Kā izvēlēties apgaismojumu atbilstoši telpām? Aktuālie padomi

Kā izvēlēties apgaismojumu atbilstoši telpām?

Otrdiena, 16 martā, 2021

Kvēlspuldzes iegāde neaizņēma daudz laika – atlika tikai paņemt nepieciešamās jaudas spuldzīti un samaksāt par to, toties ar LED spuldzēm ir citādi. Pirms iegādes ir rūpīgi jāizpēta LED spuldzes parametri, lai nekļūdīgi izvēlētos savām vajadzībām piemērotāko.  Elektrum Energoefektivitātes centra speciālists Toms Lācis sniedz ieteikumus, kam pievērst uzmanību LED spuldžu izvēlē un kāds ir vēlamais apgaismojums viesistabai, guļamistabai un darba telpai.

Gaismas diožu jeb LED spuldzes patērē par 90% mazāk elektrības salīdzinājumā ar kvēlspuldzēm, un ar LED spuldzēm ieteicams aprīko vispirms tās telpas, kurās apgaismojumu izmanto visilgāk – piemēram, virtuvē un dzīvojamā istabā, tādējādi spuldžu nomaiņa atmaksāsies pāris mēnešos, bet elektrības patēriņš būs mazāks jau nākamajā mēnesī.

LED spuldzes var būtiski atšķirties cita no citas spožuma, gaismas krāsas un citu parametru ziņā, lai gan spuldzes iepakojums pirmajā acu uzmetienā šķiet vienādas. To, cik LED spuldze būs spoža, norāda lūmeni (lm), un tas arī ir svarīgākais parametrs LED spuldzes izvēlē. Jo vairāk lūmenu (lm) ir LED spuldzei, jo vairāk gaismas tā izstaro. Spuldžu gaismas krāsas temperatūru mēra Kelvina grādos un apzīmē ar burtu K. Jo mazāk Kelvina grādu, jo dzeltenāka gaisma, jo vairāk – jo zilganāka.

Atcerieties, ka ne visām mājokļa telpām ir piemērota vienāda apgaismojuma intensitāte – guļamistabā nav nepieciešams tikpat spilgts apgaismojums kā darba telpā un virtuvē.

Viesistaba


Kā vispārējo telpas apgaismojumu ieteicams uzstādīt griestos iekarināmo lampu, ko izmanto kā galveno gaismas avotu. Šo lampu vēlams aprīkot ar gaismas intensitātes regulatoru jeb dimmeri, lai apgaismojumu būtu iespējams pielāgot gan atpūtas brīdim, gan arī galda spēļu spēlēšanai draugu un ģimenes lokā, tādējādi ietaupot elektrību.
Pie dīvāna vai atpūtas krēsla iederētos stāvlampa, kuras gaismas plūsma ir lejupvērsta, lai ērtāk lasīt, adīt un veikt citus darbus.

Viesistabas apgaismē jāizvēlas LED spuldzes ar silti baltu gaismas krāsas temperatūru robežās no 2500 līdz 3200 K. Kā akcentu var izvēlēties arī interesantākas gaismas krāsas, piemēram, sārtu apgaismojumu, kas uzlabos noskaņojumu. Ērtākais veids dažādu gaismas krāsu nodrošināšanai ir iegādāties LED spuldzi, kuras gaismas krāsu un intensitāti var regulēt ar mobilo lietotni.

Darba telpa


Ļoti svarīgs ir arī darba zonas apgaismojums, un gaismai ir jākrīt no nestrādājošās rokas puses – parasti no kreisās, jo tad tā mazāk nogurdina cilvēka redzi un palielina koncentrēšanās spējas. Galda lampai piemērotākā gaismas plūsma ir 400-800 lm, savukārt temperatūra 3200-4000 K.

Guļamistaba


Guļamistabas apgaismojumā jāizvēlas LED spuldzes ar gaismas plūsma 600-900 lm un silti baltu gaismas krāsu, kas atbilst 2500-3200 K. Noskaņas radīšanai var izvēlēties zaļganas nokrāsas apgaismojumu, jo zaļā krāsa nomierina un rada pozitīvu noskaņojumu.

Arī guļamistabā vispārējā telpas apgaismojuma nodrošināšanai ir piemērota griestos iekarināmā lampa. Vēlams, lai gaisma izkliedējas uz visām pusēm un nav pārlieku spoža. Ērtības labad pie gultas ieteicams uzstādīt gaismas slēdzi šī apgaismojuma izslēgšanai, lai nav jākāpj ārā no siltās gultas.
Mīļāko grāmatu lasīšanai gultā ir ieteicamas papildu sienas lampas abās gultas pusēs, kurām ir lejup virzīta gaismas plūsma ar aptuveni 800 lm.

Ja vēlaties uzzināt vairāk, aicinām lasīt arī ieteikumus apgaismojuma izvēlei virtuvē un vannas istabā.

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 9 mēnešu 18 dienu portālā
Bija online 23 aprīlī 10:47
Meklētājs būvniecības nozarē