VARAM joprojām meklē, kur rast līdzekļus radioaktīvo atkritumu glabātuves Radons izbūvei Ziņas

VARAM joprojām meklē, kur rast līdzekļus radioaktīvo atkritumu glabātuves Radons izbūvei

Pirmdiena, 9 aprīlī, 2018

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) joprojām meklē veidu, kā samazināt projekta izmaksas, lai varētu realizēt radioaktīvo atkritumu glabātuves "Radons" izbūvi, apstiprināja ministrijas pārstāve Anda Zaļepska.

Viņa pastāstīja, ka VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC) šī gada 26.janvārī bija atkārtoti izsludinājusi iepirkumu par radioaktīvās atkritumu tvertnes un ilgtermiņa glabātavas būvprojekta izstrādi un glabātuves būvniecību. Iepirkuma piedāvājumu iesniegšanas termiņš tika noteikts 27.februāris, tomēr, pamatojoties uz vairāku pretendentu jautājumiem par iepirkuma pamatojumu, LVĢMC Iepirkuma komisija nolēma pagarināt piedāvājumu iesniegšanas termiņu līdz 12.martam. Iepirkuma rezultātā tika saņemts viens piedāvājums.

Tomēr, pēc LVĢMC teiktā, iesniegtā piedāvājuma summa joprojām būtiski pārsniedz šim mērķim valsts budžetā pieejamo finansējumu.

"VARAM, izvērtējot iesniegto dokumentāciju, prasīja LVĢMC sniegt pamatojumu norādītajām izmaksām, kā arī sniegt viedokli par citiem risinājumiem izmaksu samazināšanai, tostarp atsakoties no kādas no projekta sastāvdaļām," norāda Zaļepska. Līdz ar to patlaban VARAM vērtē centra sniegto papildināto informāciju un drīzumā sniegs priekšlikumus par iespējamiem risinājumiem Ministru kabinetam.

Radioaktīvo atkritumu tvertnes būvniecība ir nepieciešama, lai nodrošinātu Salaspils kodolreaktora demontāžas rezultātā radušos radioaktīvo atkritumu noglabāšanu.

Kā vēstīts, 2014.gadā un 2015.gadā tika atbalstīts valsts budžeta finansējums 3,16 miljonu eiro apmērā, lai laika posmā no 2015. līdz 2020.gadam uzlabotu radioaktīvo atkritumu pārvaldības sistēmu. No tiem 1,86 miljoni eiro tika paredzēti radioaktīvo atkritumu tvertnes un ilgtermiņa glabātavas būvprojekta izstrādei un būvniecībai.

Kad tika izsludināts iepirkums par jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes un ilgtermiņa glabātavas būvprojekta izstrādi un būvniecību atkritumu glabātavā "Radons", iesniegti tika divi piedāvājumi, no kuriem tikai viens atbilda konkursa nosacījumiem. Projekta realizācijai nepieciešamais finansējums bija norādīts 8,21 miljonu eiro apmērā, kas vairākas reizes pārsniedza šim mērķim atvēlētos naudas līdzekļus, līdz ar to VARAM pieņēma lēmumu par jauna iepirkuma rīkošanu.

Jaunās radioaktīvo atkritumu uzglabāšanas tvertnes paredzēts izbūvēt atkritumu glabātavas "Radons" teritorijā, kas atrodas Baldones novadā un ir izbūvēta 1962.gadā.

Pašlaik glabātavā ir septiņas radioaktīvo atkritumu tvertnes. Sešas no tām ir būvētas un aizpildītas laika posmā no 1960.gada līdz 1990.gadam, bet septītā tvertne tika pieņemta ekspluatācijā 1995.gadā.

VARAM norāda, ka "Radons" teritorijā atrodas arī tādi radioaktīvie atkritumi, kurus nevar apglabāt šāda veida glabātavā, ievērojot to radioaktivitāti. Līdz ar ko, glabātuves teritorijā nepieciešams izbūvēt papildus tvertnes radioaktīvo atkritumu un lietoto, slēgto starojuma avotu ilgtermiņa uzglabāšanai.

Plānots, ka glabātuves paplašināšanas rezultātā tiks izbūvēta mūsdienīga un droša radioaktīvo atkritumu apglabāšanas tvertne ar efektīvu gruntsūdens monitoringa un kontroles sistēmu, kas nodrošinās Eiropas Savienībā atzītu tehnoloģiju izmantošanu, kā arī tiks uzlabota radiācijas.

Avots: LETA
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas