Vai komercplatību nomas cena stagnēs vai kritīs? Ziņas

Vai komercplatību nomas cena stagnēs vai kritīs?

Piektdiena, 2 jūnijā, 2017

Rīgā visos komercplatību segmentos (biroji, tirdzniecības platības, noliktavas) 2017. gada pirmajā ceturksnī novērojams neliels cenu kritums. Šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinājumā pret 2016. gadu, viena kvadrātmetra vidējās nomas cenas samazinājums visos segmentos bijis viena eiro robežās.

Biroju nomas segmentā viena kvadrātmetra cena B un C klases biroju ēkās sastādīja vidēji 7 eiro, tirdzniecības platību segmentā 15 eiro, bet B un C klašu noliktavu noma kvadrātmetrā izmaksāja vidēji 3 eiro, tomēr jāpiemin, ka A klases biroju un noliktavu segmentā nomas likmes ir stabilas un dažviet pat augošas, nespējot nodrošināt lielu un starptautisku uzņēmumu nepieciešamo telpu kapacitāti un kvalitāti, liecina nekustamo īpašumu uzņēmuma  Starlex Real Estate darījumu analīze.

Šī gada pirmajā ceturksnī būtiski pieaudzis Rīgā iznomāto komercplatību apmērs - sasniedzot 65 % no visa pagājušā gada apjoma. Visstraujākais temps pirmajā ceturksnī darījumu ziņā bija biroju segmentā, vislēnākā aktivitātē bijusi noliktavu sektorā, kas arī jau sasniedz 33 % no visa pagājušā gada iznomātā noliktavu un ražošanas telpu apjoma, liecina nekustamo īpašumu uzņēmuma Starlex Real Estate darījumu analīze.

2017. gada pirmajā ceturksnī rosīgākās nozares jaunu biroju izvēlē vai maiņā  bija  būvniecības, informāciju tehnoloģiju,  izglītības un apmācību uzņēmumi un 68 % no visiem nomas darījumiem notika Rīgas centrā, liecina nekustamo īpašumu uzņēmuma Starlex Real Estate darījumu analīze.

Nekustamo īpašumu uzņēmuma Starlex Real Estate vadītājs Egīls Smilktiņš skaidrojot, kādēļ vērojams liels temps komercplatību nomas segmentā, kā iemeslus norāda, ka gada pirmais ceturksnis iznomāto platību ziņā vienmēr ir aktīvākais laiks, kad uzņēmumi,  ņemot vērā apstiprinātos budžetus piemeklē atbilstoši mazākas vai lielākas biroju platības. Šī gada tendence ir, ka uzņēmumi pārvācas uz birojiem, kuri platības ziņā ir plašāki, kas attiecīgi viena kvadrātmetra cenu samazina. Savukārt lielais pieprasījums pēc biroja platībām Rīgā varētu būt skaidrojams ar uzņēmuma straujo attīstību, it sevišķi informāciju tehnoloģiju jomā, kā arī ar pieejamo Eiropas Savienības finansējumu vairākās nozarēs, piemēram, būvniecībā. Pagājušā gadā šāda aktivitāte būvniecības uzņēmumiem netika konstatēta. Notiek uzņēmumu un filiāļu apvienošanās, nomājot telpas vienkopus vai pat koncentrējot savu darbību autonomā biroju ēkā.

Nekustamo īpašumu uzņēmuma Starlex Real Estate noliktavu nomas speciālists Artūrs Lazdiņš komentējot tendences noliktavu un ražošanas telpu jomā norāda, ka gada pirmais ceturksnis noliktavu nomu segmentā bieži ir gausāks, jo starptautisku uzņēmumu piemērotu telpu saskaņošanas un izvēles process var būt laikietilpīgs. Tādēļ, ja uzņēmums darbību vēlētos uzsākt gada sākumā tad jau pusgadu iepriekš būtu aktīvi jāpievēršas atbilstošu telpu piemeklēšanai.

Uzņēmums prognozē, ka šogad nomas likmes stagnēs un paliks esošā līmenī, vienīgās izmaiņas varētu būt gaidāmas A klases komercplatību segmentā, plašā pieprasījuma dēļ, jo pat ekspluatācijā vēl nenodotas ēkas iespējams aizpildīt ar nomniekiem pusgada laikā.

Kopā analizēti nekustamā īpašuma komercplatību darījumi ar kopējo platību 17000 kvadrātmetri.

Nekustamo īpašumu uzņēmums SIA “Starlex” apvieno sertificētus nekustamo īpašumu profesionāļus ar vairāk kā 10 gadu pieredzi.

 

Avots: Lanida.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē