Augusta Ziņas

Augusta "Būvinženierī" - Nurmuižas amatnieki, inovatīvi pāļi, akustika brīvdabā un ražotnē

Piektdiena, 28 augustā, 2020

Žurnālā Būvinženieris Nr. 75 2020. gada augustā lasiet: 

Latvijas Arhitektu savienība un Latvijas Būvinženieru savienība izplatījušas kopīgu paziņojumu pēc valdības negaidītā, sabiedrībā neapspriestā lēmuma nojaukt bijušo kompartijas ēku Elizabetes ielā 2, uzsverot, ka rīcība ar būvnozares mantojumu jāizsver racionāli, nevis politiski. Eksperti norāda – ēkai ir vieta UNESCO kultūras mantojuma kopumā Rīgā, tā ir modernisma arhitektūras paraugs apmierinošā tehniskajā stāvoklī un ar atbilstīgu ieguldījumu kalpotu vēl daudzus gadu desmitus.

Talsu novada Laucienē ar vietējo amatnieku prasmi atdzimst Latvijā vērienīgākais muižas komplekss – Nurmuiža. Tās īpašnieks Oļegs Fiļs, arhitekts Ēriks Cērpiņš un projekta vadītājs Ainārs Ķego atklāj 15 gadu pieredzi kompleksa izpētē, konservācijā un atjaunošanā, rādot pirmos rezultātus – maijā atklāto ceļmalas kroga ēku, Mazo Hanzas peronu, vīna un garšvielu dārzu. Desmit gados krūmiem aizaugušās drupas pārvērstas krāšņā ainavā, kas liek piestāt daudziem ceļotājiem.

Jaunās Mežaparka estrādes unikālā brīvdabas apskaņojuma veidošanu apraksta akustikas inženieris Andris Zabrauskis un projekta vadītājs no LNK Industries Valdis Čerpakovskis. Rubrikā Akustika arī raksti par Cewood akustiskajām plātnēm ražotnēm ar augstu trokšņu fonu un Kates klusuma telpu birojam un mājām.

Projektētājs Kaspars Bondars apraksta pāļu ar grunts datu vākšanas sensoriem iebūvēšanu sūkņu stacijā Mihaila Tāla ielā Rīgā un to izmantošanu ēku pamatu izturības prognozēšanai nestabilās gruntīs visā Latvijā. Tehnoloģiju sadaļā arī raksti par jaunu materiālu rentgenstaru aizsardzībai, šķiedrcementa fasādes dēļiem, smago metālu atdalītājiem, efektīviem dzelzs-tērauda savienojumiem, siltumsūkņiem un siltumizolāciju.

Nozares dalībnieku aptauja rāda – darba organizēšana digitālajā Būvniecības informācijas sistēmas vidē ir ērtāka. Inovāciju sadaļā raksti par datormodeļu izmantošanu ģeotehniskajā projektēšanā un Būves informācijas modeļa izmantošanu efektīvākai būvniecības procesa norisei.


Māci un mācies kopā ar Būvinženieri – nozares pedagogi un studenti līdz 11. septembrim žurnālu var abonēt ar 20% atlaidi! Piesakies e-pastā buvinzenieris2016@gmail.com vai www.blbs.lv.


Abonē žurnālu blbs.lv, buvinzenieris2016@gmail.com, buvinzenieriem.lv, abone.pasts.lv. Pērc Preses servisa tirdzniecības vietās.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 9 dienu portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē