Soli pa solim: Kā uzbūvēt koka sētu? Būvniecība
Foto: dzivenotiek.lv

Soli pa solim: Kā uzbūvēt koka sētu?

Trešdiena, 5 jūlijā, 2017

Pasargā savu mājokli no svešām acīm! Uzbūvējot koka sētu, atpūta piemājas dārzā kļūs vēl drošāka, ērtāka un patīkamāka.

 

Veic sagatavošanās darbus

 

 

Ja esi nolēmis ap māju uzbūvēt sētu, kārtīgi izpēti vietējās pašvaldības saistošos noteikumus par teritorijas apbūvi. Tajos būs atrunāts, kādu un cik augstu sētu vari būvēt. Tāpat ņem vērā, ka pirms būvdarbu sākšanas būvvaldē jāiesniedz paskaidrojuma raksts vai apliecinājuma karte par projektu.

Vēl pirms ķeries klāt sētas būvniecībai, tiec skaidrībā arī ar īpašuma robežu un sētas vēlamo novietojumu, jo bez kaimiņu atļaujas tu nedrīksti būvēt sētu viņu īpašumā! Pretējā gadījumā tā tiks uzskatīta par nelikumīgu būvniecību, un tev var nākties demontēt tikko uzbūvēto sētu.

Atzīmē sētas atrašanās vietu

 

Būvniecības darbus sāc ar sētas stūra stabu atrašanās vietu atzīmēšanu. Šim nolūkam vari izmantot izsmidzināmo krāsu aerosolā vai iedurt zemē nelielus koka mietiņus.

Lai atzīmētu sētas perimetru, savieno visus mietiņus ar auklu vai krīta pulveri. Tālāk atzīmē vidējo sētas stabu atrašanās vietas. Starp stabiem jāievēro aptuveni 2 m līdz 2,5 m liela distance.

Iebetonē stabus

 

Ņem talkā zemes urbi vai lāpstu un izroc bedres sētas stabu ievietošanai. To dziļums atkarīgs no stabu garuma. Lai tas stringri turētos, jāierok 1/3 no staba, bet pati bedre jāizrok trīs reizes platāka par stabu.

Lai stabi turētos stingri, tos ieteicams iebetonēt. Vispirms bedrēs ieber granti 10 cm līdz 15 cm biezumā. Tai pa virsu uzlej 15cm līdz 20 cm biezu betona maisījuma slāni. Pašā vidū jāievieto stabs un jāizveido prom no staba vērsts betona slīpums, kas novadīs ūdeni. Ļauj betonam nožūt apmēram trīs dienas.

Koka stabi pirms betonēšanas obligāti jāimpregnē vai jāapstrādā ar bitumu!

Piestiprini šķērskokus vai paneļus

 

Atkarībā no izvēlētā sētas veida stabiem augšā un apakšā pieskrūvē šķērskokus dēlīšu piestiprināšanai vai jau gatavus sētas paneļus. Izmanto cinkotas naglas vai skrūves kokam. Darbu veic ļoti rūpīgi un uzmanīgi, jo gan šķērskokiem, gan gatavajiem paneļiem jābūt piestiprinātiem vienā līmenī.

Ja sētas būvniecībai izmanto šķērskokus, tad pie tiem vēl jāpiestiprina dēlīši ar cinkotām, kokam paredzētām skrūvēm.

 

 

Ja vēlies, sētas stabiem vari uzlikt arī speciālas koka cepurītes, ko ar gumijas āmuru viegli uzsit uz stabu galiem.

Koka sētas būvniecība ir tik vienkārša, ka to varētu paveikt jebkurš apņēmīgs mājokļa saimnieks. Pirms darbu sākšanas gan jāatceras, ka visi izmantojamie materiāli iepriekš jāimpregnē, lai pasargātu koksni no mitruma un pūšanas. Gatavus dēļus un brusas iespējams iegādāties kokapstrādes uzņēmumos.

Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē