Eksperti: plašāku moderno tehnoloģiju izmantošanu būvniecībā veicinās pozitīvi piemēri Ziņas

Eksperti: plašāku moderno tehnoloģiju izmantošanu būvniecībā veicinās pozitīvi piemēri

Otrdiena, 8 novembrī, 2016

Lai būvniecības procesos straujāk tiktu ieviestas modernās tehnoloģijas, ir ļoti nepieciešami pozitīvi izmantošanas piemēri no lielo pasūtītāju puses, atzina konferences „BIM forums Rīga 2016” diskusijas dalībnieki.

Lielākais būvdarbu pasūtītājs šobrīd ir valsts kapitālsabiedrības un pašvaldības, tādēļ būtu īpaši svarīgi, lai šīs organizācijas iedibinātu BIM (Building Information Modeling) izmantošanu projektēšanā, būvuzraudzībā un tālākā īpašumu apsaimniekošanā.

„Sākotnējam impulsam būtu jānāk no pasūtītājiem, lai tie jau sākotnējā posmā pieprasītu projektētājiem digitālu tehnoloģiju, piemēram, BIM rīku izmantošanu. Tas, kā zināms, ir viens no risinājumiem, kas ļauj uzlabot būvniecības kvalitāti.

Tādējādi pasūtītāji paši varētu labāk saprast, ko sagaidīt no ēkas ne tikai vizuālā ziņā, bet arī no funkcionalitātes viedokļa,” skaidro Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

Pēc nozares ekspertu domām, tam būtu vairāki ieguvumi. Pirmkārt, efektīva būvprocesu pārvaldība nozīmētu lielāku pārliecību par to, ka valsts līdzekļi tiek izlietoti pārskatāmi (caurspīdīgi) un efektīvi.

Otrkārt, valsts sektora labais piemērs mudināt aktīvāk rīkoties arī tos privātos pasūtītājus, kuri šobrīd vēl nogaida ar BIM tehnoloģiju ieviešanu.

EM Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktors Edmunds Valantis diskusijā arī uzsvēra, ka ministrija strādā pie tā, lai nākamgad būvkomersantiem būtu iespēja saskaņot projektus elektroniski, ja vien tiem ir tāda vēlēšanās.

Tieši tādēļ, lai radītu pozitīvus precedentus, BIM vidē lūgts izstrādāt Rīgas Tehniskās universitātes korpusu rekonstrukcijas projektu, konferencē pastāstīja Būvniecības valsts kontroles biroja direktors Pēteris Druķis.

Viņš arī paskaidroja, ka nav problēmu iegādāties programmnodrošinājumu, kas ļauj ātri un efektīvi digitālā vidē kontrolēt iesniegtos projektus, ja vien tie ir sagatavoti elektroniskā formātā. „Mēs redzam, ka būvniecībā ir sākušās lielas pārmaiņas, jo jau rīt bez tehnoloģiju izmantošanas nebūs iespējams īstenot nevienu kaut cik vērā ņemamu būvprojektu.

Tādēļ ir svarīgi jau šodien izprast, kuri rīki vislabāk var palīdzēt uzlabot darba efektivitāti un racionalizēt līdzekļu izmantošanu,” uzsvēra „BIM Solutions” valdes priekšsēdētājs Ēriks Vītols. Vienlaikus „BIM foruma Rīga 2016” diskusijā tika minēta arī būtiska problēma, proti, trūkst speciālistu, kas izprot būvju modelēšanas principus un māk pareizi sagatavot atbilstošus darba uzdevumus.

Īpašu vērību eksperti pievērsa pašvaldībām, kurām šajā Eiropas Savienības struktūrfondu plānošanas periodā būs pieejami lieli līdzekļi ēku siltināšanai un rekonstrukcijai. Kā ilgtermiņa risinājumu nozares eksperti redz nepieciešamību būvju modelēšanu iekļaut būvniecības speciālistu (projektētāju, arhitektu, u.c.) apmācību programmās, savukārt patlaban būtu aktīvāk jāsadarbojas visām konkrētajā būvprojektā iesaistītajām pusēm.

„Visām ieinteresētām pusēm – projektētājiem, arhitektiem, celtniekiem, apsaimniekotājiem - vajadzētu strādāt vienotā procesā. Tā ir galvenā atšķirība no līdz šim pieņemtās prakses, kad katrs darbojās pats par sevi.

Nav daudz jārunā, vienkārši ir jādara,” atzina Latvijas Būvju informācijas modelēšanas biedrības valdes priekšsēdētājs Dēvijs Šīraks. Viņam piekrīt arī Vītols, kas aicina būvniecības jomas profesionāļus, kuri vēl nelieto BIM rīkus, iepazīties ar to sniegtajām priekšrocībām un sākt plānot šo tehnoloģiju ieviešanu savā organizācijā.

Piemēram, „BIM forums Rīga 2016” materiāli ir lasāmi vietnēs bimforum.lv un bimsolutions.lv. Turpat meklējama arī plašāka informācija par dažādiem BIM rīkiem. 27.oktobrī notikušajā vērienīgajā „BIM forumā Rīga 2016”, kas ir šīm tehnoloģijām veltītais plašākais pasākums Latvijā, speciālisti diskutēja par BIM projektu tālāku izmantošanu būvniecībā un apsaimniekošanā, kā arī BIM prasībām un praktiskajiem ieguvumiem.

Pasākumu apmeklēja vairāk nekā 250 interesentu. Latvijā nozīmīgākajā BIM pasākumā priekšlasījumus sniedza speciālisti no Somijas, Lielbritānijas un Zviedrijas, kā arī BIM standartu pamatlicēju - organizācijas „Building Smart” pārstāvji, tostarp viens no tās dibinātājiem Kristofers Grūms (Lielbritānija); atbildīgais par Beneluksa valstīm un tehnoloģiju kompānijas „Construsoft” pārdošanas un mārketinga direktors Robs Roefs, u.c., kā arī notika plaša paneļdiskusija. Konferences laikā darbojās BIM tehnoloģijām veltīta izstāde, kurā tās dalībnieki varēja iepazīties ar vairākiem rīkiem un pakalpojumiem, tostarp „Microsoft Hololense”, „Trimble” lāzerskeneriem, „Trimble Total Station”, 3D virtuālo realitāti. Foruma partneri: „Trimble”, LatBIM, „Tekla”.

Informatīvie atbalstītāji: būvlaukums.lv, VBF, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Latvijas Celtnieku arodbiedrība, Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienība, Latvijas Būvkonstrukciju projektētāju asociācija, Latvijas Būvuzņēmēju partnerība, Latvijas Arhitektu savienība, Latvijas Būvinženieru savienība, abc.lv, Latvijas Būvnieku asociācija.      

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 7 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē