Terase - lieliska vieta, kur vasarā atpūsties Būvniecība

Terase - lieliska vieta, kur vasarā atpūsties

Trešdiena, 29 jūnijā, 2016

Terases ir pilnīgi atšķirīgas pēc konstrukcijas un izvietojuma veida.

Dažreiz tās izvieto pagalmā vai  pie mājas sienas, retāk – balkona otrajā stāvā, bet visbiežāk terase atrodas pie ārdurvīm. Atkarībā no klimata apstākļiem izvēlas terases novietojumu, piemēram, ja māja atrodas dienvidu rajonā, tad arī terases visbiežāk veido atvērta tipa ar margām un izvēlas vīteņaugus. Jumta terase var būt kā atsevišķa, vai arī kā savdabīgs turpinājums zem galvenās ēkas jumta.

 

Lai patstāvīgi veidot šādu terasi īpašas prasmes nav nepieciešams, pa spēkam būs arī iesācējiem. Aplūkosim galvenos soļus kā uzcelt terasi: Būvniecības sākums – pamata būvēšana Terase var būt kā atsevišķa piebūve vai arī kā viena konstukcija ar dzīvojamo māju.

Būvējot māju, jāpadomā par terasi, jo vienkāršāk to var uzbūvēt vienlaikus ar ēku, izmantojot vienu pamatu. Tādai konstrukcijai ir ilgtspējīgāks mūžs. Ja māja jau pastāv, terasi var būvēt uz atsevišķiem  pamatiem.

Lielisks variants ir gadījumos, kad pamats tiek veidots no viegliem materiāliem un terase atrodas zemes līmenī. Šajā gadījumā var vispār iztikt bez pamata, kurā ir  betons,  smiltis vai grants slānis ,jo to var aizvietot ar nelielu akmens vai betona kluci. Terase pagalmā Terases grīdu var izgatavot no dažādiem materiāliem: koka, ķieģeļu, flīžu un akmens.

Populārākās ir koka terases, jo tām nav nepieciešams lielas būvēšanas izmaksas, turklāt diezgan vienkārša to kopšana. Koks kā materiāls ir drošāks, tāpēc ja ģimenē ir mazi bērni, tad vēlams izvēlēties koku, lai krītot izvairītos no traumām.

Turklāt, ja pareizi izvēlēties koksnes šķirni un apstrādi, tad  nebūs arī nekādu problēmu un baiļu piemēram par aizdegšanos, ja gribēsiet pagatavot grillā gaļu uz terases.  

Lai lietus ūdens nepaliktu uz dēļu grīdas, liekot grīdu dēļus labāk nelikt pārāk tuvu vienu otram, atstājot  1-2 mm atstarpes starp tiem. Zem terases grīdas veido renīti liekā ūdens novadīšanai, lai lietus vai sniega ūdens nekrātos un atvieglotu grīdas kopšanu, kā arī paildzinātu tās mūžu.

Jumta veidi arī ir vairāki, var izvēlēties vienkāršākos un prakstiskākos veidus, kā piemēram, lietussargus, uzbīdāmo jumtu vai arī izmantot noņemamo pārsegu.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 20 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē