KĀDU METĀLA VĪLI IZMANTOT? Актуальные советы

KĀDU METĀLA VĪLI IZMANTOT?

Пятница, 12 марта, 2021

Dažreiz gadās situācijas, kad nepieciešams apstrādāt nelielu metāla detaļu, kurai ar leņķa slīpmašīnu klāt netikt. Tad nu laiks ķerties pie rokas instrumentiem, kuri mētājas garāžā sen aizmirsti, bet agrāk plaši pielietoti metāla apstrādei – vīlēm. Šajā rakstā viesīsim nelielu skaidrību vai arī atsvaidzināsim zināšanas par vīlēm, to veidiem un pielietojumu.

A1 – Viencirtuma vīle – lielākoties tiek izmantotas mīkstu metālu un tosakausējumu (misiņš, varš, alumīnijs, bronza, u.c.) apstrādei. Iedarbojoties uz detaļu, tiek noņemta plata un bieza skaida visa uzcirtuma garumā. Papildus metāla apstrādei, šādas vīles tiek izmantotas, ja jāapstrādā koka vai plastmasas priekšmeti. Viencirtuma vīles tiek izmantotas nažu un zāģu asināšanai.
Krustcirtuma vīle (A2)– Apstrādājot detaļu ar krustcirtuma vīli, virsma ir daudz tīrāka (salīdzinot ar viencirtuma vīli), jo krustcirtuma vīle, noņemot skaidu, to sasnalcina. Visbiežāk šādas vīles tiek izmantotas cietu materiālu (piem. tērauda) apstrādei.

Lokcirtuma (A3) vīle– nodrošina salīdzinoši ātru un kvalitatīvu detaļu apstrādi. Tās lielākoties tiek izmantotas mīkstu metālu apstrādāšanai, kā piemēram, varš un alumīnijs.
Punktcirtuma (A4) vīle– sīkie zobiņi ar iedobumiem izvietoti zigzagā uz vīles virsmas, šī vīle ir ideāli piemērota mīkstu (metālisku un nemetālisku) materiālu  rupjai apstrādei.

VĪĻU ŠĶĒRSGRIEZUMA VEIDI

Kvadrātveida vīle (B1)– vislabāk apstrādāt taisnstūrveida caurumus, kā arī apvīlēt šauras un plakanas detaļas.
Plakanā vīle (B2, B3)– lieti noderēs, ja nepieciešams apvīlēt plakanas ārējās un iekšējās virsmas, kā arī gadījumos, kad nepieciešams ievīlēt gropes un rievas.
Apaļā vīle (B4)– Ja nepieciešams izvīlēt apaļu vai ovālu caurumu vai arī nepieciešams apstrādāt ieliektu virsmu ar nelielu ieliekuma rādiusu, jāņem talkā apaļā vīle.
Trijstūra vīle (B5, B6)– Ar trijstūra (2. Attēls -5,6) vīli varēsi uzasināt zāģi un izvīlēt asus iekšējos un ārējos stūrus;

Zāģveida vīle (A7)– Vissarežģītākajās situācijās noderēs zāģveida vīle – ar to varēsi apvīlēt iekšējos stūrus, šauras gropes, ķīļveida rievas un daudz ko citu;
Rombveida vīle (A8)– lieti noder, ja nepieciešams izvīlēt stūri, kura leņķis lielāks par 15 grādiem, kā arī gadījumos, kad nepieciešams apvīlēt zobratus;
Pusapaļā vīle (A9)– Ar pusapaļo (2. Attēls -9) vīli izdosies labi apstrādāt lielus caurumus, kā arī virsm

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 лет 3 месяца на портале
Был онлайн 19 июля в 09:50
Строительный поисковик