PADOMI: Kā ierīkot efektīvu skaņas izolāciju? Актуальные советы

PADOMI: Kā ierīkot efektīvu skaņas izolāciju?

Понедельник, 27 ноября, 2017

Neviens nav pasargāts no skaļiem kaimiņiem aiz sienas vai augšstāvā, kā arī dažādām troksni radošām iekārtām ārpus mājokļa. Labākais risinājums – izmantojot atbilstošus materiālus, ierīkot labu skaņas izolāciju telpās, kur cilvēki pavada lielāko daļu laika.

Izolācijas materiālu ražotāja Paroc speciālisti ir sagatavojuši ieteikumus, kā izvēlēties labākos materiālus un risinājumus, lai ierīkotu efektīvu skaņas izolāciju.
Paroc produktu klāstā ir efektīvi un ērti iestrādājami materiāli starpsienu un grīdu siltuma un skaņas izolācijai. Kā jaunumu PAROC šobrīd piedāvā plāksnes PAROC Sonus, kas ir īpaši izveidotas starpsienu skaņas izolācijai dzīvojamās un sabiedriskās celtnēs. Šobrīd plaši izmantojamas ir starpsienu plāksnes PAROC eXtra, kas ieteicamas daudz prasīgākiem un sarežģītākiem skaņas izolācijas risinājumiem. Grīdu siltināšanai un starpstāvu trokšņu mazināšanai ieteicamas trieciena trokšņu izolācijas plāksnes PAROC SSB 1 un PAROC SSB 2t.

Gaisa un trieciena trokšņi

Ēku atbilstību skaņas un trokšņu izplatības ierobežošanai iekšējās norobežojošās konstrukcijās nosaka LBN 016-15 Būvakustika. Jāatceras, ka ēkās dominē divu veidu trokšņi - gaisa skaņas un triecienu radīti trokšņi. Gaisa skaņas trokšņi rodas tieši gaisā, piemēram, skaļas balsis, TV skaņa vai ventilācijas dūkoņa. Lai novērtētu gaisa skaņas izolācijas risinājumu efektivitāti, tiek lietots skaņas samazinājuma indekss Rw, kura vērtība tiek izteikta decibelos. Indeksa vērtība norāda, cik efektīva ir gaisa radītās skaņas izolācija starp istabām. Jo šī vērtība ir augstāka, jo labāk ēkas sienas absorbē gaisa radītās skaņas trokšņus.
Triecienu radītais troksnis rodas, kad pret virsmu tiek veikts trieciens ar kādu objektu. Visbiežāk šādu troksni sadzīvē rada soļi augšstāvos. Triecienu trokšņu izolāciju izsaka ar L‘n,w indeksu, kas arī tiek mērīts decibelos. Jo zemāka tā vērtība, jo labāk grīdas risinājums aizsargā zemāk esošos pret triecienu trokšņiem.

Starpsienu izolācija gaisa skaņas trokšņu slāpēšanai

Mūsdienās vispopulārākais starpsienu veids ir ģipškartona konstrukcijas. Tās tiek veidotas no ģipškartona rāmja, kas tiek aizpildīts ar akmens vati. Šādas sienas novērš skaņas izplatīšanos telpās un ugunsgrēka gadījumā pasargā ēku no straujas uguns izplatības.
PAROC ir izstrādājis divus izolācijas materiālus efektīvai starpsienu izolācijai - PAROC Sonus plāksnes skaņas izolācijai starpsienās dzīvojamās un sabiedriskās ēkās, savukārt celtnieku jau atzītās PAROC eXtra plāksnes ieteicamas īpaši sarežģītiem skaņas izolācijas risinājumiem.
PAROC Sonus ir nedegošas, ērti lietojamas/viegli iestrādājamas akmens vates plāksnes, kas radītas starpsienu skaņas izolācijai. Tās ir elastīgas, viegli un precīzi ievietojamas gan metāla, gan koka karkasu sienās. Ekspluatācijas laikā akmens vates izolācija saglabā visas dimensijas, kā arī skaņas izolācijas un uguns noturības īpašības.

 

  • Standarta ģipškartons
  • Metāla starpsienu standarta profils
  • Paroc Sonus/ Paroc eXtra plāksnes starp profiliem
  • Standarta ģipškartons

Grīdu izolācija

Grīdas konstrukcijai, kas atdala stāvus dzīvojamās un sabiedriskās ēkās, jānodrošina efektīva trieciena un gaisa trokšņu absorbcija.
Dzelzsbetona konstrukcijās gaisa trokšņus absorbē pati grīdas plātne, bet trieciena trokšņu absorbcijai tiek lietotas Paroc SSB 1 plāksnes. Tās ir nedegošas, slodzes izturīgas akmens vates plāksnes ar perfektām trieciena trokšņa absorbcijas īpašībām. PAROC SSB 1 trieciena trokšņa skaņas izolācijas plāksnes tiek uzstādītas uz smilšu vai smalka keramzīta pildījuma slāņa. Lai aizsargātu trieciena troksni izolējošās plāksnes no deformācijas, pa tām staigājot montāžas laikā, plākšņu uzklāšana jāsāk no telpas tālākā stūra. Pirms horizontālās virsmas noklāšanas pa telpas perimetru gar sienām jāizklāj vertikāla apmales josla no sagrieztām PAROC SSB1 plāksnēm. Tās kalpo kā slānis starp grīdas segumu un ārsienu vai starpsienu konstrukcijām. Trieciena trokšņa izolācijas plāksnes jāuzstāda bez spraugām, tām virsū jāuzklāj izlīdzinošais slānis no plāksnēm vai jāuzlej betona izlīdzinošā kārta. Tas pasargās plākšņu konstrukciju no birstoša betona vai grīdas seguma iekļūšanas starp plākšņu spraugām. Dzelzsbetona kārta vai segums kalpo kā pamats grīdas segumam un tam jābūt vismaz 50 mm biezumā. To uzklāj uz atdalošā slāņa.
Karkasa, moduļa un citu celtņu koka starpstāvu posmiem jānodrošina pienācīga izolācija gan pret gaisā pārraidītu skaņu, gan trieciena troksni. Te jāizmanto jaukts risinājums - PAROC Sonus vispārīgās izolācijas plāksnes pret gaisa trokšņiem un īpaši izstrādātās izolācijas plāksnes PAROC SSB 2t pret trieciena troksni. PAROC SSB ir nedegoša un slodzes noturīga akmens vates plāksne, kas paredzēta trieciena trokšņu izolēšanai "peldošo grīdu" konstrukcijās.

PAROC Sonus plāksnes, kas radītas skaņas izolācijai starpsienās, uzstāda starp slodzi nesošām koka sijām, pārliecinoties, ka starp sijām un plāksnēm, kā arī starp pašām plāksnēm, nerodas spraugas vai atstarpes. Uz slodzi nesošām sijām jāuzliek atbalsta plāksne (OSB, saplāksnis), kas atbalsta PAROC SSB 2t trieciena trokšņa izolācijas starpstāvu plāksnes. Virs šī izolācijas slāņa tiek uzklāta līdzena pamatne un plāksnes vairākos slāņos, lai uz tās montētu un atbalstītu "peldošo grīdu" un grīdas seguma materiālu.

 

- Grīdas seguma materiāls
- Grīdas segums
- Grīdas nesošais slānis
- Trieciena skaņas izolācijas plāksne PAROC SSB 1
- Pildījuma slānis (lai uzstādītu caurules un vadus)
- Monolīta vai dzelzsbetona grīdas plāksnes
- Griesti

 

- Grīdas seguma materiāls
- Grīdas nesošais pamatslānis
- Trieciena skaņas izolācijas plāksne PAROC SSB 2t
- Grīdas dēļi vai plāksne
- Koka sijas
- PAROC Sonus/PAROC eXtra starp koka starpstāvu sijām
- Apakšējie griesti un konstrukcija 

Paroc risinājumi skaņas izolācijai: http://www.paroc.lv/risinajumi-izstradajumi/risinajumi/skana 

noname_18615 @noname_18615
https://www.buvbaze.lv/noname_18615/
8 лет 6 месяцев 9 дней на портале
Был онлайн 13 февраля в 02:00
Строительный поисковик