Kā izvēlēties veļas mazgājamo mašīnu? Актуальные советы

Kā izvēlēties veļas mazgājamo mašīnu?

Вторник, 15 ноября, 2022

Atskatoties vēsturē, 1824. gadā Noa Kašings patentēja veļas mazgājamo mašīnu, taču tā bija mehāniska, ar roku spēku, nevis elektrību darbināma. Faktiski tas bija liela izmēra trauks, kurā tika ieliets karstais ūdens, ievietota veļa un to darbināja, griežot milzīgu ratu. Mūsdienu veļas mazgājamā mašīna saglabā šo pašu principu, tomēr tā darbojas ar elektromotora palīdzību, kas tika atklāts 20. gs. sākumā.

Savukārt 21.gs. mājsaimnieču rūpju klāstā, galvenokārt, ietilpst veļas sašķirošana un ievietošana skapī, pārējo paveic veļas mašīna un veļas žāvētājs.


Veļas mazgājamā mašīna ir viena no elektroierīcēm, kas tiek izmantota bieži un veido lielu daļu no mājsaimniecības kopējā elektrības un ūdens patēriņa. Ierasti tā kalpo ilgi, tomēr, ja šis termiņš pārsniedz 10 gadus, rodas tehniskas problēmas, ieteicams apsvērt veļas mašīnas nomaiņu pret jaunāku, energoefektīvāku, kas sniegs iespēju izmazgāt to pašu veļas daudzumu, patērējot mazāk resursu.

Atrodoties veļas mazgājamās mašīnas izvēles priekšā, nereti jāsaskaras ar grūtībām izšķirties par īsto veļas mazgājamo mašīnu savam mājoklim, lai tā atbilstu finansiālajām iespējām, vēlmēm un kalpotu pēc iespējas ilgāk.

Elektrum Energoefektivitātes centra eksperti sniedz ieteikumus tās izvēlē un kā to izmantot pēc iespējas efektīvāk, lai parūpētos par resursu ietaupījumu un arī finanšu resursu lietderīgu izmantošanu ilgtermiņā.

Izvēloties jaunu elektroierīci, vispirms jāapzina savas mājsaimniecības līdzšinējie lietošanas paradumi un jāizvēlas piemērotāko – gan tilpuma, gan funkciju atbilstības ziņā.

Telpai ir nozīme


Lai atrastu piemērotāko palīgu mājsaimniecībā, vispirms jāizvērtē tās novietošanas iespējas – vai tai paredzēta vieta virtuvē, vannas istabā vai atsevišķā saimniecības telpā. Vēlams veikt arī atvēlētās platības mērījumus, lai vadītos pēc tiem kā viena no kritērijiem.


Vienlīdz svarīgi ir pārbaudīt, vai būs pietiekoši daudz vietas, lai atvērtu pilnībā veļas mašīnas durvis, pārvietotos ar veļas grozu, tādēļ ieteicams mērījumos iekļaut pusmetra rezervi.


Tāpat jāatceras, ka aiz veļas mašīnas nepieciešama vieta arī ūdens caurulēm, īpaši, ja jauno mājas palīgu paredzēts novietot nestandarta telpā ar ierobežotu platību.



Veļas mazgājamo mašīnu veidi

Pamatā ražotāji piedāvā divu veidu veļas mazgājamās mašīnas – pusautomātiskās un automātiskās. 


Pusautomātiskās – mūsdienās salīdzinoši reti izmantotas –, un  atbilstoši nosaukumam šāda veida veļas mašīnas nav pilnībā automatizētas, ierasti tām ir divi atsevišķi konteineri, proti,  mazgāšanai un skalošanai, līdz ar to drēbes nepieciešams pārvietot no mazgāšanas uz skalošanas konteineru, turklāt arī centrifūga nedarbosies pilnvērtīgi. Šāds risinājums nav ērtākais, tomēr būs piemērots, ja ir ierobežotas iespējas, kā arī to būs ērti pārvietot, lai izmantotu, piemēram, kopmītnēs vai vasaras mājā, turklāt šāda veļas mašīna izmaksās mazāk.

Automātiskās – populārākais veļas mašīnu veids mūsdienās, ko sastapsiet teju katrā mājsaimniecībā. Mazgāšana tiek veikta vienā tvertnē, nav nepieciešamas papildu darbības, izņemot atbilstošās programmas izvēli. Šīm veļas mašīnām jāparedz fiksēta atrašanās vieta un nepieciešama pieslēguma vieta. Lai gan finansiālais ieguldījums būs nepieciešams lielāks, šīs būs gan ērtāks, gan arī efektīvāks risinājums mājoklim, piedāvājot daudz vairāk funkciju salīdzinājumā ar pusautomātiskā veida veļas mazgājamām mašīnām.


Veļas iekraušanas veids

Ir divu veidu veļas iekraušanas iespējas, un katrai no tām ir savi plusi un mīnusi, tomēr, veicot izvēli, aicinām pamatā vadīties no konkrētām iespējām un vēlmēm, kā arī līdzšinējiem paradumiem.

(1) Iekraušanas veids: vertikāls – veļa tiek ievietota/izņemta no augšpuses. 
Kādas ir priekšrocības un iespējamie trūkumi?

  • Vieglāk piekļūt. Nav nepieciešams pietupties, lai ievietotu vai izņemtu veļu.  Šāda veida veļas mašīna aizņems  mazāk vietas.
  • Jaunākie modeļi funkciju ziņā ir līdzvērtīgi frontālās veļas iekraušanas veida veļas mašīnām.
  • Atsevišķi modeļi piedāvā pievienot apģērbu vai mazgājamo līdzekli mazgāšanas cikla laikā (ierasti šāda iespēja pieejama pusautomātiskajās veļas mazgājamās mašīnās).
  • Pastāv uzskats, ka veļas mazgājamās mašīnas ar vertikālo iekraušanu pret apģērbu nav tik saudzīgas, tādējādi tiek ietekmēta apģērba kvalitāte, taču tas nav attiecināms uz visiem modeļiem.
  • Virs šāda modeļa nav iespējams uzlikt veļas žāvētāju.
  • Lielākā daļa modeļu nepiedāvā atsevišķas funkcijas, kas pieejamas veļas mašīnām ar frontālo veļas iekraušanu, lai gan jaunākie modeļi ir ar vairākām pieejamām funkcijām.

(2) Iekraušanas veids: frontāls – veļa tiek ievietota/izņemta no priekšpuses.
Kādas ir priekšrocības un iespējamie trūkumi?

  • Labāks variants, ja nepieciešama īpaši liela ietilpība.
  • Uz veļas mašīnas var uzlikt dažādas lietas, tai skaitā arī veļas žāvētāju, tomēr jāievēro noteikta atstarpe, kā arī nedrīkst pārlieku noslogot veļas mašīnu.
  • Mazgāšanas cikla laikā izmanto mazāku ūdens daudzumu.
  • Jaunākajiem modeļiem ir pieejamas īpašas funkcijas, piemēram, tīrīšana ar tvaiku u.c.
  • Modeļi pieejami ar maksimālo centrifūgas apgriezienu skaitu.
  • Lielākoties nodrošina labāku mazgāšanas kvalitāti.
  • Salīdzinoši dārgākas nekā vertikālās veļas iekraušanas tipa veļas mašīnas.
  • Ērtības trūkums – nepieciešams pieliekties, pietupties, lai izņemtu veļu.
  • Lielākoties nav iespējas atvērt durvis, lai pievienotu papildu apģērbu. Lai gan jaunākie modeļi nodrošina arī šādu iespēju, jo iestrādāts speciāls nodalījums.
  • Pastāv augstāks pelējuma un nepatīkama aromāta izveidošanās risks, īpaši jārūpējas par tīrīšanu un atkaļķošanu.
  • Regulāri pārsniedzot maksimālo veļas daudzuma ievietošanu, ievērojami samazinās kalpošanas laiks.


Energomarķējums

Pirms iegādes aicinām rūpīgi iepazīties ar veļas mazgājamo mašīnu energomarķējumu marķējumu – krāsaino uzlīmi, kas palīdzēs veikt videi un maciņam draudzīgāku izvēli. Jo augstāka ir energoefektivitātes klase, jo efektīvāka un kvalitatīvāka ir elektroierīces darbība. 


1. Elektroierīces ražotājs un modeli
2. Energoefektivitātes klase
3. Prognozētais elektroenerģijas patēriņš, kWh/100 ciklos
4. Maksimālais veļas daudzums, kilogramos
5. Eko programmas ilgums: stundas, minūtes
6. Ūdens patēriņš vienā eko programmas ciklā, litros
7. Centrifūgēšanas kvalitāte
8. Trokšņu līmenis centrifūgēšanas laikā, decibelos, un trokšņu līmeņa klase 




Ietilpība ir no svara

Lai aiztaupītu rūpes, ko varētu sagādāt neatbilstošas elektroierīces izvēle, aicinām sākotnēji pārdomāt, cik bieži un cik daudz tiek veikta veļas mazgāšana. Iesakām izmantot šo tabulu:


Cilvēku skaits mājsaimniecībā Veļas mašīnas ietilpība
1-2 5-6 kg
3 6-7 kg
4 7-8 kg
Vairāk nekā 4 Vairāk nekā 8 kg
  • 8 -12 kg varētu likties daudz, tomēr patiesībā šādas ietilpības veļas mazgājamā mašīnā vienā reizē var izmazgāt vien 8-12 dvieļus.
  • Ja mājsaimniecībā ir 1-2 cilvēki, iespējams, vajadzētu pietikt ar veļas mazgājamo mašīnu, kur vienlaicīgi var izmazgāt līdz 5 kg veļas, tomēr, ja ģimenes locekļu skaits ir lielāks, vērts iegādāties veļas mašīnu ar lielāku ietilpību.


Noderīgas funkcijas

Veļas mazgājamo mašīnu funkcijas dažādiem modeļiem var krietni atšķirties. Dažas no noderīgākajām:

  • Viegla gludināšana – šī funkcija nodrošina, ka apģērbs mazgāšanas un skalošanas laikā tiek mazāk saburzīts, atvieglojot gludināšanu pēc tam.
  • Dozators– funkcija, kas neatļaus ievietot par daudz mazgājamā līdzekļa, izmantos tikai mazgāšanas laikā nepieciešamo daudzumu.
  • Atliktais starts – sniedz iespēju ieplānot mazgāšanas laiku, tādejādi palīdzot izvairīties no sasmakuša apģērba, to laikus neizņemot no veļas mašīnas.
  • Maksimālas higiēnas programmas – apģērbs tiek pakļauts tvaika vai sevišķi augstas temperatūras iedarbībai, tādējādi neitralizējot baktērijas un alergēnus –īpaši aktuāli alerģiskiem cilvēkiem.
  • Eko programmas – lielākajai daļai mūsdienās pieejamo veļas mazgājamo mašīnu ir enerģijas taupīšanas jeb eko režīms, kas sniedz vislabāko iespējamo tīrīšanu ar vismazāko enerģijas patēriņu, kā arī ''ātrās mazgāšanas'' režīmi, kas ievērojami samazina mazgāšanas laiku un attiecīgi arī patērēto elektrību.
  • Centrifūga – nosaka maksimālo griešanās ātrumu minūtē. Jo vairāk apgriezienu, jo sausāka būs veļa pēc mazgāšanas. Tiem, kas dzīvo dzīvokļos un kam nav veļas žāvētājs, ir ļoti svarīgi, lai izmazgātās drēbes būtu pilnīgi sausas. Tādēļ jāizvēlas veļas mašīna, kas drēbes izcentrē vismaz ar 1200-1400 apgriezieniem minūtē. Tomēr jāņem vērā, ka centrifūgas ātrums tiek pielāgots katram mazgāšanas ciklam atsevišķi, atkarībā no nepieciešamības.



Programmas, papildu funkcijas atkarībā no ikdienas aktivitātēm

Lai gan funkcijas tiek piedāvātas visdažādākās, būtu vēlams novērtēt, vai tās tiešām būs piemērotas konkrētajā mājsaimniecībā un vai būtu vērts maksāt vairāk, citādi, iegādājoties šādu elektroierīci, bet neizmantojot sniegtās iespējas, tas var izrādīties samērā neefektīvs pirkums.


Pastāv iespēja iegādāties veļas mazgājamo mašīnu ar žāvētāju jeb žāvēšanas funkcijām. Šāds risinājums būs īpaši piemērots, ja nav vietas atsevišķam veļas žāvētājam, telpās ir paaugstināts mitrums. Tomēr jāņem vērā, ka atšķiras veļas daudzums, ko drīkst mazgāt un žāvēt, kā arī kopējais veļas mazgāšanas cikls veļas mašīnā ar iebūvētu žāvētāju būs krietni ilgāks – 3 stundas un vairāk.


Efektīva mazgāšana

  • Izvēloties mazgāšanas temperatūru, būtiski atcerēties, ka veļas mazgājamā mašīna lielāko elektrības daudzumu patērē tieši ūdens uzsildīšanai. Tādēļ, mazgājot veļu 30 °C, nevis 40 °C, iespējams samazināt elektrības patēriņu par 25 %, savukārt tā vietā, lai mazgātu veļu nevis 60 °C, bet gan 30°C, iespējams gūt ietaupījumu līdz pat 45 %. Vienlaikus jāievēro arī apģērba ražotāju norādītās temperatūras rekomendācijas.
  • Gultas veļu un dvieļus ieteicams mazgāt tieši 60 °C, tā tiks iznīcināti visi dzīvie organismi, piemērām, putekļu ērcītes.
  • Ieteicams darbināt pilnu veļas mazgājamo mašīnu, vienlaicīgi to arī neaizpildot par daudz, jo šādā veidā tiks palielināts elektrības patēriņš, kā arī veļa, ļoti iespējams, netiks izmazgāta vai izskalota pietiekami kvalitatīvi.
  • Mitrums ir ļoti labvēlīga vide dažādām baterijām, kas rada nepatīkamo smaku, tāpēc, lai izvairītos no pelējuma un nevēlama aromāta, pēc mazgāšanas jāatstāj atvērtas veļas mašīnas durvis, kā arī dozatora/atvilktnes nodalījums.
  • Tāpat pēc katras mazgāšanas reizes nepieciešams noslaucīt gumijas blīvējumu pie veļas mazgājamās mašīnas durvīm, jo tas kļūst mitrs.

Kopšana

Lai gan nereti tas piemirstas, arī veļas mašīna ir pelnījusi rūpes – tā regulāri ir jāizmazgā un jāapkopj.

  • Aptuveni divas reizes gadā (atkarībā no lietošanas biežuma), iztukšotā veļas mašīnas mazgāšanas līdzekļa nodalījumā vai tvertnē ieteikums ievietot citronskābi (daudzums atkarīgs no veļas mašīnas tilpuma, piemēram, uz 5 kg nepieciešami 100-120 grami citronskābes). Pēc tam jāieslēdz ilgākā mazgāšanas programma 60° C un pēc cikla beigām, lai noņemtu atlikušās nogulsnes, ieteikums papildus ieslēgt īsāko mazgāšanas programmu, nobeigumā noslaucīt veļas mašīnas tvertni un blīves ar sausu drānu.
  • Jānoslauka arī veļas mazgājamās mašīnas ārpuse ar mitru lupatiņu un atbilstošu tīrīšanas līdzekli.
  • Lai izvairītos no ūdens noplūdes un aizsprostojumiem, veicot tīrīšanu, jāpārbauda, vai gumijas ūdens padeves šļūtenēs nav plaisu vai nodiluma pazīmju.
  • Izmantojot veļas mašīnu ar frontālo veļas iekraušanu, regulāri ir jānomazgā ar lupatiņu gumijas blīve un jāpārliecinās par tās darbību.

Papildu noderīgus energoefektivitātes padomus mūsdienīgai un videi draudzīgai saimniekošanai gūsti EsmuEfektivs.lv

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
5 лет 8 месяцев 22 дня на портале
Был онлайн 17 часов назад
Строительный поисковик