Ko nākotnē nozīmes labs birojs?! Aktuālie padomi

Ko nākotnē nozīmes labs birojs?!

Trešdiena, 11 decembrī, 2019

Jēdziens “labs birojs” kļūst sarežģītāks. Jauni, augsti kvalificēti speciālisti piešķir lielu nozīmi lietām un aspektiem, kas vēl pirms pieciem gadiem pat nebija “sapņu biroja” kritēriju sarakstā.


Tverot globālā biroja tirgus tendences, uzņēmums Vastint Latvia - tādu veiksmīgu Rīgas projektu kā Magdelēnas kvartāls, biroju ēka Zaļā 1, AC Hotel by Marriott Riga ēkas un dzīvojamā nama Futuris attīstītājs - īsteno jaunu projektu Mārupē pie Rīgas robežas - biroju kompleksu Business Garden Rīga. Šobrīd ekspluatācijā ir nodotas kompleksa pirmās kārtas divas piecstāvu biroju ēkas ar vairāk nekā 14 000 kvadrātmetru biroju telpām, plašu labiekārtotu teritoriju, 200 velosipēdu novietnēm, ka arī 107 pazemes un 504 virszemes autostāvvietām. Kopumā kompleksā, kas tiek attīstīts trīs kārtās, būs 70 000 m2 modernu biroju telpu, tai skaitā restorāni, kafejnīcas, sporta klubs, dažādi sadzīves pakalpojumi, kā arī kopstrādes telpa. 55% no projekta teritorijas būs atvēlēti zaļā parka zonai. Tas ir viens no lielākajiem šāda veida biroju ēku kompleksiem Latvijā, kas piedāvā nomniekiem iespējas plānot savu attīstību un paplašināties kompleksa ietvaros.


Pirmās kārtas ēkas viena stāva iznomājamā platība ir no 370 m2 līdz pat 1500 m2. Stāva platību ir iespējams dalīt, viena stāva ietvaros izvietojot līdz pat četriem nomniekiem. Savukārt vienā no otrās kārtas ēkām stāva platība sasniegs līdz pat 2700 m2. Biroju plānojums ir pilnībā pielāgojams nomnieka vēlmēm - tas var būt gan open-space, gan arī kabinetu tipa, kur, domājot par darbinieku labsajūtu, ir paredzēts, ka katrs no kabinetiem būs aprīkots ar klimata kontroles sistēmu un vismaz vienu atveramu logu. Paceltās grīdas sistēma ļauj pievadīt komuni-kācijas pie katras darbavietas un nepieciešamības gadījumā arī tās pārvietot. Tādējādi nomniekam ir iespēja ātri un ērti pārveidot savas telpas, pielāgojot tās aktuālai biznesa situācijai.

Jauni, augsti kvalificēti speciālisti vecumā no 22 līdz 29 gadiem, aprakstot „labu biroju”, nosauca spēju saglabāt birojos saikni ar dabu visas darbadienas garumā, sākot no dzīviem augiem birojos un līdz pat iespējai laiku pa laikam iziet svaigā gaisā. Tika aptaujāti 13 tūkstoši kvalificētu speciālistu, kas strādā 12 valstīs, tostarp Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Ķīnā un Japānā.


45% respondentu izteica vēlmi uzlabot darba vides kvalitāti un temperatūru, vēlmi elpot tīru gaisu bez alergēniem, turklāt sev komfortablā gaisa temperatūrā. 39% respondentu vēlētos, lai pa logu varētu redzēt gleznainu zaļu ainavu, lai būtu iespēja darba laikā atstāt ēku un pastaigāties svaigā gaisā. Būtisku faktoru vidū turklāt tika pieminēta viegli transformējama vide vai ātri pārveidojamas telpas, piemēram, pārveidot darba vietu par konferenču zāli un tml. Darbiniekiem ir svarīgi ērti piekļūt augsto tehnoloģiju risinājumiem ēkā un savā darba vietā.
Tagadējo situāciju biroju nomas tirgū var raksturot kā “darbinieku tirgu”, jo tieši viņi diktē noteikumus. Viņiem nepieciešami cita veida biroji - vislabākā augstas kvalitātes vide. Uzņēmumi pielāgojas jauniem daudzsološiem speciālistiem.


Kvalificēts jauns darbaspēks starptautiskiem uzņēmumiem ir tik svarīgs, ka tie sāk koncentrēt savus birojus tajās pilsētās un pat tajās vietās, kur atrodas universitātes. Pieņemot štatā jaunus darbiniekus no studentu vidus un pielāgojot viņu darbu stundas mācību grafikam, uzņēmumi saņem iespēju nodarbināt jaunus speciālistus, izmantot viņu talantus un prasmes, kas ir raksturīgas tieši šai paaudzei.

Romans Golubevs @user_9210717
https://www.buvbaze.lv/user_9210717/
4 gadi 5 mēnešu 4 dienas portālā
Bija online 13 jūlijā 09:58
Meklētājs būvniecības nozarē