Mitru un ar sāļiem bojātu sienu remonts - THERMOPAL sanācijas apmetuma sistēma Remonts

Mitru un ar sāļiem bojātu sienu remonts - THERMOPAL sanācijas apmetuma sistēma

Otrdiena, 7 maijā, 2019

Vecas ēkas, uzbūvētas no ķieģeļu vai akmens mūra, ir Rīgas un citu Latvijas pilsētu vēsturisko centu pamats. Visā mūža garumā tās cieš no gruntsūdeņu un tajos izšķīdušo sāļu graujošas iedarbības. Rezultātā sienas tiek piesātinātas ar mitrumu, tiek sagrautas ar sāļu kristāliem un piesārņotas ar sēnītēm.

Vēsturiskā mantojuma remonts un saglabāšana tiek regulēta ar starptautisko apvienību WTA, kas kontrolē speciāli tam paredzētus būvniecības produktus.

SCHOMBURG piedāvā drošu un gadu desmitiem pārbaudītu, WTA sertificētu vecu ēku atjaunošanas sistēmu.

THERMOPAL sanācijas apmetumi ir īpaši poraini tvaika caurlaidīgi apmetumi ārtelpām un iekštelpām, ar speciālu neviendabīgu struktūru, kas žāvē sienas, transportējot mitrumu no konstrukcijas ārpusē, novērš sāls kristālu un sēnīšu augšanu, kā arī rada labvēlīgu mikroklimatu telpās.

Mitrums iziet cauri sanācijas apmetumam, nebojājot konstrukciju, bet kaitīgie sāļi tiek aizturēti apmetuma iekšienē un netiek uz virsmas, tādējādi virsma paliek tīra un sausa.

Sanācijas apmetumam ir raupja virsma. Lai izveidotu gludu virsmu, veic špaktelēšanu ar elpojošu sistēmas špakteli. Virsmu var krāsot tikai ar elpojošām silikāta bāzes krāsām, lai netraucētu sistēmas tvaika caurlaidību.

Lai sanācijas apmetums strādātu ilgus gadus, parasti ir nepieciešami papildus pasākumi: horizontālā barjera pret kapilāro mitrumu un vertikālā hidroizolācija pamatiem.

Arī ir svarīga pareiza sanācijas apmetuma ekspluatācija:

Virsmu nedrīkst apstrādāt vai aizsegt ar necaurlaidīgiem materiāliem, lai netraucētu tvaika apmaiņu.

Sienas nedrīkst apšūt ar reģipsi – tas novedīs pie mitruma uzkrāšanas un sanācijas apmetuma kalpošanas laika samazināšanas. Tādēļ arī nav rekomendēts likt mēbeles vai iekārtas ļoti tuvu apmestai sienai.

Un, noslēgumā, neaizmirstiet nodrošināt ventilāciju – it īpaši pirmajā gadā sanācijas apmetums izvadīs no sienām daudz mitruma apkārtējā gaisā. 

Vērsieties pēc konsultācijas!

Aleksejs Rivlins @user_751121
SCHOMBURG reģionālais pārstāvis Latvijā
5 gadu 1 mēnesis 12 dienu portālā
Bija online 15 jūlijā 09:27
Meklētājs būvniecības nozarē