Kura LED spuldze būs piemērotākā? Aktuālie padomi

Kura LED spuldze būs piemērotākā?

Piektdiena, 14 jūlijā, 2023

Pirms gadiem divdesmit nopirkt spuldzīti nemaz nebija sarežģīti – atlika tikai izvēlēties vajadzīgo gaismas spožumu. Tolaik reti kurš domāja par to, ka tās tērē ļoti daudz elektrības, radot ne tikai gaismu, bet arī izstarojot siltumu. Turpretī mūsdienās, kad ikviens domā par energoresursu taupīšanu, spuldzes izvēle ir ļoti svarīga. Piemēram, LED spuldzes patērē pat par 90 % mazāk elektrības nekā kvēlspuldzes. 

Vēl lielāks ietaupījums būs, ja izvēlēsies katrai telpai piemērotāko spuldzi, bet, lai to izdarītu, jāzina dažas būtiskas lietas, no kurām pati svarīgākā – mācēt atšifrēt informāciju, kas norādīta uz spuldzes iepakojuma, un skaidrojumu sniedz Elektrum Energoefektivitātes centra eksperte Anna Luīze Blodone.

Energoefektivitātes klase

Pērkot LED spuldzi, pievērs uzmanību tās energoefektivitātei. Visekonomiskākā būs un mazāk elektrību patērēs tā, kuras energoefektivitātes klase būs atzīmēta ar burtu, kas ir vistuvāk alfabēta sākumam.  

Cokola formas 

LED spuldzes cokola formu apzīmē ar burtiem un cipariem. Burts norāda cokola veidu, cipars – izmēru milimetros. Neattaisot iepakojumu un vadoties tikai pēc šiem apzīmējumiem, varēsi zināt, kāda spuldzīte tajā atrodas, un nopirkt sev piemēroto. Klasisku ieskrūvējamu jeb vītnes spuldzi ar metāla cokolu apzīmē burts E. Iespraužamu, nevis ieskrūvējamu spuldzi ar stikla cokolu apzīmē burts G, savukārt burtu kombinācija GU norāda, ka iespraužamajai spuldzei ir vēl papildu fiksācijas elementi, kas to stingri tur paredzētajā vietā.   

Cipari blakus burtam E apzīmē cokola izmēru milimetros, bet G tipa spuldzēm – attālumu no viena iepresētā spuldzes kontakta līdz otram.

Izstarotās gaismas daudzums

Uz iepakojuma ir norādīts arī spuldzes spožums jeb izstarotās gaismas daudzums lūmenos (lm) – jo tas lielāks, jo spožāka būs gaisma. 40 vatu kvēlspuldzes izstarotajai gaismai atbilst LED spuldze ar  450 lūmeniem, bet tā patērē tikai 3–6 vatus enerģijas. 60 W kvēlspuldzei pielīdzināms ir gaismas spožums no 806 lūmenu LED spuldzes (6–12 W), bet 1521 lm LED spuldze ir tikpat spoža kā 100 W kvēlspuldze un patērē tikai 10–20 vatu.

Gaismas krāsa

Noteikti esi ievērojis, ka spuldžu izstarotā gaisma ir gan silti dzeltenīga, gan vēsi balta, tāpēc, pirms pērc LED spuldzi, pārliecinies, ka izvēlies to ar sev tīkamu gaismas krāsas intensitāti. To mēra kelvinos un apzīmē ar burtu K. Ņem vērā – jo mazāk spuldzei kelvinu, jo gaisma dzeltenāka, jo vairāk – jo zilganāka. Piemēram, spuldze ar 2700–3200 K izstaro silti dzeltenu gaismu ,un tāda lieliski iederas dzīvojamajās telpās, 3200–4000 K spuldzes radītā gaisma ir balta, tāpēc tāda ir ideāli piemērota virtuvei un vannas istabai, savukārt biroja telpai vai apgaismojumam virs rakstāmgalda derēs spuldzīte, kurai ir vairāk nekā 4000 K; tās gaisam būs zilganbalta.  

Krāsas atbilstība 

Iespējams, esi pamanījis, ka atkarībā no telpas apgaismojuma mainās krāsu tonis, piemēram vienā apgaismojumā sejas krāsa izskatās dzeltenīga, citā – zilgana, bet vēl citā – sārta. Ja vēlies, lai spuldzes izstarotā gaisma nerada maldīgu priekšstatu par krāsu, uz iepakojuma meklē apzīmējumu Ra jeb krāsas atdeves indeksu. Ra 100 norāda, ka apgaismojumā krāsas izskatās tādas pašas kā dienas gaismā. Jo skaitlis blakus Ra mazāks, jo mazāka arī krāsu atbilstība. 

Apgaismojuma leņķis

Pērkot LED spuldzi, neatstāj bez ievērības norādes par to, kādā virzienā un leņķī no tās nāks gaisma. Iespējams, gaismas leņķis būs par šauru, lai apgaismotu visu telpu, tāpēc vajadzēs papildu gaismas avotus.

Cik ilgi kalpo?

LED spuldzes mūža ilgumu ietekmē ieslēgšana–izslēgšana, un tās var būt no 20 000 līdz  200 000 reižu. Tāpēc, pērkot šādu spuldzīti, uzreiz izlem, kur to izmantosi. Ja spuldze būs telpā, kur to diennaktī daudzas reizes ieslēgs un izslēgs, labāk izvēlies tādu, kurai ir vairāk pārslēgšanas ciklu. Bieži vien LED spuldžu mūža ilgums tiek norādīts arī stundās vai pat gados, piemēram, 15 gadu vai 15 000 stundu. 

Tomēr rēķinies, ka spuldzīte, kurai uz iepakojuma norādīts, ka tā kalpos 15 gadus, var izdegt arī ātrāk, jo bieži vien ražotāji, piegādājot spuldzes uz Latviju, neņem vērā, ka pie mums rudens un ziema ir ļoti tumši un spuldzītes diennaktī deg krietni ilgāk par ražotāja ieplānotajām divarpus stundām. Atceries! Iegādājoties šādu spuldzi, vienmēr saglabā pirkuma čeku, jo tās garantija ir divi gadi. 

Svarīgi! 

Ja vēlies iegūt plašāku informāciju par LED spuldzēm un to efektivitāti, ielūkojies EsmuEfektivs.lv, kur atradīsi noderīgus padomus, kā taupīt ne tikai elektrību, bet arī citus energoresursus. 

Ļoti vērtīgu informāciju ne tikai par LED spuldzēm, bet arī par sadzīves elektroierīču izvēli un to efektīvu lietošanu vari iegūt, piesakoties individuālai bezmaksas energokonsultācijai pie zinošajiem Elektrum Energoefektivitātes centra speciālistiem.  

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 9 mēnešu 20 dienu portālā
Bija online 25 aprīlī 16:00
Meklētājs būvniecības nozarē