Pārpildīti konteineri: 6 biežāk uzdotie jautājumi par atkritumiem Ziņas
Foto: riga.lv

Pārpildīti konteineri: 6 biežāk uzdotie jautājumi par atkritumiem

Pirmdiena, 9 janvārī, 2017

Pēc svētkiem atkritumu konteineri pie daudzdzīvokļu mājām parasti ir pārpildīti. Pāri konteineru malām gāžas televizoru kastes un citi lieli pirkumi, pārtikas atkritumi un pat veselas eglītes, kas apkārtējos cilvēkos izsauc lielu nepatiku. SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” paskaidro, kā pareizi izmest atkritumus, kādos gadījumos var nebūt iespējams tos izvest savlaicīgi un kā uzstādīt papildus konteinerus.


 

1.Cik bieži ir jāizved atkritumi?

 Atkritumu izvešanas biežums ir atkarīgs no izveidota  atkritumu daudzuma. Atkritumu izvešanas biežums tiek izvērtēts katrai mājai  individuāli, ņemot vērā to , cik ātri konteineri ar atkritumiem tiek piepildīti. Atkritumu konteineri netiek izvesti vairākas reizes dienā, bet gan noteiktu reižu skaitu nedēļa vai pat retāk, ja mājai tik bieži atkritumu konteinerus izvest nevajag

Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās izvešanas biežumam ir jābūt vismaz 1 reizi nedēļā.

Ir objekti, kuros atkritumi tiek izvesti katru otro dienu un var būt arī tādi objekti, kuros atkritumi tiek izvesti pat katru dienu.

 

2.Vai mainās atkritumu izvešanas reižu skaits svētku un pēcsvētku dienās?

Svētku un pēcsvētku dienās atkritumu izvedēji darbojas tādā pašā režīmā kā citās dienās – atkritumi tiek izvesti saskaņā ar noteikto izvešanas grafiku.

Ja ir konstatēts, ka kādā konkrētā objektā ir nepieciešama papildus izvešanas reize, to var pieteikt atkritumu izvedējam un viņi iekļaus grafikā papildus atkritumu izvešanas reizes.

Papildus izvešanas reizes atkritumu izvedējam var pieteikt namu pārzinis un tad atkritumu izvedējs, atkarībā no sava maršruta, iekļaus papildus izvešanas reizi. Par atkritumu konteineru papildus izvešanas reižu nepieciešamību lūdzam informēt pa tālruni 8900.

 

3.Kāpēc svētku dienās atkritumu ir vairāk?

 Svētkos atkritumu ir vairāk tādēļ, ka ir dāvanu iepakojumi (kastes, u.tml.), cilvēki vairāk laika pavada mājās ar ģimeni un ciemiņiem, līdz ar to vairāk sadzīves atkritumu. Ja ir vairākas brīvas dienas, iespējams, tiek veikti kādi mājas labiekārtošanas darbi, kas arī rada vairāk atkritumu.

Ir cilvēki, kas sadzīves atkritumu konteineros ievieto neatbilstošus atkritumus, piemēram, kartona kastes, kuras nav saplacinātas, vai pat Ziemassvētku eglītes.

Būtu vēlams atkritumus šķirot – papīru un kartonu, PET pudeles un stiklu atsevišķi. Jebkurā gadījumā ir nepieciešams vismaz saplacināt iepakojumus pirms to ievietošanas atkritumu konteinerā.

Jāņem vērā, ka eglīti sadzīves atkritumu konteinerā ievietot ir aizliegts!

Šogad “Rīgas namu pārvaldniekam”  ir akcija sadarbībā ar atkritumu izvedējiem par Ziemassvētku eglīšu atsevišķu un BEZMAKSAS savākšanu. Tādēļ tās iedzīvotājiem jānovieto blakus konteineriem, no kurienes atkritumu izvedēji eglītes savāks bez maksas (atsevišķos objektos RNP paši saviem spēkiem savāks eglītes).

Vairāk par akciju “Ziemassvētku eglīšu izvešana” var lasīt šeit.

 

4.Kas varētu traucēt savlaicīgai atkritumu izvešanai?

 Atkritumu izvešanu ietekmē vairāki faktori – laika apstākļi, novietotas automašīnas, kas traucē atkritumu izvedēju mašīnai piekļūt objektam, neatbilstoša sastāva atkritumi, kas ievietoti sadzīves atkritumu vai šķiroto atkritumu konteineros (piemēram, būvgružu vai bioloģisko atkritumu ievietošana sadzīves atkritumu konteineros vai sadzīves atkritumu ievietošana šķiroto atkritumu konteineros).

Ja tiek konstatēts, ka sadzīves atkritumu konteineros ir būvgruži vai citi neatbilstoši atkritumi, šie atkritumi no konteineriem ir jāizņem un pēc tam atkritumu izvedējs varēs izvest sadzīves atkritumus.

Ja šķiroto atkritumu konteineros ir ievietoti sadzīves atkritumi, tad šos konteinerus atkritumu izvedējs iekļauj sadzīves atkritumu izvešanas maršrutā.

 

5.Ko darīt, ja iedzīvotājiem šķiet, ka ir pārāk maz konteineru?

 Konteineru skaits un izvešanas biežums tiek mainīts atkarībā no katras konkrētās mājas nepieciešamības. Mājas namu pārzinis kontrolē, lai atkritumu izvešana notiktu atbilstoši nepieciešamībai – lai konteineri netiktu pārkrauti, kā arī lai tie netiktu izvesti pustukši.

Ja iedzīvotājiem ir ierosinājumi par atkritumu izvešanas kārtības maiņu, būtu nepieciešams par to ziņot RNP – namu pārzinim vai pa telefona numuru  8900.

 

6.Vai iedzīvotāji var pārveidot atkritumu konteineriem paredzēto vietu vai pārvietot tos uz citu vietu?

 Atkritumu konteinerus ir iespējams pārvietot, par to pieņemot attiecīgu kopsapulces lēmumu (50%+1 balss). Pieņemot lēmumu par konteineru pārvietošanu, ir jāņem vērā normatīvie akti, kas aizliedz konteinerus novietot transportbūvju aizsardzības zonās (ielu sarkano līniju robežās).

Tāpat konteinerus ir ieteicams novietot ne tuvāk par 10 metriem no māju logiem un, ja konteineri jāpārvieto uz zemes, kas nav dzīvojamās mājas īpašnieku īpašumā, ir jābūt zemes īpašnieka saskaņojumam, kā arī konteineriem ir jābūt novietotiem tā, lai atkritumu izvedējs var tiem brīvi piebraukt.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 21 diena portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē