Jumta konstrukcijas to dažādība, nozīme un ilgmūžība Актуальные советы

Jumta konstrukcijas to dažādība, nozīme un ilgmūžība

Четверг, 8 августа, 2019

Pārdomāts jumta pīrāgs un atbilstoši materiāli.

    Šodien piedāvājam apgūt ļoti noderīgu informāciju par mūsdienu jumtiem - ēkas konstrukcijas sadaļu, kas zināmā mērā prasa vislielāko uzmanību! Piekritīsiet, neviens taču negribētu, ka lietus pil uz galvas, kur nu vēl, kad māja ir tikko uzbūvēta!


 Jautājums vietā: Vai tāda situācija vispār var būt?




   ❗️Diemžēl jā! Mūsdienu būvniecības nozarē strādājot, ar to saskaramies bieži, kur dažādi, arī jaunie ēku projekti, ir ar atsevišķiem konstrukcijas defektiem, kuri jau pamatos nedrīkstētu būt. Meklēsim, kā tie rodas un kas tos veido, un pavisam noteikti, kā tas ietekmēs ēkas veiktspēju un patērētāju veselību, nenodrošinot izvirzītās pamatprasības. Mēs to  soli pa solim arī aplūkosim turpinājumā.

   Interesants fakts, ka pilēšanu vai mitruma problēmas jumtā bieži neizraisa lietus vai caurums jumta segumā, bet tas var būt arī kondensāts, kas, klusi piezogoties, dažādās situācijās veidojas konstrukcijā - siltajam gaisam (tvaiks) satiekoties ar auksto uz atdzisušās ārējās virsmas - tā radot reālu rasas pilienu, kas arī ir galvenais konstrukcijas defektu tālākais katalizators.  

Kondensācijas rašanās situācija un sekas

   

     Mūsdienu ēkas ir gudri būvēt atbilstoši labai darba praksei, lieki nepārmaksājot, bet vienlaicīgi nodrošinot un rūpējoties par maksimālo drošību un aizsardzību pret augstāk attēlotiem konstrukcijas bojājumiem un pelējumu vēlākā ēkas ekspluatācijas periodā. Gudri -nozīmē arī ekonomēt gudri, tādēļ tiks apskatīts, uz kādām lietām ir vērts ekonomēt un kur nevajadzētu šo raksturlielumu izskatīt, un, vēl jo mazāk, pielietot praksē. Zinām, ka der ieklausīties citu padomos, kas ir daudz saprātīgāk, kā caur sāpīgu un rūgtu pieredzi pašiem nonākt pie attiecīgiem secinājumiem - "Sasodīts, es jau pirmajā reizē varēju izdarīt pareizi un kā vajag!"

     Galvenais jautājums- kā to panākt un kas ir nepieciešams, lai varētu izveidot maksimāli drošu jumta konstrukciju, kas ļautu mājas jumtam kalpot ne tikai dažus gadus, pat ne dekādes, bet visus 100 gadus un vairāk?! Mūsu izvēles nosaka visu lietu kārtību- ko vēlos, ko tas man sniegs un vai tas man kalpos “ilgi un laimīgi”. Respektīvi, pareizi un atbilstoši prasībām ir jāprot izvēlēties ne tikai jumta segums un tā vieds, bet arī jāizvērtē ir vides īpatnības, kopējais jumta pīrāgs un tikai tad atbilstība ēkas dizainam. Jā, jumta veiktspēju, ilgmūžību nosaka viss kopums kā vienota sistēma un tādu to arī vajadzētu uztvert - materiāli, darbs, normatīvās prasības, vide un zināšanas par to, kādi procesi notiek šajā konstrukcijā u.c. Zināmā mērā būvfizikālie procesi konstrukcijā arī nosaka dažādu materiālu atbilstību prasībām un attīstību tirgū. Jo augstākas prasības ir ēkas energoefektivitātei, jo augstākas prasības materiāliem, kas spēj nodrošināt būvfizikas augošās prasības šādā konstrukcijā. Izmantojot sistēmas risinājumus un augstvērtīgus materiālus ēkas būvniecībā, tas sniedz dažādu veidu priekšrocības. Pirms tam ieskatīsimies reālajā situācijā Latvijas tirgū un šajā segmentā pēc būtības.

Augstvērtīga sistēma - drošība un garantija

   

    Mūsdienās tirgus ir piesātināts ar visdažādākajiem piedāvājumiem un materiāliem - gan jumta segumu, gan jumta apakš klāju segmentā un to cenu attiecībās. Turklāt skarbā realitāte ir tāda, ka kvalificētu darba spēku trūkums ir ļoti jūtams Latvijas būvniecības tirgū, turklāt tas bieži vien ir pārvērtēti augsts arī izmaksu ziņā. Piekritīsiet, lielākoties cieš patērētājs, jo viņam nav vajadzīgās praktiskās zināšanas, un arī Latvijas pakalpojumu tirgū nav daudz izvēles variantu. Rezultātā atliek paļauties un akli uzticēties būvniekam. Vēl skaudrāka realitāte ir attiecībā uz garantijām, darba izpildes kultūru un zināšanām, tādēļ apskatīsim piemērus, testus un jumtu tipus, lai būtu tajā zinoši, orientēties spējīgi un mācētu sevi pasargāt, jo akla uzticēšanās nekam neder!          

           


Ilgtermiņa testi - apliecina veiktspēju un atšķiro graudus no pelavām!

     Turpmāk aplūkosim, no kā sastāv jumts un kam ir būtiskākā nozīme, lai izveidotu savu "ilgi un laimīgi". Kā rāda reālā laika pētījumi, ko Vācijā patstāvīgi veic Šveicingenas izpētes centrs- jumta segums ir tikai daļa no visa nepieciešamā, lai panāktu labu un ilgtspējīgu rezultātu. Piemēram, membrānas mājai ir tik pat svarīgas kā cilvēkam āda, jo tā to pasargā no ārējās vides ietekmes, aizsargājot dzīvībai daudz svarīgākos iekšējos orgānus. Tikai iedomājaties, ja jums uzvilktu daļēji funkcionējošu vai pat cauru ādu un liktu eksistēt, funkcionēt mainīgos laika apstākļos! Vai jūs to spētu mainīgajos Latvijas apstākļos? Paredzams, ka ne katrs to spētu pārvarēt! Tieši tā pat ir arī ar ēkām, kas aprīkotas ar daļēju vai zemu veiktspējas materiālu salikumu - tās funkcionēt spēs tikai neilgu laiku. To izcili attēlo reālā laika testi, kur starp citu testēti tiek ne jau paši sliktākie tirgus piedāvātie produkti!

UV testi atklātas atmosfēras ietekmē pie 30 reižu palielinājuma

 

     Ja mums kavētos jumta seguma piegāde tikai 6 nedēļas, membrānai būtu jāspēj pasargāt konstrukcija, bet, kā redzam testā, lielākoties membrānas materiāli nespēj nodrošināt vajadzīgo aizsardzību. Pat vizuāli cauri materiālam ir redzama gaisma un dažos atsevišķos gadījumos membrāna ir pilnībā iznīcināta, un pat viegls kondensāts no metāla jumta seguma varēs radīt lielas problēmas jumta konstrukcijai. Vēl labāk to papildus atspoguļo bilde, kas redzama zemāk no viena objekta, kur dažādas tehnoloģijas reālā laika nogrieznī darbojas pie vienādiem nosacījumiem, parādot galveno atšķirību un drošības līmeni, kāds tiek sasniegts ar vienu vai otru tehnoloģiju. Labās puses augšējā stūrī esošā mikroporu membrāna uz apakšējās virsmas ir aprasojusi, un tas ir kondensāta radīts mitruma slānis, kas ietekmē siltumizolāciju. Savukārt kreisajā pusē esošā monolīto tehnoloģiju TEEE membrāna ir pilnībā sausa, nodrošinot aktīvu mitruma transportu molekulārā līmenī membrānas virspusē, kur mitrums var ātri izvējoties. Šāda TEEE membrāna samirkst pati un aktīvā veidā pārvada mitrumu drošajā pusē, lai maksimāli pasargātu zemāk esošo siltumizolāciju.

   

Membrānu tehnoloģiskais salīdzinājums un veiktspēja pie vienādiem apstākļiem

 

    Veiktspēja un kalpošanas ilgums aplūkotajām membrānām arī ir ļoti atšķirīgs, vidēji ar attiecību 1:6. Turklāt vecās mikroporu membrānu tehnoloģijas masveidā pārpludina arī LV tirgu visdažādākajos cenu līmeņos, un, protams, veiktspējas attiecībās. Rietumeiropas valstīs šīs mikroporu membrānu tehnoloģijas jau cenšas vairs neizmantot, un daudzviet tās pat neatbilst vai neiziet valstu būvnormatīva prasības kā, piemēram, Vācijā. Bet būsim godīgi, iekārtas un rūpnīcas jau nestāv tukšas, tās turpina ražot un pārdot šādas klases materiālus trešās pasaules valstīm, respektīvi, tajā līmenī iekļaujot arī Latvijas patērētājus! Tādēļ mēs ceram, ka šis liks izvērtēt vai vismaz padomāt divreiz, pirms teikt "JĀ" vārdu kādam noteiktam materiālam.




   Bet ar to materiālu izpēte nebeidzas. Zemāk aplūkosim vēl vienu svarīgu ietekmes faktoru- termisko slodzi. Termostabilitātes testos vienlaicīgi tiek papildus salīdzinātas vairākas tehnoloģijas. Vecās paaudzes mikrošķiedras vai mikroporu membrānas ar monolītajām tehnoloģijām, līdz pat membrānām, kas ir aprīkotas ar TEEE funkcionālo slāni, kas nodrošina aktīvo mitruma transportu, ko jau apskatījām iepriekš. Šajā testā lielai daļai materiālu konstatētie defekti un veiktspēja jau pēc 5 gadu reāla laika novecināšanas sniedz gaužām sliktus rezultātus. Kopumā tests paredzēts 15 gadu garumā un patreiz jau ir pagājuši 9 gadi. Šķietami šādos testos būtu sagaidāma mazāka materiālu noārdīšanās atmosfēras ietekmē, jo nav UV faktora klātesmes, bet rezultāti pēc 5 gadiem labi attēlo, kādēļ izvēlēties augstas veiktspējas materiālus ir ļoti svarīgi un gudri, ja plānojam un būvējam ilgtermiņā. Zemāk- piemērā- tiek salīdzinātas vairākas vadošās membrānas tirgū. Visas jaunās membrānas, kas tiek tūlīt nosegtas ar novietojumu D pusē, tiek testētas 200mm siltinātu spāru konstrukcijā pie vienādiem apstākļiem. 

Termostabilitātes tests pēc 5 gadu reālā laika novecināšanas


    Bildēs redzam membrānas, kas netur 5 gadu ilgu laika nogriezni, bet lielākais vairums arī pēc 8 un 15 gadu ilga termiņa pārstāj kalpot un tieši pretēji papildus rada tālejošākas problēmas. Interesants fakts, ka piemēram augstāk apskatīto membrānu var nopirkt standarta būvmateriālu veikalā arī Latvijā. Šo piemēru apskatījām speciāli, lai pievērstu uzmanību tam, ko mums piedāvā un kā tas mums kalpo un vai tas tiešam ir samaksātās naudas vērts. 

 

 

Papildus testi un garantijas

   Tā pat kā reāla laika novecināšanas testi (UV un termostabilitāte), arī citi laboratoriskie testi ir ļoti nozīmīgi, lai saprastu, kādos apstākļos un situācijās tai ir jāspēj nodrošināt maksimālo noturību un veiktspēju. Zemāk aplūkosim vairākus ekstra testus, ko papildus veic nopietni un atpazīstami materiālu ražotāji, lai konstatētu visus iespējamos riskus.

 

   

ProClima veiktais ilgstošu lietusgāžu noturības tests

    
     Attēlotajos testos tiek pārbaudīta lietus slodžu noturība. Piemēram, kad vēja membrāna jumtos tiek izmantota kā pagaidu jumta segums (kā to ļauj TEEE tehnoloģija) vai gadījumos, kad jumta segums ir bojāts, tā noskaidrojot, vai membrāna spēs pasargāt konstrukciju šādos riska apstākļos. Zemāk piedāvājam apskatīt citus piemērus, kad labai un kvalitatīvai jumta membrānai ēkas drošībā ir galēja nozīme, lai pasargātu jumta siltumizolācijas materiālu. Zemāk attēlotajā milzu krusas situācijā, kas arī Latvijā nav sveša parādība, ir redzams, kā tas kopumā spēj ietekmēt jumtu. Jā, šādas slodzes, krusas laikā, spēj radīt ļoti lielus jumta bojājumus, bet augstvērtīgas membrānas spēj pasargāt siltumizolāciju šādos apstākļos. Tas ļauj nesatraukties, ka ūdens pilēs uz galvas, vai būs jāmaina viss jumts. Tas bieži dod laika priekšrocības un iespēju salabot jumta virsējo segumu, nesatraucoties par kopējo ēkas tālāko kalpošanu.


Krusas testi (uzskatāmi attēlo monolīto membrānu stiprību, nepieciešamību un priekšrocības)

 

    Šādā līmenī, apskatot visus ārējās ietekmes riskus, tiek iegūts objektīvs un pamatots rezultāts, patērētājam piedāvājot labāko un ilgtspējīgāko risinājumu. Turklāt šādi testi, reālā laika nogrieznī, ir daudz objektīvāki par īslaicīgiem laboratoriskiem testiem, kur UV un termostabilitāte tiek pārbaudīta ar mākslīgā vidē veiktām novecināšanas testa simulācijām. Turklāt īslaicīgi pārbaužu testi nepieciešami, lai nosacīti iegūtu šķietamu veiktspējas rezultātu, un materiāls saņemtu CE zīmi tirdzniecībai Eiropas savienībā, bet tā nesniedz reālu kopēju pārskatu par membrānas dzīves ciklu reālos ekspluatācijas apstākļos. Apskatītie piemēri labi atspoguļo šādu testu nepieciešamību, lai pasargātu ēkas konstrukciju arī brīžos, kad jumta segums vairs nekalpo, kaut vai tikai līdz brīdim, kamēr ir iespējams esošo jumtu salabot. Par piemēru paņemsim mūsdienu metāla jumtu segmentu (valcprofils, dakstiņprofils u.c.), kas Latvijā ir vispopulārākie, uz doto brīdi. Šis tirgus, kā zināms, ir ļoti piesātināts ar dažādiem metāla jumta izstrādājumiem,  variācijām un attiecīgi arī ar veiktspēju. 

    Ikdienā cilvēki lielākoties izvēlas cenas attiecības jumta segumu piedāvājumos, respektīvi, noteicošais ir biezums un materiāla pārklājums, kas ietekmē cenu. Metāla jumtiem biezums standartā variē no 0,35mm - 0,7mm, savukārt materiālu klases atšķiras (PE PUR, vai PVC) līdz pat krāsotam alumīnijam un Titāncinkam. Runājot ar nozares speciālistiem un tirgotājiem, arī jumta garantijas variē no 8 līdz 100 gadu robežām, t.i., vispopulārākais 0,45mm metāla jumts, pēc sniegtās informācijas, sarūsē ar caurumiem 18 kalpošanas gadu laikā. Tādēļ paceļas jautājums, kas šādā situācijā pasargās jumta konstrukcijas no tālākas tās bojāejas un nodrošinās nepieciešamo aizsardzību vēlākā periodā? Viedojas negatīvi izteicieni, ka “mūsdienu mājas nekalpo ilgi un laimīgi”, ka “mēs nemākam būvēt” un ka “koka konstrukcijas nav drošas”, kas, protams, ir maldīgs uzskats.

 

  Tas labi ļauj savilkt paralēles ar atbildību un garantijām. Aplūkosim šādu situāciju nedaudz tuvāk!  Būvniekam, izpildītā darba garantija beidzas pēc 2 gadiem, atsevišķos gadījumos jau pēc 5 gadiem (ja vispār ir noslēgts pakalpojuma līgums). Kā redzam, garantijas laiks ir ļoti īss salīdzinot ar ēkas nepieciešamību kalpot gadiem ilgi. Turklāt lēto materiālu veiktspēja nav īpaši ilgāka. Ja patērētājs akli uzticas savam būvniekam un iespēju robežās neinteresējas par to, ko pērk būvnieks un ko piedāvā tirgus, rezultātā pats ir vainīgs. Jā, patērētājs vairumā gadījumu ir tas, kas visu vēlākā periodā sekas risinās viens pats - vai nu pārtaisot jumtu, vai saskaroties ar iespējamām problēmām (samirkusi vate, pelējums un pat konstruktīvie jumta bojājumi (sapuvušas sijas) u.c.)!
   ❗Bet pagale nedeg viena- bieži materiālu izvēlē un strādnieku noalgošanā lielu lomu spēlē arī pasūtītāja vēlmes, atvēlētais budžets vai pieejamās finanses. Cilvēks labprāt visur grib ietaupīt, tādēļ ir līdzatbildīgs vēlāko seku situācijās. Mūsu tēmas mērķis ir palīdzēt saprast, kur var ietaupīt, saglabājot augstu konstrukcijas drošību ilgtermiņā un kur labāk netaupīt, lai māja kalpotu ilgi un būtu funkcionāli efektīva, neietekmējot pašu svarīgāko - cilvēka veselību! 




Jumtu daudzveidība - vai tiešām visam der viens?

   Nākamais lielais apakšpunkts ir jumtu dažādība un to atšķirīgās prasības un nianses. Patreiz būvmateriālu veikalos ir izveidojusies absurda situācija, visi meklē cenas izdevīgumu un pārdevējs tirgo to, kas vieglāk ir pārdodams. Tikai retais painteresējas par svarīgām niansēm, piemēram, kāda veida jumts ir plānots būvēt, un, kas ir svarīgi noskaidrot, pirms ieteikt vajadzīgo risinājumu:

   1) kāds ir jumta slīpums
   2) kāds ir plānotais latojums (latojuma augstums) 
   3) vilkmes attiecības (ieejošais un izejošais daudzums, jumat slīpums)
   4) jumta seguma krāsa
   5) jumta seguma materiāla tips
   6) vai jumts būs/ir siltināts, nesiltināts 
   7) vai plānots nākotnes perspektīvā to siltināt (būs apdzīvojams) u.c.

Kopējs Monolīto TEEE vēja membrānu grafisks attēlojums 

 

    Profesionāli būtu šāda veida kontroljautājumus uzdot pirms piemeklēt atbilstošo produktu katrai atsevišķai situācijai. Nedrīkstētu pieļaut, ka "viss der visam", jo tā tas vienkārši nestrādā - katra nianse un situācija pieprasa attieksmi un iedziļināšanos! 



Dakstiņa jumts
    Piemēram, tumšs māla dakstiņa vai metāla jumts uzkarsīs daudz vairāk (pat līdz +80 - +90`C) kā gaišas krāsas jumts, kuram ir liels latojums un pietiekami labs slīpums (augsts vilkmes faktors). Attiecīgi šādam jumtam būtu jāizmanto termostabilizēta membrāna, lai neizveidotos situācija, ko apskatījām augstāk, kad membrāna savu funkcionalitāti zaudē jau pirmajā dekādē! Tādēļ zemāk apskatīsim dažādus jumta seguma variantus un dažādu membrānu pielietojumu attiecīgajās jumta konstrukciju un slodžu situācijās.

Dakstiņu - kārniņu jumta risinājumi

 

    Augstāk apskatītajos dakstiņu jumtos izmanto specializētas membrānas ar īpašu slodžu noturību, termostabilitāti un arī paaugstinātu UV noturību, jo dakstiņa jumtus klāj ilgāk kā parastos un arī uzmanība detaļām ir jāvelta pastiprināta. Piemēram, izvērtējot šādu jumta segumu būtu svarīgi, kā tas kalpos visos apstākļos un situācijās, tādēļ labi ražotāji- kā ProClima- šādiem gadījumiem veic pastiprinātus testus un pārbaudes uz dažādākajām situācijām, ko jau apskatījām iepriekš. Tas ļauj izskaust maksimāli vairāk iespējamo risku, turklāt šāda jumta segmenta grupā pieder arī lielizmēra akmens plāksnes (dabīgais šīferis) ar ļoti augstu sarežģītību un nianšu buķeti. Ļoti svarīgi būtu izprast kā jumts funkcionēs un kā tiks nodrošināta ilgstoša un daudzpusīga aizsardzība jumta siltinājuma slānī. 

    Lielu slodžu un specifisku jumta materiālu iestrādei rekomendējam izmantot īpaši izstrādāto Mento ULTRA membrānu vai Mento 5000. Savukārt vienkāršākiem tumšiem jumta segumiem vai jumtiem ar mazu latojumu un ne visai lielu slīpumu, rekomendējam izmantot Mento 3000, kas ir speciāli termostabilizēta membrāna, nodrošinot arī augstāku UV staru noturību. Bet visos citos standarta jumtos siltinātā vai nesiltinātā jumtu variantā var izmantot Mento1000, ko, piemēram, daži koka karkasu māju ražotāji izmanto arī fasādes aizsardzībai.

 

Monolīto membrānu dažādība

    Protams, apskatītās standarta situācijas jumtos ir ar klasisku lokšņu vates (akmens, minerālvates) risinājumiem. Savukārt izmantojot beramos vates risinājumus būtu jāizvēlas specializēta membrāna kā Mento PLUS. Tā ir īpaši stiprināta, armēta 4kārša membrāna ar ieaustiem termostabilizētiem diegiem, stiepes stiprības panākšanai, nodrošinot, lai neveidotos membrānā izspiedies kūkums, veicot vates iestrādi jau gatavā konstrukcijā. 

Mento Plus membrāna beramajam siltinājumam, īsi pirms iestrādes. Objekts Latvija 2019

 

    Pieminēšanas vērta priekšrocība TEEE monolītās tehnoloģiju membrānām ir tā, ka tās ir vieglākas, bet daudzējādā ziņā izteikti veiktspējīgākas par standarta Latvijas veikalā nopērkamām. Iedomājieties slēpotāju,kurš ziemā, lai būtu silts, ir uzvilcis 2 džemperus, bet jau pēc neilga laika tas jutīsies neērti un būs sasvīdis. Savukārt tas pats slēpotājs, aprīkots ar vieglu ziemas termoveļu, jutīsies ērti un silti vienlaicīgi. Dēļ monolītā viengabala auduma šīs membrānas var būt plānākas, vieglākas un nodilumizturīgākas, turklāt materiālu vieglums atvieglo jumiķu darbu augstumā. Atšķirībā no mikroporu materiāliem, TEEE membrānām nav difūzijai nepieciešamo mikroporu caurumu, tādēļ tās ir daudz izturīgākas, papildus nodrošinot jumiķu drošību pret caurkrišanu, ko apstiprina ZVDH (Vācijas centrālā jumtu segumu amatnieku apvienība). Membrānas iespējams aprīkot ar Connect sistēmas līmmalu (unikāls SOLID līmes sastāvs), kas ir apskatāms iepriekš ievietotajā video, nodrošinot augstāko saķeri un ūdens vadītspēju, ļaujot droši norasot mitrumam pa ārējo membrānas slāni, tādējādi nav jāsatraucas, ka savienojums atlips vaļā, kā tas ir ar parastām ūdens bāzes līmēm un lentām. 

   Zemāk aplūkotajā bildē uzskatāmi vēlējāmies parādīt savienojumus ar jumta logu un pareizu rasojuma novadi, lai maksimāli izslēgtu riskus, kas laika gaitā varētu veidoties pieslēguma vietās.



Pareiza jumta logu pasargāšanas metode   


Jumti ar kokšķiedras apakšklāju risinājumu.

   Turpinot apskatīt dažādus jumta segumus un to apakš klāju variantus, interesants ir nākamais piemērs, kur tas tiek apvienots 2 sistēmu ietvaros. Bildē zemāk redzam kā ProClima monolītās TEEE membrānas darbojas vienotā sistēmā ar kokšķiedras plātņu materiāliem kā Steico un RB&B (populāri Latvijas tirgū). Parasti šāda tipa jumtos vēl augstākas siltum inerces panākšanai un siltumnoturībai tiek izmantotas kokšķiedras mīkstā vate loksnēs kā Steico Flex vai arī beramā tipa vates. Jāatdzīst, ka beramā siltinājuma gadījumā vislabāko rezultātu sniedz tieši kokšķiedras beramā vate, kā, piemēram, Steico Zell. Ļoti labi derēs arī citi beramie materiāli - celuloze, celuloze ar kaņepju spaļiem, akmens vai minerālās vates beramie materiāli. Vācijas, Francijas un Šveices tirgus, īpaši augstu kalnu apvidos, izmanto savietojamos apakš klāja risinājumus, paredzot dzegā un korē papildus membrānu joslas, lai nodrošinātu maksimālu aizsardzību, tā pasargājot vājākās savienojuma vietas, jo kokšķiedru ir daudz grūtāk noblīvēt. Šāds risinājums pasargā no mitruma ietekmes un ceļ ēkas blīvuma līmeni.

    Dakstiņa jumts ar kokšķiedras lokšņu apakš klāju un kokšķiedras siltinājuma risinājumu

 

Tvaika izolācijas slāņa īpašā drošības nozīme (Intello un DB+)

     Ne mazāk svarīgi šādos jumta izbūves tipos būtu izmantot arī pareizu tvaika izolējošo slāni, ko redzam augšējā attēlā, ieklātu no telpas iekšpuses. Šāds tvaika izolācijas funkcionālais slānis būtiski rūpēsies par konstrukcijas mikroklimatu un drošību, bet diemžēl, īpaši Latvijā, pastāv uzskats, ka, izmantojot tikai kokšķiedru iekšā un ārā kā funkcionālo slāni, tvaika membrānu var nelikt. Tas daļēji ir maldīgs uzskats, vai arī tam ir jābūt rūpīgi iepriekš plānotam un aprēķinātam. Atgādinām: "jo energoefektīvāka ēka, jo blīvāku to ir nepieciešams veidot, attiecīgi arī riski daļēji blīvās konstrukcijās paaugstinās, tādēļ mūsdienu efektīvai būvei arī ECO izpildījumā ir nepieciešams Tvaika izolācijas slānis - membrāna!" 

     Latvijas tirgū ekonomijas nolūkos tiek lietots parastais būvkartons, kas, protams, ir labāk nekā nekas, bet tomēr bez tvaika membrānas tas nav pilnīgs (būvfizikas procesi). Svarīgi zināt, ka parastais būv-aizsargkartons veic tikai vates noturēšanas funkciju un virsmu pasargāšanu remonta laikā, un nesamazina tvaika radītus riskus nepieciešamajā apjomā. Tas nav paredzēts kā tvaika izolācijas slānis ar noteiktu un drošu sd vērtību, lai pasargātu konstrukciju! Šādās ECO koncepta konstrukcijās būtu jāizmanto specializēti membrānu materiāli, kā DB+ (mitrumregulējošs būvkartons - membrāna) vai cits veiktspējīgs tvaika barjeras risinājums.

 

Tvaika izolācijas slānis ar mitrumregulējošu būvkartonu DB+

 

    Konstrukcijās, kur nav izmantots tvaika aizsargājošais slānis, ekspluatācijas dažādos apstākļos "X" paaugstinās arī mitruma riski. Pēc gadiem konstrukcija, būvēta tikai ar kokšķiedras plāksnēm, var uzkrāt par daudz liekā mitruma, kas savukārt var izraisīt tālejošas sprādzienveidīgas pelējuma sekas (skat. attēlus raksta sākumā) vai pat konstruktīvus bojājumus. Piemēram, ja mitrums patstāvīgi turas konstrukcijā, sākumā mēs to nemanām, jo koks lēnām veic savu cikliskumu, vadot mitrumu (notiek uzņemšanas, atdošanas un žūšanas procesi), bet tad spēji mitruma apjoms var izveidot lielāku problēmu. Jo, ja kokšķiedra vairs nespēj mitrumu saņemt un pietiekami ātri atdot, vai tā apjoms ir kritiski paaugstināts, piemēram, vannas istabas zonās, konstrukcija turpinās to papildus uzņemt! Tādēļ mūsu mērķis nav pateikt, ka tā vai citādi ir slikti un nevajag būvēt, bet informēt lasītāju, ļaujot apzināt un saprast visus iespējamos situācijas riskus, un ar tiem identificēties, uzņemoties arī atbildību par to, kas iespējams tiem sekos nākotnē. Nesaprotam kādēļ meklēt to vienīgo argumentu, lai neliktu tvaika membrānu, ja 100 citi  praksē to iezīmē, kā ļoti svarīgu drošības ietekmes faktoru mūsdienu konstrukcijās! 

    Tvaika membrānas slānis visās mūsdienu konstrukcijās ir ļoti svarīgs, jo aizsargās vati ziemas periodā, savukārt vasaras periodā reversās difūzijas ietekmē spēs atbrīvoties no uzkrātā mitruma uz telpas iekšpusi (membrānas ar mainīgu tvaika pretestību). 

 

     Projektos kā augstāk attēlots, kas iezīmē ECO tipa risinājumus, protams, visatbilstošāk konceptam būtu izmantot DB+ membrānu (mitrum regulējos būvkartons), kas ir pirmā membrāna pasaulē ar mainīgu sd vērtību, attiecīgi spēju variēt tvaika mitruma iekļūšanu un izkļūšanu no konstrukcijas. Protams, vēl augstākus drošības rādītājus var panākt izmantojot intelektuālo tvaika membrānu Intello, tā iegūstot pašu augstāko žūšanas potenciālu un konstrukcijas drošību pret pelējumu un strukturāliem bojājumiem. 

 

Intello un DB+ darbības principi - maksimālās drošības garants.

 

     Intello tvaika membrāna ir Nr.1 pasaulē drošības un ēku maksimālā blīvuma sasniegšanā (PassiveHouse institūta līderis visos parametros). Zemāk video izvērsti parādam mainīgā sd (variējoša tvaika pretestība) priekšrocības un darbības principus klasiskos un beramās vates siltināšanas projektos.





Valcprofila jumti un specifiski metāla segumi

     Nākamais jumta segumu veids, ko apskatīsim ir metāla valcprofila jumta risinājumi. Tas ir īpaši atšķirīgs un zināšanas par to sniedz daudz priekšrocību. Kā attēlots bildē zemāk valcētam metāla jumta segumam ir paredzēta speciāla 4 slāņu membrāna ar 3D skaņas un ventilācijas sietu. Arī šī membrāna ir termostabilizēta un speciāli izveidota metāla jumtiem un to radītai termiskai slodzei zem metāla seguma.

Membrāna Solitex UM ar 3D sietu

 

     Protams, Latvijā valcprofila jumtiem daudz tiek izmantotas arī parastās jumta membrānas pie lieliem slīpumiem un arī tas nav pilnīgi nepareizi, galvenais ir apzināt slodzes un ietekmes faktorus, ko radīs plakans metāla jumta segums. Nopietni jāizvērtē vajadzību pēc komforta līmeņa no skaņas viedokļa, ja izmanto šādu risinājumu. Mēs jau iepriekš pieskaramies metāla jumtu biezumu īpatnībām, kas būtiski ietekmē arī skaņas līmeni, lietus un krusas laikā. Šāda membrāna ir izstrādāts, lai jumta segums pēc iespējas mazāk liektos (0,45mm biezs jumta materiāls), kā arī, lai tas būtu kluss (UM samazina jumta troksni par ~16dB). Tajā pašā laikā materiāls ir pietiekami efektīvs, lai 3D sieta augstumā izvējotu visas iespējamās mitruma slodzes, gan no vates siltinājuma puses difūzijas veidā (aprīkota ar TEEE membrānu), gan papildus metāla virsmas kondensāta radīto. To izmanto arī dažādu baznīcu kupolu un citu vara jumtu projektos, kur fiziski nevar izmantot lielus latojumus- kupola līknes panākšanai, tādēļ 3D siets pats par sevi kalpo, kā labs latojums.


UM membrāna zem Valcprofila un vara jumtos.



Standarta metāla jumti un to apakšklāji (veiktspēja un priekšrocības)

     Parastos dakstiņ profila vai citos metāla jumtos bieži tiek izmantotas anti kondensāta plēves, kas vizuāli atgādina cukura maisa materiālus, kas ir cenas izdevīgs risinājums auksto bēniņu izpildījumā. No vienas puses materiāls nav slikts, jo nodrošina lietus un kondensāta radītā mitruma neiekļūšanu konstrukcijā, no otras puses zemā veiktspēja nepiedāvā vajadzīgo priekšrocību pakotni vēlākā laika periodā.

      Jā, tas nav mazsvarīgs priekšnosacījums, tas neder visās iespējamās situācijās un novecojot papildus rada vēl citus riskus. Turklāt zog papildus telpu, jo siltinot jumtu, tam abās pusēs jāparedz vismaz 5cm liela gaisa šķirkārta (papildus spāru pagarināšana), nemaz nerunājot, ka tas ir dubults darba process, sarežģīts risinājums un lielas izmaksas. 

 


Kondensāta plēve un pelējuma radītās problēmas (dažādi objekti)

 

     Pret kondensāta plēve ir tehnoloģiski zemas klases materiāls, kas neparedz vates ciešu piekļaušanu klāt plēvei. Aukstie mansardi, kas plānojas vēlākā laika periodā tikt siltināti un apdzīvoti, rada vēl lielākus izdevumus mājas īpašniekam, jo tas ir sarežģīti, laikietilpīgi, apgrūtinoši un dārgi, lai būtu droši un pareizi! 

    Bildēs un aprēķinā zemāk, izvērtējot visas nianses, loģiski tiek pamatots, kādēļ sākotnēji jumta membrāna ir izdevīgāks risinājums no visiem aspektiem. Tam nav nepieciešams papildus latojums, un dubults darbs to uzstādīšanai, turklāt siltinātā mansarda izpildījumā, tas nepalielina standartu spāru biezumu, nestspējas slodzes u.c.



   Daļējs spāru siltinājums, nav siltuma efektīvs un paredz mitruma veidošanās riskus, kā apskatījām, ja vati siltina pie pašas kondensāta plēves, tādēļ ir gudri jau sākotnēji paredzēt likt augstvērtīgu jumta membrānu ar visām tās pievienotām vērtībām un ērtībām. 
Pretkondensāta plēves risinājumi, nav efektīvi


   ❗️ Apskatīsim to reālā piemērā, aprēķinot izmaksas divu dažādu variantu auksto bēniņu un vēlāk siltināta šī jumtu piemēros. Izejas parametri jumta tāmei un darbiem sekojoši:
 • spāres 200mm (jau uzliktas)
 • kondensāta plēve 0,8eur/m²
 • Jumta plēve 1,70eur/m²
 • Vate 200mm 3eur/m² minimālais pēc LBN (zem tvaika membrānas papildus 50mm siltinājums (netiks rēķināts))
 • vates un membrānas ieklāšana, katram darbam 1eur/m²
 • standarta latojums ar iestrādi 1eur/m²
 • papildus latojums un vēja membrānas iestrāde starp sijām ar hermetizāciju 3,5 eur/m² (sarežģīts, dārgs process)
 • jumta segums un iestrāde 20eur/m²
 • papildus sijas pagarinājums ar iestrādi (līdz nepieciešamais platums) 1eur/m²
 
 
 1 variants: Iedomāsimies, ka mums ir 100m² mājas jumta, kas ir jāaprīko ar lietus un kondensāta aizsardzību standarta aukstajos nesiltinātos bēniņos. Paredzot, ka būs standarta metāla dakstiņ profils un standarta spāres 200mm biezumā.

  a) Pret kondensāta plēves ieklāšana + 2 latojumi un jumta seguma montāža:
      0,8x100 + 3x1x100 (1x plēve un 2x latojums) + 20x100 (jumta segums)=
      80+300+1000= 2380eur
  b) Jumta membrānu ieklāšana + 2 latojumi un jumta seguma montāža:

      1,70x100 + 3x1x100 (1x membrāna un 2x latojums) + 20x100= 170+300+1000=   
      2470eur

 Ekonomiskais ieguvums kopā: 90eur
 
 2 variants: Tas pats jumts pēc gadiem ir plānots siltināt, aprēķins neiekļauj tvaika membrānas ieklāšanu, tikai siltināšanu un jumta konstrukcijas sagatavošanu jumta membrānas iestrādi un atbilstību LBN.

  a) Jumts un pret kondensāta plēve + 2 latojumi augšā ir jau uzmontēti - nepieciešams
      papildus 1 atdalošais latojums zem pret kondensāta plēves vismaz 50mm spāres
      iekšpusē + membrānas ieklāšana (sarežģīta blīvēšana starp sijām, vates siltināšana
      vismaz 200mm biezumā, tādēļ ir jāpieaudzē papildus latojums spārēm vismaz 50mm:

      3,5x100(latojuma iestrāde +membrāna) + 3x100(vate) + 1x100(pagarinājuma lata) + 2x100(darbs)= 

      350+300+100+200= 950eur
  b) Jumta membrāna, abi latojumi un jumta segums ir jau uzmontēti, papildus tikai jāveic
      spāres siltināšanas darbi:

      3x100(vate) + 1x100(darbs)= 400eur 
 Ekonomiskais zaudējums kopā: 550eur

      

Līdzīgs pretkondensāta plēves risinājums siltinot vēlākā periodā

 

     Šis piemērs reālistiski un labi atspoguļo, kā mēs reizēm dzenamies pēc ekonomijas kurai nav pamatojuma un pārmaksājam, neapzinoties iespējamās nākotnes vajadzību perspektīvas, nemaz nerunājot par materiālu veiktspēju un ilgmūžību. Turklāt aprēķina piemēros tika salīdzinātas augstākās klases monolītās TEEE membrānas no ProClima - Mento1000 un parastā armētā pret kondensāta plēve (visas cenas no standarta būvmateriālu veikala mājas lapām). Darbs par materiālu iestrādi tika ņemts mazākais iespējamais, tikai 1eur(vieglākam aprēķinam). Savukārt, 2 variantā apskatītajā siltināšanas situācijā, papildus latojuma un membrānas iestrādes izmaksas, arī tika pielīdzināts optimistiski mazākajam izmaksu līmenim, kas dzīvē varētu būt arī daudz augstāks. 

     Kā redzam, nav pamatojums ietaupīt 90eur uz 100m² lielu jumta laukumu, ja tas neparedz zināmas priekšrocības (vajadzības vēlākā laika periodā), kuru realizācijai būs jāpārmaksā 6 reizes, jeb 550eur (minimālā kārtā).

 

Specializēti jumtu apakšklāji augstu prasību projektos

     Vēl neapskatīta paliek viena jumtu segmentu sadaļa - maza slīpuma jumti. Arvien vairāk arī Latvijā tiek pieprasīti tā saucamie Hi-Tech dizaina projekti, kas iezīmē plakanu vien slīpu jumtu ēru, kas ir ļoti populāra Spānijā un citos D-valstu reģionos. Tas projektētājiem un arī būvniekiem uzliek lielāku atbildību, izpratni un prasības par būvfizikāliem procesiem šādās konstrukcijās, jo slodzes ir ievērojami lielākas un arī riski ir vairāk. Protams, dabiski veidojas jautājums vai tiešām ir jāsatraucas? Nē, ja ir pieejamas un tiek izmantotas vajadzīgās zināšanas, visu var uztaisīt perfekti funkcionējošu, bet šādiem aspektiem vienkārši ir jāpievērš papildus uzmanība. Tādēļ ProClima speciāli maziem jumta slīpumiem ir radījusi īpaši difūzijai atvērtu membrānu Weldano, kas vienlaicīgi ir aprīkota ar augstāko aizsardzību pret ūdens iekļūšanu konstrukcijā. 

     Mums bieži tiek jautāts vai tā ir PVC jumta seguma membrāna? Nē, tas ir speciāla materiāla apakšklājs mazu slīpumu jumtiem sakot no 14% līdz 5% slīpumam, bet nenoliedzami, tās iestrāde ir ļoti līdzīga PVC membrānas iestrādei (skat. bildi zemāk).




     

     Risinājums kā redzat attēlā paredz arī dakstiņu segumu ļoti mazam jumta slīpuma situācijās. Svarīgi ir šādos gadījumos paredzēt, ka jumta spāres latojums ir pilnībā jāiestrādā šajā materiālā, lai pasargātu to no mitruma ietekmes, kas to varētu ar laiku iznīcināt. Materiāls ir ļoti biezs un plastisks, salīmējams savā starpā kausējot ar karstuma āmuru vai sakausējams ar speciālu šķidrumu no pudeles ar otu.

Weldano membrānas salīmēšana un pielietojums dažādos objektos Rīgā

 

Svarīgi papildus zināt!

     Arī standarta jumtu gadījumā, zem 14% slīpuma naglu lentas latu noblīvēšanai ar membrānu ir obligātas. Tādēļ ProClima ir izstrādājusi īpašu stiegrotu butilkaučuka materiālu Tescon NAIDEC, kas pilnībā apņem caurejošu naglu vai skrūvi un tādā veidā noblīvē pašu caurejošo membrānas vietu, ko nepiedāvā parastās amortizējošās lentas, vai butila lentas īpaši, ja runa iet par aukstākiem un mitriem laika apstākļiem sākot no +5`C.






   Jumta veiktspēja, īpaši zem 14% slīpuma ir ļoti atkarīga no naglu lentām, jo tās pasargā spāres no mitruma iekļuves tajās. Mitrumam nonākot siltinājuma slānī samazinās jumta drošība un paaugstinās mitruma līmeņa radītie riski, kas ar laiku varētu pāraugt lielākā problēmā (pelējums, pūšana, trupe un pilnīga konstrukcijas iznīcināšana).

 

Ēkas hermetizācija ir ļoti svarīga!

    Papildus visam apskatītajam, pati lielākā nozīme mūsdienu energoefektīvām mājām ir blīvuma parametri, kuru panākšana prasa tehnoloģiski veikt spējīgus risinājumus. Tādēļ ProClima ir izstrādājusi šo unikālo SOLID līmes sastāvu, kas tiek izmantots dažādās ProClima šuvju lentās un līmēs, viss, lai panāktu augstāko beigu saķeri. Īpaši nozīmīgi, tas ir kokšķiedras jumta risinājumiem, jo pati kokšķiedras plātne vai to grieztās vietas ir ļoti nestabilas (mīkstas, pūkainas), un tādos gadījumos ir daudz grūtāk panākt labu beigu saķeri. ProClima ir izstrādājusi virkni A+ produktu, kas palīdz to sasniegt, kā, piemēram, gruntis un inovatīvas smērējamas tvaika caurlaidošas mastikas. Kā redzat bildēs Solid līmes galvenā priekšrocība ir augstākā veiktspēja uz dažādām virsmām, mitros un aukstos laika apstākļos (darbam no -10`C)

     Tā ir unikāla un nesalīdzināmi pārāka tehnoloģija, jo nav ūdens bāzes sastāva lentas, tās nelīp vaļā un ir ūdens vadošas, nodrošinot nepārtrauktu, elastīgu un drošu pieslēgumu. Visas citas Latvijas būvniecības veikalos pieejamās lentas ir ūdens bāzes produkti, kas dažos gadījumos pat ir pārvērtēti dārgi, nespējot vienlaicīgi piedāvāt drošību. To labi attēlo abu šo tehnoloģiju salīdzinājums vienkāršas 24h mērcēšanas testā, kur vienai lentai mitrumā saķere pazūd pilnībā, kamēr ProClima lentai tā pretēji ir konstanti augstākā (savienojumu var tikai saplēst). Iespaidīgi vai ne?

Также к прочтению:

Artiva Sia @artiva_proclima
Ventilācijas un norobežojošo konstrukciju hermetizācija
5 лет 5 месяцев 4 дня на портале
Был онлайн 20 января в 14:48
Строительный поисковик