BITUMENA DAKSTIŅI NOTURĪGI, ELASTĪGI, ILGI KALPO UN SKAISTI IZSKATĀS Būvniecība

BITUMENA DAKSTIŅI NOTURĪGI, ELASTĪGI, ILGI KALPO UN SKAISTI IZSKATĀS

Piektdiena, 3 decembrī, 2021
Aizvien pieaugošā tendence pielāgot ēku arhitektūru apkārtējai videi — pilsētas vai dabas ainavai —, aizvien pieaugošā uzmanība, kas tiek veltīta eksterjera estētikai mudina izvēlēties bitumena dakstiņus: tie ir neaizstājami, ja jāierīko segums jumtam ar sarežģītu ģeometrisko formu. Mājas izskata stilu, kolorītu un funkcionalitāti nosaka dažādi elementi. Jumta segums ir viens no tiem, jo parasti tas aizņem ēkas lielāko daļu. Lēmumu par bitumena dakstiņu izvēli parasti nosaka mājas arhitektoniskā koncepcija, būvniecības tehnoloģija un ekonomiskie aprēķini. Tas ir viegls, elastīgs un estētisks jumta segums, kas lieliski piemērots liektām virsmām. Ar nelielajiem bitumena dakstiņiem var viegli nosegt sarežģītas vai neregulāras formas jumtus ar logiem, bēniņu logiem, lauztām slīpēm un, pateicoties dakstiņu viegli pielāgojamajai formai, paliek pavisam maz materiāla pārpalikumu. Šādu jumta segumu nav sarežģīti izvēlēties atbilstoši ainavai, dakstiņi skaisti izskatās gan uz ķieģeļu, gan koka mājām, kā arī uz dārza mājiņām. Tos var izmanot gan jaunu jumtu ierīkošanai, gan vecu jumtu rekonstrukcijai.
 
Kas mums ir zināms par modificēto bitumu
Bituumensindlid sobivad kõige paremini 12-kraadise kaldega katuste jaoks.Lai arī tos sauc par bitumena dakstiņiem, patiesībā dakstiņus veido vairāki slāņi uz dažādu materiālu bāzes, kuru daudzums atkarīgs no dakstiņu veida. Viens no tiem ir modificētais (ar mainītām īpašībām) bitumens. Taču tas nav nekāds “briesmonis”, kā dažiem varētu šķist, jo visi jumtu segumi satur ķīmiskas vielas (nu, varbūt tikai izņemot salmus un koka dakstiņus). Arī keramiskie dakstiņi netiek ražoti tikai no tīra māla, to ražošanā tehnoloģisko procesu un piedevu nebūt nav mazāk. Modificētais bitumens nav nedz bīstams, nedz kaitīgs, mūsu vidē tas tiek plaši izmantots, un dakstiņi piešķir vissvarīgākās un nepieciešamākās īpašības — noturību un elastīgumu.
 
Krāsu daudzveidība
3.pngSvarīga bitumena dakstiņu priekšrocība ir plaša krāsu daudzveidība, kas ļauj izvēlēties ēkas jumtu atbilstoši ainavai, lai māja saplūstu ar to ieskaujošo priežu silu, vai tieši otrādi — lai izceltos ar oriģinālo krāsu. Dakstiņu augšējais slānis ir pārklāts ar dabīgā akmens — slānekļa vai bazalta granulām. Apkaisījums piešķir unikālu krāsu, pasargā virsmu no vides iedarbības, neizbalē saulē. Jumta segums visvairāk ir pakļauts tiešiem saules stariem, tāpēc no tā atkarīgs saules siltuma apjoms, kas iekļūst mājā. Tumšas krāsas dakstiņi ne tikai absorbē gaismu, tie arī aizkavē siltumu. Tādējādi jumta segums no bitumena dakstiņiem tumšākās krāsās ir vairāk piemērots ziemeļu valstīm, Skandināvijai, jo šāds segums, absorbējot siltumu no vides, ilgāk saglabā to mājā, mazinot apkures izmaksas. Valstīs ar karstu klimatu populārāki ir gaišu vai neitrālu krāsu dakstiņi, kas atstaro saules gaismu un uztur mājā patīkamu klimatu.
 
Citas svarīgas priekšrocības

 

4.pngX Ilgs kalpošanas laiks. Patērētāju aptaujas liecina, ka ilgais kalpošanas laiks ir viena no svarīgākajām īpašībām, kas tiek ņemta vērā, izvēloties jumta segumu. Viens no Eiropā lielākajiem būvmateriālu ražotājiem — uzņēmums TECHNONICOL — garantē seguma izturību un ilgmūžīgumu no 10 līdz 50 gadiem, bet augstākās klases trīsslāņu bitumena dakstiņiem ražotājs sniedz garantiju līdz 60 gadiem. 
X Cena. Tā ir bitumena dakstiņu vislielākā priekšrocība. Pēc profesionāļu domām, bitumena dakstiņi ir optimālais variants, kas ir pa vidu starp grezniem, dārgiem un lētiem, neizturīgiem jumta segumiem. Plašais sortiments ļauj patērētājam izvēlēties gan daudzslāņu, gan uzlabotus vienslāņa dakstiņus no modificētā bitumena, kuram tiek sniegta garantija līdz 50 gadiem. 
X Skaņas izolācija. Segums no bitumena dakstiņiem un pareizi siltināts jumts izceļas ar "klusumu". Pateicoties dakstiņu seguma elastīgumam, jūs nedzirdēsiet kaitinošo pilienu grabēšanu mansardā. Turklāt ziemā dakstiņu raupjais segums notur uzkrājušos sniegu, lai tas nevis noslīdētu negaidīti, bet gan kustu pakāpeniski. 
X Hermētiskums. Jumta segums izceļas ar izcilu hermētiskumu un lieliskām hidroizolācijas īpašībām: saules ietekmē vairākos slāņos ieklātie dakstiņi savstarpēji salīp un kļūst pilnībā ūdensnecaurlaidīgi.
X Vienkārša lietošana. Bitumena dakstiņi ir ne tikai viegli, bet arī vienkārši ieklājami. Ņemot vērā ražotāja ieteikumus, jumtu nav grūti ierīkot saviem spēkiem un nav nepieciešams dārgs īpašais aprīkojums. 
X Ugunsizturība. Bitumena dakstiņi ir ne tikai pilnībā ugunsizturīgi, tie arī neveicina uguns izplatīšanos ugunsgrēka laikā. To apliecina sertifikāti Broof t1; Broof t2. 
X Ekoloģiskums. Pēc jumta ieklāšanas ar bitumena dakstiņiem paliek pavisam nedaudz neizmantotā jumta seguma pārpalikumu (tikai 2—5%), taču arī tos var pienācīgi izmantot, piemēram, pārklājot ar tiem lapeni un tādējādi izveidojot vienotu pagalmā esošo  ēku izskatu, kā arī nepiesārņojot apkārtējo vidi un atstājot mazāk atkritumu pēc būvniecības. Salīdzināšanai minēsim, ka skārda atlikumi sarežģītas konstrukcijas jumta seguma ierīkošanai var būt aptuveni 15—25%. Pēc jumta ieklāšanas ar bitumena dakstiņiem paliek pavisam nedaudz neizmantotā jumta seguma pārpalikumu (tikai 2—5%), taču arī tos var pienācīgi izmantot, piemēram, pārklājot ar tiem lapeni un tādējādi izveidojot vienotu pagalmā esošo ēku izskatu, kā arī nepiesārņojot apkārtējo vidi un atstājot mazāk atkritumu pēc būvniecības. Salīdzināšanai minēsim, ka skārda atlikumi sarežģītas konstrukcijas jumta seguma ierīkošanai var būt aptuveni 15—25%.
Matīss Rasims @user_5135809
https://www.buvbaze.lv/user_5135809/
2 gadi 11 mēnešu 11 dienu portālā
Bija online 01 februārī 13:20
Meklētājs būvniecības nozarē