6 soļi līdz optimālam iekštelpu klimatam Актуальные советы

6 soļi līdz optimālam iekštelpu klimatam

Понедельник, 13 мая, 2019

Piekritīsiet, ka mūsu veselība ir visdārgākais, kas mums ir. Par to ir jārūpējas ne tikai tad, kad sāk parādīties pirmie saslimšanas simptomi. Ikdienā ir jārūpējas gan par sevi, gan arī par apkārtējo vidi, telpu, kurā atrodas jūsu ģimene, kolēģi. 

Pētījumi ir pierādījuši, ka Eiropas iedzīvotāji vidēji 90 % no savas dzīves pavada telpās strādājot, mācoties, spēlējoties vai atpūšoties. Kā jūs domājat, kādas sekas rada tik ilgstoša uzturēšanās nevēdinātās, sasmakušās telpās, jo īpaši apkures sezonā? Ir cilvēki, kuri katru dienu strādā telpās, kurās pat neiespīd gaisma un ielaist svaigu gaisu ir neiespējami. 

Iekštelpu klimata kvalitāti mājās un darbā mēs varam uzlabot ar vienkāršiem līdzekļiem un darbībām. Rezultāti būs tūlītēji. Esam apkopojuši 6 vienkāršus ieteikumus, kas uzlabos telpas gaisa kvalitāti, uzlabos jūsu pašsajūtu, veicinās spēju koncentrēties un samazinās iespēju saslimt ar dažādām slimībām un vīrusiem.

Vēdināšana

Atrodoties darbā vai mājās, ir ieteicams vēdināt telpas vismaz 2-4 reizes dienā. Arī ziemā. Visefektīvāk ir radīt caurvēja vai “skursteņa” efektu, lai viss sastāvējušais un mitrais gaiss tiktu izvadīts no mājas īsā laikā. To ir iespējams izdarīt, vienlaicīgi atverot jumta logus un fasādes logus. 5-15 minūšu laikā telpās ieplūdīs pietiekami daudz svaiga gaisa, lai tas uzlabotu iekštelpu klimatu un samazinātu alerģiju saasināšanos risku. Dabiskā vēdināšana ir bez maksas un sniedz daudz patīkamāku efektu par mehāniski vadāmo ventilāciju. Efektīvs risinājums ir arī automātiskās klimata kontroles sistēmas, piemēram, VELUX ACTIVE vai citi gudrās mājas produkti.

Nekomfortabls iekštelpu klimats bieži apgrūtina iemigšanu vai rada saraustītu miegu. Ir ļoti būtiski iemigt izvēdinātā telpā, turklāt miegs būs ievērojami labāks, ja uz nakti guļamistabā aizvērsiet gaismu necaurlaidīgu žalūziju un par dažiem grādiem samazināsiet gaisa temperatūru.

Ir pierādīts, ka veselīga iekštelpu klimata nodrošināšana skolās, uzlabo bērna mācīšanās spējas un loģisko domāšanu pat par 15 %. Iekštelpu klimatu galvenokārt var uzlabot ar pietiekamu dienas gaismas un svaigā gaisa daudzumu, kas uzlabo bērna produktivitāti un labsajūtu.

Dienas gaisma

Jo vairāk dienas gaisma ieplūst telpās, jo labāk. 

Pētījumi ir pierādījuši, ka dienas gaisma uzlabo mūsu garastāvokli un darba spējas, samazina iespēju sasirgt ar ziemas depresiju un līdzsvaro stresa līmeni. Saules gaisma nostiprina mūsu emocionālo izturību un samazina iespējas saslimt ar dažādām kaitēm un vīrusiem.

Ja plānojat jaunbūvi vai esošas mājas renovāciju, iesakām īpaši piedomāt par dienas gaismu. Visefektīvāk telpās dienas gaismu ienesīs parasto un jumta logu kombinēšana. Izvēloties jumta logu daudzumu un to izmērus, iesakām sekot vienkāršam aprēķinam: istabās, kur cilvēki uzturas lielāko dienas daļu, stiklojuma laukumam attiecībā pret grīdas laukumu ir jābūt 15 %, savukārt telpās, kuras tiek izmantotas mazāk, stiklojuma laukums var būt 10 %. 

Svarīgi atcerēties, ka pa vertikālajiem logiem ieplūst 2 reizes mazāk dienas gaismas nekā caur jumta logiem, turklāt jumta logi ļauj ieplūst gaismai arī telpas dziļākajās daļās.

 

Ar ielas apaviem tikai priekštelpā

Ar apaviem telpās var tikt ienesti pesticīdi, ziedputekšņi, uz suņa ķepām paliek dažādi netīrumi un putekļi. Lai izvairītos no liekiem pārsteigumiem istabās, iesakām ielas apavus novilkt un atstāt uzreiz pie ārdurvīm vai verandā. Iesakām iegādāties kvalitatīvu kājslauķi, kas samazinās putekļu un kaitīgo vielu ienākšanu iekštelpās.

 

Telpaugi

Telpaugi ir brīnišķīgi piesārņojuma iznīcinātāji. Augi piešķir mājoklim krāsas un dzīvīgumu un darbojas kā dabīgie gaisa filtri, kas absorbē kaitīgas daļiņas, piemēram, benzolu, formaldehīdu un amonjaku. NASA strādājošie cilvēki ir izveidojuši labāko gaisa tīrīšanas augu sarakstu, kur iekļauti, piemēram, miera lilijas, bambusa palmas un raudas vīģes.

 

Rūpes par vannas istabu

Ak, cik vienkārši pelējums rodas uz vannas istabas flīzēm, vannas malām un aizkariem. Regulāri tīrot vannas istabu, pelējumam nebūs iespējas augt un izplatīties. Ir svarīgi, lai vannas istaba būtu labi vēdināta, jo pārāk liels mitrums rada ideālu vidi pelējumam un putekļu ērcītēm.

 

Dabai draudzīgi tīrīšanas līdzekļi

Ražotāji piedāvā milzīgu klāstu ar dažādiem tīrīšanas līdzekļiem. Daļa no tiem var izdalīt kaitīgas ķīmiskas vielas. Iesakām izvēlēties līdzekļus, kuru sastāvā nav toksiskas vielas vai arī atrast idejas un receptes, kā pagatavot dabiskus tīrīšanas produktus, izmantojot, piemēram, citronu, etiķi un sodu.

 

Veselīgs iekštelpu klimats ir svarīga tēma, par kuru diemžēl ikdienā nepietiekami domājam. 

Ņemot vērā lielo laika apjomu, kuru pavadām telpās, kur vēlamies justies labi, mums vairāk jācenšas ikdienā pildīt iepriekš minētos padomus – jāvēdina telpas, jāuzņem pēc iespējas vairāk dienas gaismas, jāievēro tīrība dabai un cilvēkam draudzīgā veidā. 

Dmitrijs Astašonoks @da
General Manager
5 лет 3 месяца 11 дней на портале
Был онлайн 24 ноября в 11:27
Строительный поисковик