Covid-19 pandēmijas dēļ prognozē nekustamā īpašuma tirgus lejupslīdi Baltijas valstīs Новости

Covid-19 pandēmijas dēļ prognozē nekustamā īpašuma tirgus lejupslīdi Baltijas valstīs

Четверг, 26 марта, 2020

 Covid-19 pandēmijas un tās izplatības ierobežošanas pasākumi atstās nopietnas ilgtermiņa sekas gan uz nekustamā īpašuma, gan būvniecības tirgu Baltijas valstīs, prognozē Igaunijas uzņēmuma "RIA.com Marketplaces" speciālisti.

Primāri tas saistīts ar pieprasījuma kritumu pēc jauniem mājokļiem un lēnākas kustības nekustamo īpašumu tirgū kopumā, taču tāpat jūtamu ietekmi uz jaunu mājokļu būvniecības nozari atstās ukraiņu viesstrādnieku atgriešanās dzimtajā valstī pēc paziņojuma par robežu slēgšanu ar tuvējām valstīm, skaidro "RIA.com Marketplaces". 

"Ieviestie ierobežojumi un ceļošanas liegums jau tagad atstājis nopietnas sekas uz Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tūrisma un viesnīcu nozari. Nekustamā īpašuma tirgū šobrīd lielas lejupslīdes vēl nav konstatētas, taču tas vairāku apstākļu dēļ varētu mainīties drīzā nākotnē," norāda "RIA.com Marketplaces" pārstāvis Artjoms Umanets.

Viens no šādiem apstākļiem ir darbaspēka kustības izmaiņas. Daudzi ukraiņi, kas bija nodarbināti nekustamā īpašuma būvniecības objektos Baltijas valstīs, šobrīd pandēmijas dēļ atgriezušies dzimtenē, pauž Umanets. Pēdējās dienās vien Ukrainā no ārvalstīm atgriezušies aptuveni 50 000 ukraiņu.

"Šīs darbaspēka plūsmas dēļ daudzi būvprojekti Baltijā varētu tikt apturēti vai arī darbs pie tiem notiks lēnākā režīmā. Šobrīd nav arī skaidrs, cik ilgi drošības pasākumi vīrusa ierobežošanai turpināsies," skaidro Umanets.

Būvniecības nozari tuvākajā nākotnē varētu ietekmēt arī piegāžu kavēšanās, savukārt nekustamā īpašuma tirgu kopumā bremzēt varētu iedzīvotāju pirktspējas kritums, uzskata "RIA.com Marketplaces". 

"Jaunu nekustamo īpašumu būvniecības projektu izpildes termiņus ietekmēs arī iekārtu un materiālu piegāžu kavēšanās no Ķīnas. Būvmateriāli, elektroiekārtas, santehnika, apdares materiāli muitā šobrīd tikai gaida "zaļo gaismu". Turklāt paralizētā uzņēmējdarbības vide un paredzamā ekonomikas lejupslīde lielā mērā ietekmēs arī iedzīvotāju pirktspēju, kā ietekmē pieprasījums nekustamo īpašumu tirgū noteikti kritīsies. Tas viss varētu negatīvi ietekmēs nekustamā īpašuma tirgu," norāda Umanets. 

Viņš piebilst, ka koronavīrusa izplatība ievieš izmaiņas arī nekustamā īpašuma pircēju paradumos - arvien lielāku popularitāti tirgū iemanto virtuālās tūres nekustamo īpašumu objektos, un pircēji mājokli meklē internetā. 

Igaunijas uzņēmums "Ria.com Marketplaces" pārvalda Ukrainas nekustamo īpašumu portālu "Dom.Ria.com" un lielāko Ukrainas automašīnu tirdzniecības portālu "Auto.Ria.com".

    • Ivars Motivāns
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 2 месяца 16 дней на портале
Был онлайн 8 часов назад
Строительный поисковик