Lidl Latvija gruntsūdeņu sanācijā Sarkandaugavā plāno ieguldīt teju 800 000 eiro Ziņas

Lidl Latvija gruntsūdeņu sanācijā Sarkandaugavā plāno ieguldīt teju 800 000 eiro

Ceturtdiena, 30 septembrī, 2021

Mazumtirdzniecības uzņēmums SIA "Lidl Latvija" plāno ieguldīt teju 800 000 eiro piesārņoto gruntsūdeņu sanācijas projektā Sarkandaugavā, Duntes ielā 25, kur uzņēmums būvēs jaunu veikalu, aģentūrai LETA pavēstīja "Lidl Latvija" Korporatīvās komunikācijas departamenta pārstāvis Ingars Rudzītis.

Viņš informēja, ka "Lidl Latvija" ir noslēdzis līgumu ar AS "VentEko" un Lielbritānijas uzņēmumu "ATG group" par piesārņoto gruntsūdeņu sanācijas projekta veikšanu Duntes ielā 25.

Pēc Rudzīša teiktā, ņemot vērā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vides modelēšanas centra speciālistu veiktā pētījuma rekomendācijas, sanācijas projektā tiks izmantota unikāla tehnoloģija, kāda līdz šim Latvijā nav pielietota.

Plānots, ka sanācijas darbi objektā sāksies nākamnedēļ, un tos iecerēts noslēgt novembra beigās.

"Lidl Latvija" nekustamo īpašumu nodaļas vadītājs Mikus Ķīsis pauž pārliecību, ka visi Sarkandaugavas apkaimes iedzīvotāji būs ieguvēji no šī projekta, kas vērsts uz industriālā piesārņojuma mantojuma likvidēšanu un būtisku apkārtējās vides stāvokļa uzlabošanu šajā apkaimē.

RTU Vides modelēšanas centra pētnieks Kaspars Krauklis informē, ka centrs izstrādāja hidroģeoloģisko modeli objektam Duntes ielā 25 un tā apkārtnei.

"Modelī iekļauta iepriekšējās ģeoloģiskās izpētes informācija, kartogrāfiskais materiāls par apbūvi, apvidū veikto urbumu dati, digitālais reljefs, kā arī atsevišķas kartes no RTU izstrādātā Latvijas hidroģeoloģiskā modeļa LAMO. Ar šo modeli var simulēt dažādus scenārijus: piesārņojuma plūsmu uzdotā laika periodā, inženiertehnisku būvju ierīkošanu, piemēram, sprostsienas ierakšanu, atsūknēšanas urbumu izveidi, piesārņojuma ekskavāciju," skaidro Krauklis.

Pēc viņa teiktā, modelēšana spēj dot atbildi, cik efektīvs ir viens vai otrs iespējamais risinājums. Šajā objektā pētnieki ieteica piesārņojuma plūsmas ceļā izbūvēt reaktīvo sprostsienu, kas ūdeni netraucēti laiž cauri, to filtrējot un attīrot. Latvijā tas esot inovatīvs risinājums.

RTU speciālistu veiktajā izpētē secināts, ka objekta teritorijā, kas ir 150 metrus plats un 90 metrus garš laukums, gruntsūdens horizonta augšējā daļa ir piesārņota visā teritorijas platībā. Konstatēts, ka piesārņojums turpina ieskaloties gruntsūdenī un migrē uz Sarkandaugavas kanālu.

Tā kā naftas ogļūdeņražu piesārņojumam ir pakļauti līdz pat 28 900 kubikmetru grunts, tās izrakšana nav praktiski iespējams risinājums, ņemot vērā grunts piesārņojuma dziļumu un apmērus, kā arī piemērotu tās tālākas utilizācijas vietu trūkumu Latvijā. Tādēļ kā visatbilstošākais akceptēts RTU speciālistu ieteiktais risinājums.

Valsts vides dienests (VVD) atzīmē, ka pašreiz Latvijā piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu sarakstā ir iekļautas vairāk nekā 3500 dažādas vietas un teritorijas un Duntes 25 ir viena no tām.

Lai šādā teritorijā uzsāktu būvniecības procesu, obligāti ir jāveic priekšdarbi - teritorijas ģeoekoloģiskā izpēte un iegūto rezultātu analīze, jāanalizē dažādi iespējamie tehnoloģiskie risinājumi, lai identificētu atbilstošāko konkrētās vietas sanācijai. Sanācijas darbu veikšanai ir sagatavota un VVD saskaņota sanācijas programma, kur detalizēti noradīti sanācijas rezultāti, sanācijas metodes, laika grafiks, kā arī vides monitorings un kārtība, kādā atbildīgajiem dienestiem tiks sniegta informācija par sanācijas gaitu.

Paredzēts, ka sanācijas projektā "ATG group" speciālisti gar teritorijas dienvidu un rietumu robežām izveidos īpašu necaurlaidīgu sienu 128 metru garumā un 8,5 metru dziļumā. Teritorijas dienvidrietumu daļā, gar primāro gruntsūdens plūsmas ceļu, 52 metru garumā un 8,5 metru dziļumā tiks ierīkota caurlaidīga filtrējošā siena.

Ņemot vērā augsto gruntsūdens līmeni un nestabilos grunts apstākļus, sienas paredzēts uzstādīt ar īpašu "ATG group" radīto grunts sajaukšanas metodi, izmantojot spirālveida urbjus barjeras sienas veidošanai. "ATG group" speciālistu izstrādātā metode izmanto reaģentus, kas pierādāmi spēj kavēt izšķīdušo metālu migrāciju un palīdzēs samazināt piesārņojuma koncentrācijas, kas sasniedz Sarkandaugavas kanālu.

TV3 raidījums "Nekā personīga" jau pirms diviem gadiem ziņoja, ka teritorijā Rīgā, Sarkandaugavā, kuru veikala "Lidl" būvniecībai iegādājies Lidl Latvija", atklāts naftas piesārņojums, kas vairākas reizes pārsniedz pieļaujamās normas.

Piesārņojums Duntes ielā 25 pētīts jau 2006.gadā un fiksēts Rīgas domes dokumentos, tomēr oficiālajam piesārņoto vietu reģistram par to nekas neesot ziņots. Tikai tad, kad teritoriju nopirkusi "Lidl Latvija", izrādījies, ka naftas produktu līmenis gruntī gandrīz 40 reizes pārsniedz kritisko robežu.

Topošajā veikala atrašanās vietā arī smago metālu koncentrācija desmit reizes pārsniedz kritisko robežu. Piesārņoti ir 55 000 kubikmetru grunts, vēstīja "Nekā personīga".

Lidl" ir pārstāvēts 30 pasaules valstīs ar vairāk nekā 10 500 veikaliem. Baltijas valstīs pašlaik "Lidl" veikali strādā tikai Lietuvā.

Kompānija "Lidl Latvija" reģistrēta 2016.gada oktobrī, un tās pamatkapitāls ir 251,5 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Vācijas "C E - Beteiligungs-GmbH".

"Lidl Latvija" pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2020.gada 1.marta līdz šā gada 28.februārim, strādāja ar 722 955 eiro apgrozījumu, kas ir 16,4 reizes vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi pieauga 2,1 reizi, sasniedzot 51,59 miljonus eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē