai un iespējamās karteļu vienošanās atklāšanai. Svarīgākās risināmās problēmas – publisko iepirkumu sakārtošana un darbinieku trūkums. Nozares attīstību tuvākajā nākotnē galvenokārt virzīs ES fondu un valsts finansētie būvprojekti.

► Šī gada Būvindustrijas lielās balvas laureāts par mūža ieguldījumu Raimonds Maslovskis radījis ap 200 tiltu projektu un veidojis vairāku ostu infrastruktūru. Vairāki pašlaik vadošie infrastruktūras projektētāji darbu sākuši un pieredzi apguvuši Maslovska paspārnē.

► Atklāta Krustpils pils Lielā zāle ar atjaunotu jumta konstrukciju un restaurētu griestu zīmējumu – unikālu gan inženiertehniskajā risinājumā, gan ar nesimetriski mākslinieciskajām proporcijām. Būvuzņēmuma Restaurators arhitekte Ilze Mekša un restaurācijas meistari vairāk nekā 800 gadus seno būvi atjaunojuši ar dziļu cieņu un izcilu prasmi.

► Energoefektivitātes, zaļās būvniecības un infrastruktūras sadaļā – iedvesmojošs pasīvās ģimenes mājas piemērs Latvijā un bezizmešu mājas Eiropā, viedās tehnoloģijas un mākslīgais intelekts efektīvai elektrības lietošanai, loģistikas centrs ar BREEAM sertifikātu, CLT izmantošana starpstāvu izbūvē. Rīgas Tehniskās universitātes profesors Videvuds Ārijs Lapsa, Dr. sc. ing., analizē betona kvalitātes ietekmi uz tā cenu un konkurētspēju. Raksts publicēts sadarbībā ar Latvijas Betona savienību kā viens no zinātniskās konferences priekšlasījumiem.

vai pa e-pastu buvinzenieris@blbs.lv.




Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 9 dienu portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē