LED spuldzes un LED lentas  priekšrocības un iespējas Aktuālie padomi

LED spuldzes un LED lentas priekšrocības un iespējas

Pirmdiena, 8 februārī, 2021

Elektriskās spuldzes ir tas, bez kā mēs nevarētu iedomāties savu ikdienu. Tādēļ to izvēlei jābūt visai pārdomātai. Ja kādreiz sortiments aprobežojās vien ar dažādas jaudas kvēlspuldzēm, tagad tiek piedāvāti vairāki modernāki, ekonomiski izdevīgāki un lietošanas ziņā efektīvāki risinājumi - halogēnās, luminiscences un LED spuldzes mājai. Pēdējās no tām jau ir burtiski “iekarojušas” tirgu, kļūstot par populārāko izvēli lielākajai daļai pircēju. Un tā nebūt nav modes lieta, bet ļoti racionāla mūsdienīgu cilvēku izvēle, jo LED spuldžu priekšrocības, salīdzinājumā ar citiem lampiņu veidiem, ir vērā ņemamas.

 

Energoefektivitāte. Pierādīts, ka LED spuldzes patērē līdz pat 90% mazāk elektroenerģijas par kvēlspuldzēm. Raugāties paši: 60 W kvēlspuldzi var nomainīt pret 8-10 W LED lampiņu, 75 W - pret 10-12 W un iegūt tikpat spožu (bieži vien pat spožāku) apgaismojumu. Pat nomainot mājās vienu spuldzīti, Jūs acīmredzami samazināsiet savus tēriņus elektrības rēķiniem. Sāciet ar telpām, kur apgaismojums parasti deg visbiežāk un visilgāk, tad nomainiet pamazām visas spuldzes un iegūstiet maksimālu energoefektivitāti! Jā, LED lampu sākotnējā cena ir augstāka, taču šāds ieguldījums ātri vien atmaksājas, bet ilgtermiņā – ļauj ievērojami ietaupīt.

 

Ilgstošākais kalpošanas laiks. Ražotāji norāda, ka spuldzes vidēji kalpo 35 000 stundu jeb apaļus 10 gadus. Šāds cipars patīkami pārsteidz. Jāatzīst, ka praksē bieži vien kalpošanas laiks ir īsāks, jo tas ir cieši saistīts ar apgaismojuma ieslēgšanas skaitu. Parasti tas ir ap 20 000 reizēm. Tātad, ja slēgsiet lampu 5 reizes dienā, spuldzes darbības potenciāls patiešām ir 10 gadi, ja slēgsiet biežāk – tā nokalpos īsāku periodu. Taču jebkurā gadījumā LED lampiņas darbojas daudz ilgāk par citām, un Jums nevajadzēs ik pēc diviem-trīs gadiem pirkt jaunas.  

 

Lietošanas komforts. Ieslēdzot LED lampiņu, tā uzreiz apgaismo telpas ar pilnu jaudu, ko nevar teikt par luminiscences spuldzītēm, kuras sākotnēji deg ļoti blāvi. Savukārt atšķirībā no halogēnspuldzēm, LED modeļi neuzkarst. Tātad Jūs neapdedzināsiet roku, ja nejauši pieskarsieties, piemēram, galda lampai.

 

Visplašākās izvēles iespējas un attiecīgi plašākais pielietojums. Mūsdienu pircēji ir prasīgi, sagaidot no precēm augstu kvalitāti, plašas pielietojuma iespējas, minimālus ekspluatācijas tēriņus, kā arī stilīgu dizainu. LED spuldzes atbilst visiem šiem kritērijiem. Tās var piemeklēt jebkurām telpām (mājokļiem, birojiem, ražotnēm, noliktavām u.tml.) un jebkādiem gaismekļiem – griestu lampām, sienas gaismekļiem, galda modeļiem, piekaramiem u.c.

led lentes interjera

Kur var izmantot LED spuldzes un kā tās izvēlēties?

Atbilde jau minēta augstāk – tās var pielietot jebkur! Taču, lai lietotājs saņemtu viņa vajadzībām maksimāli atbilstošu apgaismojumu, nepieciešams pareizi piemeklēt spuldzi konkrētām telpām. LED lampiņas atšķiras ne tikai ar tādiem parametriem kā jauda (elektroenerģijas patēriņš), cokola tips, kalpošanas laiks u.tml. Ir arī vairāki tieši lietošanas komfortam svarīgi parametrigaismas plūsma jeb lūmeni / lm (intensīvāka/blāvāka gaisma), gaismas temperatūra jeb kelvini / K (jo vairāk kelvinu, jo baltāka jeb „aukstāka” gaisma), stara leņķis jeb gaismas diožu izvietojums (gaisma koncentrēta ap vienu punktu/izkliedētāka).

 

Ņemot vērā augstākminēto parametru atšķirības, viena un tā pati lampiņa var lieliski derēt priekšnamam, bet būt par blāvu viesistabai. Tādēļ jāņem vērā daži vērtīgi ieteikumi.

  • Viesistabām, guļamistabām, vannasistabām un priekšnamiem vislabākā izvēle ir spuldzes ar mūsu redzei ierastāko un komfortablāko dzeltenīgo gaismu. Tās parasti tiek apzīmētas kā „maigi baltas” vai „silti baltas”, atbilst 2700-3000 K un nodrošina patīkamu, relaksējošu apgaismojumu. Spilgtuma ziņā tām jābūt 200-300 lm robežās. Izņēmums ir priekšnams un caurstaigājamie gaiteņi, kur spilgtums var būt mazāks.

  • Virtuve un darba istaba ir telpas, kurās nepieciešams paaugstināt savu produktivitāti. Tādēļ te labāk iederas spuldzes ar baltāku gaismu – 3000-5000 K robežās, kā arī intensīvāku – vismaz 300 lm.

Jūs varat izmantot LED spuldzes gan kā pamata apgaismojumu – piem., piekaramajās griestu lampās, gan kā papildus - stāvlampās, galda lampās un sienas gaismekļos. Plašas pielietojuma iespējas ir LED iebūvējamām spuldzēm un paneļiem. Ja labi pārdomāt to izvietojumu, tās var aizvietot gandrīz visus augstākminētos gaismekļus un kalpot gan kā pamata, gan kā papildus, gan kā konkrētu interjera priekšmetu apgaismojums (piemēram, iebūvējamā spuldze virs gleznas). Ja vēlaties nodrošināt sev maksimālu komfortu, prātīga izvēle ir gudrās spuldzes. Tām var regulēt spožumu, toni un krāsu. Varēsiet pieskaņot apgaismojumu savam noskaņojumam – padarīt to intensīvāku, kad strādājat pie datora vai lasāt, un pieklusināt, skatoties filmu, atpūšoties ar ģimeni, pirms miega utt.  

Stilīgas LED lentes kā papildus apgaismojums

Papildus apgaismojumam ir ne mazāka nozīme par pamata – tas padara telpas omulīgākas, to lietošanu komfortablāku un pat piešķir interjeram odziņu. Ļoti populāri papildgaismekļi pašlaik ir stilīgās LED lentes - gaismas diodes, kas apvienotas vienā elastīgā lentē. Tās ir tikpat energoefektīvas un ilgmūžīgas kā LED spuldzes. Arī sortiments ir liels – atšķiras lenšu garums, gaismas spilgtums, nokrāsa, tādējādi sniedzot visplašākās pielietojuma iespējas. Varat izmantot tās gan kā pilnvērtīgu apgaismojumu konkrētās zonās (piemēram, virtuvē), gan arī atsevišķu priekšmetu izcelšanai un neordināra interjera radīšanai. Lūk, dažas efektīgas LED lenšu pielietojuma iespējas:

  • galda virsmas izgaismošanai virtuvē. Šim nolūkam lenti parasti novieto zem virtuves skapīšiem;

  • uz pakāpieniem (to malām vai stūros). Gan praktiski – tumšajā diennakts laikā kāpnes būs labi redzamas, gan arī pievilcīgi;

  • atvērto plauktu iekšpusē, lai izceltu tajos esošos dekoratīvos priekšmetus;

  • zem mēbelēm – gultām, dīvāniem, krēsliem, lai radītu relaksējošu gaisotni;

  • sienas nišu augšpusē vai apakšpusē, lai izgaismotu nišā esošo gleznu, foto utt.  

  • virs spoguļiem.

  • vannasistabās, jo tirgū atrodamas arī lentes, kuras var izmantot mitrās telpās;

  • sienu dekorēšanai, piemēram, izveidojot no lentes kādu figūru/rakstu u.tml. 

kapnu apgaismosana

 

virtuves led apgaismojums

Noteikti katram ienāks prātā vēl daudz oriģinālu ideju, kā interjerā varētu izmantot šādu lenti. Skaidrs ir viens – tāds atribūts padarīs mājokli omulīgāku un stilīgāku, ko noteikti atzinīgi novērtēs arī Jūsu ciemiņi. Vēlaties visneordinārāko variantu? Izvēlieties krāsainu LED lenti jeb tā saucamo RGB, kurai komplektā nāk arī bezvadu tālvadības pults - viss nepieciešamais Jūsu komfortam un stilīgam interjeram!

 

Atrast kvalitatīvas spuldzes Jūsu mājoklim ātri, vienkārši un par izdevīgām cenām var interneta veikalā 220.lv. Te plašā sortimentā pieejamas lampiņas jebkurām telpām: dažādu formu spuldzes jebkāda veida gaismekļiem, iebūvējamās lampiņas un LED paneļi, lentes stilīgam interjeram (arī RGB), gudrās spuldzes, ekonomiskākie un kvalitatīvākie modeļi no pasaulē atzītiem ražotājiem (Osram, Greelux, Volta, Bioledex u.c.) un pat lampiņas augu audzēšanai. Ienāciet, novērtējiet un Jūs noteikti atradīsiet visu vajadzīgo, lai padarītu savas mājas par energoefektīvu, omulīgu un stilīgu vietu! 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 1 mēnesis 9 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē