Apstiprināta Ventspils industriālā parka attīstības stratēģija un sākti projektēšanas darbi Ziņas

Apstiprināta Ventspils industriālā parka attīstības stratēģija un sākti projektēšanas darbi

Otrdiena, 2 maijā, 2023

Ventspils domes sēdē apstiprināta Ventspils industriālā parka attīstības stratēģija un sākta publiskās infrastruktūras un ražošanas kompleksa projektēšana, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Nolūkā nodrošināt videi draudzīgu, vides ilgtspēju veicinošu teritoriālo izaugsmi un jaunu darba vietu radīšanu, atjaunojot degradēto teritoriju Maurciemā, ir izstrādāta nacionālās nozīmes Ventspils industriālā parka attīstības stratēģija. Plānots, ka topošā industriālā parka teritorijā Pārventā darbosies tehnoloģiski inovatīvi uzņēmumi, kas ražošanas procesa nodrošināšanai izmantos atjaunojamo enerģiju.

Lai sāktu realizēt daļu no paredzētajām aktivitātēm, īstenojot projektu "Nacionālas nozīmes Industriālā parka izveide Ventspilī", plānots izbūvēt industriālā parka darbības uzsākšanai nepieciešamo infrastruktūru - Celtnieku ielas pagarinājuma izbūvi, savienojot to ar Kurzemes ielu, iekšējās teritorijas Kurzemes ielā 83, Ventspilī, ceļu posmus, publiskos stāvlaukumus, kā arī ūdensvada un kanalizācijas tīklu, siltumtrases un elektroenerģijas tīklu izbūvi.

Tāpat projektā plānots izbūvēt vienu ražošanas ēku 4000 kvadrātmetru (m2) platībā un sakārtot teritoriju Kurzemes ielā 83, Ventspilī, turpmākas uzņēmējdarbības attīstībai.

Ceturtdien, 27.aprīlī, Ventspils dome nolēma veikt grozījumus Ventspils pašvaldības investīciju plānā 2021.-2027.gadam, papildinot Investīciju plāna sadaļu ar projekta ideju "Nacionālas nozīmes industriālā parka izveide Ventspilī".

Ventspils dome apstiprinājusi nacionālās nozīmes Ventspils industriālā parka attīstības stratēģiju, kā arī nolēmusi atbalstīt projekta iesniegšanu Centrālās finanšu un līgumu aģentūras izsludinātajā projektu konkursā un pretendēt uz Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma investīciju plāna paredzētajām investīcijām industriālo parku un teritoriju attīstīšanai reģionos.

Ventspils industriālā parka projekta atbalsta gadījumā Ventspils pašvaldības iestādei "Ventspils osta" uzdots projektu realizēt 2023.-2025.gadā par kopējo summu ne vairāk kā 16 935 898 eiro. Projekta attiecināmās izmaksas ir 12 767 811 eiro, tajā skaitā Eiropas Savienības līdzfinansējums projekta īstenošanai plānots nedaudz vairāk kā 78% apmērā jeb 10 000 000 eiro.

Projektā ar būvniecību saistītās pasūtītāja funkcijas uzdots veikt Ventspils pašvaldības iestādei "Ventspils Komunālā pārvalde", savukārt pašvaldības SIA "Ūdeka" un pašvaldības SIA "Ventspils siltums" piedalīsies projektā kā sadarbības partneri.

Projekta apstiprināšanas gadījumā līdzekļi projekta līdzfinansējuma nodrošināšanai tiks paredzēti pašvaldības iestādes "Ventspils osta" budžetā.

Lai varētu īstenot šādu nacionālas nozīmes industriālā parka projektu, pašvaldībai līdzfinansējuma nodrošināšanai būs nepieciešams kredīts.

Pēc ostas pārvaldības modeļa maiņas pašvaldība ir pārņēmusi iniciatīvu industrijas attīstības projektu virzīšanā, un nacionālas nozīmes industriālam parkam Ventspilī ir liela nozīme pilsētas ekonomikas attīstībā. Britu laikraksta "Financial Times" izdevums "FDI Intelligence" publicējis pētījumu "Eiropas nākotnes pilsētas un reģioni 2023", kurā Ventspils ārvalstu tiešo investīciju piesaistes stratēģija atzīta par otru labāko Eiropā mikropilsētu kategorijā.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plānu, paredzēts investēt Atveseļošanas fonda finansējumu 80 000 000 eiro un izveidot vismaz vienu nacionālās nozīmēs industriālo parku katrā Latvijas plānošanas reģionā, izņemot Rīgas plānošanas reģionu.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 25 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē