Konkursā Energoefektīvākā ēka Latvijā šogad pieteiktas 27 ēkas Ziņas

Konkursā Energoefektīvākā ēka Latvijā šogad pieteiktas 27 ēkas

Otrdiena, 21 maijā, 2019

Konkursa „Energoefektīvākā ēka Latvijā 2019” ietvaros kopumā saņemti 27 pieteikumi. Visvairāk pieteikumu jau tradicionāli saņemti nominācijā „Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā” – 22 pieteikumi. Trīs pieteikumi saņemti nominācijā „Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā. Jaunbūve”, un pa vienam pieteikumam saņemts nominācijās „Energoefektīvākā publiskā ēka Latvijā” un „Energoefektīvākā ražošanas ēka Latvijā”.

 

Šobrīd konkursa žūrija uzsākusi pieteikumu vērtēšanu, drīzumā tiks sākta projektu apskate to atrašanās vietās. Plānots, ka konkursa žūrija darbu beigs jūnija vidū. Noslēguma pasākums un konkursa laureātu paziņošana plānota 2019. gada 20. jūnijā.

 

Konkursa mērķis ir veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes un ilgtspējas jomā, īstenojot energoefektīvu ēku būvniecību, atjaunošanu un pārbūvi, tādējādi samazinot siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu atmosfērā un veicinot sabiedrības izpratni par ēku siltumnoturību, telpu mikroklimatu, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu, arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu.

 

Energoefektivitāte ir kļuvusi par mūsu ikdienu, īpaši jaunajos projektos, kad pēc iespējas energoefektīvāko risinājumu izvēle ir kļuvusi par normu. Arvien vairāk iepriekšējos gados būvēto ēku tiek atjaunotas. Šā gada aprīlī  apritēja 10 gadi kopš daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu iespējams veikt ar būtisku ES fondu līdzfinansējumu, šajā laikā kopumā atjaunotas vairāk kā 800 ēkas visā Latvijā. Atgādinām, ka šobrīd joprojām ir pieejams valsts atbalsts energoefektivitātes pasākumu īstenošanai daudzdzīvokļu ēkās un valsts ēkās. Plašāka informācija par atbalsta programmām publicēta Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē.

 

Nominācijā „Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2019” iesniegti 22 pieteikumi:

  1. Klaipēdas iela 126, Liepāja;
  2. Eduarda Veidenbauma iela 2a, Liepāja;  
  3. Klaipēdas iela 8, Liepāja;
  4. Daugavas iela 1, Liepāja;
  5. Helēnas iela 55 k-3, Alūksne;
  6. Vīgriežu iela 30, Jelgava;
  7. M. Namiķa iela 15, Grobiņa, Grobiņas novads;
  8. Viestura prospekts 83, Rīga;  
  9. Parka iela 3, Talsi;
  10. "Saullēkti", Mundigciems, Lībagu pagasts, Talsu novads;
  11.   Institūta iela 10, Peltes, Siguldas pagasts, Siguldas novads;
  12. Jāņa Čakstes iela 3, Sigulda;
  13. Pulkveža Brieža 24, Sigulda;
  14. Merķeļa iela 13, Valka;
  15.  Raiņa iela 18, Valka;
  16. Merķeļa iela 13a, Valka;
  17. Stendera iela 3, Valka;  
  18. Kārļa Baumaņa iela 2, Valmiera;
  19.  Stacijas iela 14, Valmiera;
  20. "Pūre 22", Pūres pagasts, Tukuma novads;
  21.  Zigfrīda Meierovica prospekts 9, Jūrmala;
  22. Skolas iela 5, Ugāles pagasts, Ventspils novads.

 

Nominācijā „Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2019. Jaunbūve” iesniegti trīs pieteikumi:

  1. Gaiļezera iela 15, Rīga;
  2. Mālu iela 1, Valmiera;
  3. Ķieģeļu iela 8, Valmiera. 

           

Nominācijā „Energoefektīvākā publiskā ēka Latvijā 2019” iesniegts viens pieteikums - Brīvības iela 55, Liepāja, Liepājas vieglatlētikas manēža.

 

Nominācijā „Energoefektīvākā ražošanas ēka Latvijā 2019” iesniegts viens pieteikums – Garkalnes iela 1, Jūrmala, SIA “Jūrmalas Mežaparki”.

 

Konkurss „Energoefektīvākā ēka Latvijā” tiek organizēts jau astoto gadu pēc kārtas. Konkurss tika izsludināts šā gada martā un pieteikumus konkursa piecās kategorijās varēja iesniegt līdz šā gada 17. maijam.

 

Konkursu organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un žurnālu „Būvinženieris”. Sīkāka informācija par konkursu pieejama interneta vietnē www.energoefektivakaeka.lv.  

 

Konkursa nolikums sagatavots sadarbībā ar informatīvās kampaņas „Dzīvo siltāk” sadarbības partneriem – Latvijas Būvinženieru savienību, Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociāciju, Latvijas Būvnieku asociāciju, Tehnisko ekspertu asociāciju, Latvijas Logu un durvju ražotāju asociāciju, Rīgas Tehnisko universitāti, Būvmateriālu ražotāju asociāciju, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomi un Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienību.

 

Konkursa atbalstītāji ir SIA „Windows Factory", VentSys, SIA „Paroc”, SIA „Saint-Gobain Celtniecības produkti”, SIA „Knauf”, SIA „Rockwool”, SIA „Robert Bosch”, Attīstības finanšu institūcija Altum”, AS „Latvenergo”, SIA „Sika Baltic”, SIA „Ejot Baltic”, SIA „DAW Baltica”, SIA „VELUX Baltija", SIA „Kingspan Insulation” un SIA „Tenapors”. Konkursa informatīvie atbalstītāji ir laikraksts “Latvijas Avīze”, būvniecības portāli www.abc.lv, www.buvlaukums.lv, www.building.lv, www.buvbaze.lv un raidījums “Laiks mājai”.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 10 mēnešu 12 dienu portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē