Kā dezinficē ūdeni Rīgā Ziņas

Kā dezinficē ūdeni Rīgā

Ceturtdiena, 23 novembrī, 2017

Lai paaugstinātu ūdensapgādes kvalitātes drošību, SIA "Rīgas ūdens" katru gadu veic Rīgas pilsētas ūdensvada tīkla dezinfekciju, izmantojot hloru. Tā koncentrācija Rīgas pilsētas ūdensvada tīklā tika paaugstināta no 0,2 mg/L līdz 0,5 mg/L. Bet tas nav bīstami: tāds dzeramais ūdens ir pilnībā drošs lietošanai uzturā.Riga.lv atbild uz septiņiem galvenajiem jautājumiem par ūdens hlorēšanu
1. Kāpēc vispār vajag ūdeni papildus hlorēt?

Parasti Rīgas pilsētas ūdensvada tīklā tiek nodrošināta hlora koncentrācija, kas nepārsniedz 0,2 mg/L. Tas nodrošina, ka dzeramais ūdens pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem atbilst droša un nekaitīga ūdens prasībām. Bet šāda hlora koncentrācija ir par zemu, lai aizturētu tā saucamās bioplēves veidošanos. Tās veidošanās dēļ ūdensvadi aizaug, to tīklā pastiprināti vairojas mikroorganismi, un ilgākā laikā tas var novest pie ūdens garšas un smakas pasliktināšanās.

Lai aizkavētu bioplēves un nelabvēlīgās mikrofloras un mikrofaunas veidošanos Rīgas pilsētas ūdensvadā, ir nolemts īslaicīgi paaugstināt dezinfekcijā izmantotā hlora koncentrāciju līdz 0,5 mg/L. Šāda prakse tiek izmantota daudzās pasaules pilsētās, un arī daudzās Latvijas pilsētās pēdējos gados notiek ūdensvadu dezinfekcija. Pēdējo reizi Rīgas pilsētas ūdensvadu dezinfekcija ar hloru tika veikta pirms 15 gadiem.

2. Vai tas nav kaitīgi?

Pēc Pasaules Veselības organizācijas norādījumiem, cilvēkam nekaitīgā hlora koncentrācija ir 5 mg/L. Pasaulē tā ir normāla prakse nodrošināt hlora daudzumu dzeramajā ūdenī no 0,2 līdz 1 mg/L. Rīgā ūdensvada tīklā dezinfekcija tiek veikta, lai paaugstinātu ūdensapgādes drošību un izslēgtu jebkādus riskus rīdzinieku veselībai.
3. Vai drīkst dzert ūdeni no krāna, gatavot ēst, mazgāties? Vai apģērbs pēc mazgāšanas netiks sabojāts?
Hlorēto ūdeni pilnīgi droši var dzert no krāna, tajā var mazgāties, to izmantot ēst gatavošanai un citiem mērķiem. Pirms 15 gadiem Rīgā šāda hlora koncentrācija (0,5 mg/L) bija visur. Un cilvēki to dzēra un lietoja ēdiena gatavošanai, bet no tā atteicās stiprās smakas dēļ. Kad 2001. gadā pabeidza ūdens attīrīšanas stacijas “Daugava” rekonstrukciju, pārgāja uz ūdens ozonēšanu (attīrīšanas metode). Taču šai metodei bija viens mīnuss: ozons ļoti ātri sadalās. Arī hlors sadalās, bet ilgākā laikā. Tāpēc tas var nodrošināt nepieciešamo dezinfekciju arī tīkla tālākajās stacijās.
4. Vai netiks bojāta tehnika (veļas mašīnas, trauku mazgāšanas mašīnas, ūdens filtri)?
Hlors neatstāj nekādu iespaidu uz tehniku (nevajag to jaukt ar hlora dioksīdu vai ar tā saukto “hlorku”). Daudz lielāku iespaidu uz sadzīves tehniku var atstāt ūdens ar rūsu vai nosēdumiem. Tas patiesi var kaitēt tehnikai, kā arī aizsprostot filtrus. Hlors ir gāzveida viela, un tā lietošanai tik augstā koncentrācijā ir tikai viens nepatīkams faktors – smaka. Tāpēc dezinfekcijas laikā var būt jūtama hlora smaka, ko var novērst, ūdeni uzvārot. Bet vēlreiz atkārtosim – ūdens ir pilnībā drošs lietošanai uzturā!

5. Vai var rasties alerģija?
Veselības speciālisti pieļauj, ka īpaši jutīgam cilvēkam var parādīties kāda nenozīmīga reakcija uz hloru. Bet, pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, tik neliela koncentrācija nevar izraisīt alerģisku reakciju. Peldbaseinos hlora koncentrācija ir 10 reižu lielāka nekā dezinfekcijas laikā SIA “Rīgas ūdens” tīklā. Pat hlora koncentrācijas paaugstināšanas laikā nevajadzētu būt nekādai reakcijai nedz acīs, nedz uz ādas. Piebildīsim, ka daudzās pasaules valstīs hlora koncentrācija ūdenī ikdienā ir pat lielāka par 0,5 mg/L.
6. Pēc cik ilga laika hlora koncentrācija ūdenī normalizēsies?
Parasti hlors ir jūtams vēl otrajā - trešajā dienā pēc ūdensvadu dezinfekcijas veikšanas.

7. Kā SIA “Rīgas ūdens” pārbauda dzeramā ūdens kvalitāti?

SIA “Rīgas ūdens” pastāvīgi kontrolē dzeramā ūdens kvalitāti Rīgas pilsētas centralizētajā ūdensvada sadales tīklā, ievērojot 29.04.2003. MK noteikumos Nr. 235 “Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība” noteiktās prasības. Dzeramā ūdens kvalitātes kontroli regulāri veic SIA “Rīgas ūdens” Apvienotā ūdens kvalitātes kontroles (AŪKK) laboratorija. Tā pēc noteikta plāna veic dzeramā ūdens paraugu kvalitātes kontroli, ņemot paraugus pilsētas ūdensvada sadales tīklā. Par kontroles rezultātiem reizi ceturksnī tiek sniegts pārskats Veselības inspekcijai (VI). Šī iestāde veic dzeramā ūdens papildu pārbaudi, ņemot dzeramā ūdens paraugus aptuveni 12 reižu gadā dažādās pilsētas vietās, un par šīs kontroles rezultātiem informē SIA “Rīgas ūdens”. Dezinfekcijas laikā “Rīgas ūdens” nepārtraukti kontrolē dezinfekcijas pasākumus, lai hlora koncentrācija ūdenī nepārsniegtu pieļaujamo normu.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē

Pakalpojumu atlase pēc tēmas