Ražošanas telpu un infrastruktūras izveidei un rekonstrukcijai ERAF atbalstu varētu saņemt 40 projektu Ziņas

Ražošanas telpu un infrastruktūras izveidei un rekonstrukcijai ERAF atbalstu varētu saņemt 40 projektu

Ceturtdiena, 10 novembrī, 2016

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir pabeigusi projektu sākotnējo vērtēšanu Eiropas Savienības (ES) fondu programmā par Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) atbalstu ieguldījumiem ražošanas telpu un infrastruktūras izveidei vai rekonstrukcijai. 

Apstiprināti vai apstiprināti ar nosacījumu ir 40 projektu, un tajos plānotais kopējais ERAF ieguldījums pārsniedz 23,1 miljonu eiro. Visus apstiprinājumu saņēmušos projektus paredzēts īstenot viedās specializācijas jomās (RIS3), proti, visi iesniedzēji ir apstrādes rūpniecībā strādājoši uzņēmumi vai arī nekustamā īpašuma attīstītāji, kuri iznomā telpas nomniekiem (apstrādes uzņēmumiem), kuri darbojas kādā no viedās specializācijas jomām.

Sākotnēji apstiprināto 40 projektu skaitā ir arī projekti, kuri apstiprināti ar nosacījumu, bet 37 no kopumā iesniegtajiem 77 projektiem nav izturējuši konkurenci un ir noraidīti dažādu trūkumu vai neatbilstību dēļ.

Atlasē 5 projekti ir apstiprināti, un par to īstenošanu tuvākajā laikā plānots slēgt līgumus. Savukārt 35 projekti ir apstiprināti ar nosacījumiem, un to iesniedzējiem viena līdz divu mēnešu laikā ir jāizpilda izvirzītie nosacījumi, lai varētu slēgt līgumus par projektu īstenošanu. Gadījumā, ja nosacījumi netiek izpildīti, līgums netiks slēgts un projekts tiks noraidīts. Informācija par atlases rezultātiem - visiem galējo apstiprinājumu saņēmušajiem projektiem - būs pieejama CFLA mājas lapā, izsludinātās atlases sadaļā.   

Kopumā ES fondu programmā par atbalstu ražošanas telpu un infrastruktūras izveidei vai rekonstrukcijai plānoti 23,3 miljoni eiro no ERAF. Tās mērķis ir veicināt apstrādes rūpniecības komersantu paplašināšanos un jaunu komersantu veidošanos, atbalstot industriālo telpu izveidi reģionos. Mērķa grupa ir sīkie (mikro), mazie un vidējie komersanti, kas veic saimniecisko darbību apstrādes rūpniecības nozarēs. Finansējumu paredzēts piešķirt ražošanas ēku būvniecībai, pārbūvei vai atjaunošanai visā Latvijas teritorijā, izņemot Rīgu.

Vienam projektam pieejamais maksimālais ERAF finansējuma apmērs ir 1 166 000 eiro. Projektu iesniegumu atlasi šīs programmas ietvaros CFLA izsludināja 3.jūnijā, un iesniedzēji varēja būt komersanti vai nodibinājumi, kas nodarbojas ar nekustamā īpašuma attīstīšanu un iznomāšanu ražošanas vajadzībām, apstrādes rūpniecības mazie un vidējie komersanti, kas būvē ražošanas telpas savām vajadzībām, kā arī ostas pārvaldes.

Projektu iesniegumu pieņemšana beidzās 3. augustā. Jau ziņots, ka atklātajā projektu iesniegumu atlasē CFLA saņēma 77 projektu iesniegumus, un kopējais pieprasītais ERAF finansējums par gandrīz 19 miljoniem eiro pārsniedza programmā pieejamo. ERAF atbalsts projekta īstenošanai paredzēts plānošanas dokumenta - Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 3.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Sekmēt MVK izveidi un attīstību, īpaši apstrādes rūpniecībā un RIS3 prioritārajās nozarēs" 3.1.1.5. pasākuma "Atbalsts ieguldījumiem ražošanas telpu un infrastruktūras izveidei vai rekonstrukcijai" ietvaros. 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 4 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē