KAIGAN VILLAS - tehnoloģiju un dabas kombinācija Būvniecība

KAIGAN VILLAS - tehnoloģiju un dabas kombinācija

Ceturtdiena, 5 janvārī, 2023

KAIGAN VILLAS ir unikāls dzīvojamo māju projekts Latvijā, ko izstrādājis godalgotais arhitektu birojs LINIA arhitekti. Šeit ekoloģisks, minimālistisks dizains un ilgtspējīgas tehnoloģijas apvienojas ar funkcionalitāti un komfortu. Šajā projektā tiek izmantotas unikālas SOPREMA inovācijas jumta hidroizolācijai, par kurām vēlos mazliet izklāstīt. DuO High Tech ir tehnoloģija, kas apvieno SBS un APP unikālās īpašības, tāpēc seguma kalpošanas laiks var sasniegt pat 35 gadus. Izmantotā risinājuma priekšrocības aprakstīšu zemāk. Savukārt SOPRANATURE zaļā jumta sistēma GREEN palīdz mājai ne tikai labāk iekļauties ainavā, tā sniedz ļoti daudz priekšrocības, par kurām, iespējams ne visi nojauš.

Zaļais jumts
Projekts: www.kaiganvillas.lv
Arhitekts: LINIA 

Mazliet par risinājumu un jumta "pīrāgiem".

Risinājums atklātam plakanam jumtam:

  • Bitumena virsklājs DuO High Tech 4 C180 FC LANDSCAPE
  • Elektroadošais apakšklājs CONTROLIT GS (Controlit Factory)
  • Pirmais slānis SOPRASTICK (pašlīmējošs + mehāniski stiprināts)
  • PIR siltumizolācija (Kingspan + slīpumu veidojošās loksnes)
  • Pašlīmējoša tvaika barjera MANFRED (Sd vērtība 1500)

Bitumena jumta segumsProjektā izmatots arī ALSAN FLASHING QUADRO šķidrā hidroizolācija detaļām.

Risinājums zaļajam jumtam

  • Zāliens
  • Substrāts SOPRAFLOR I
  • AQUATEX laistīšanas sistēma
  • Drenāža SOPRADRAIN PLAT FT (ar integrētu filtru)
  • Aizsargkārta GEOTEXTILE 300
  • Bitumena virsklājs DuO High Tech 4 C180 FC LANDSCAPE
  • Elektrovadošais apakšklājs CONTROLIT GS (Controlit Factory)
  • Pirmais slānis SOPRASTICK (pašlīmējošs + mehāniski stiprināts)
  • PIR siltumizolācija (Kingspan + slīpuma veidojošās loksnes)
  • Pašlīmējoša tvaika barjera MANFRED (Sd vērtība 1500)

Zaļie jumti

Kas ir DuO High Tech 4 C180 FC LANDSCAPE?

DuO High Tech ir izturīga jaunākās paaudzes hidroizolācijas membrāna ar unikālu sastāvu. To ir pārbaudījušas un sertificējušas daudzas neatkarīgas organizācijas. (ATG — Beļģija, BBA — Apvienotā Karaliste, BRANZ — Austrālija, Codemark — Jaunzēlande, ETA — Dānija, MPA NRW — Vācija). BBA, kura būvniecības nozarē ir viss atzītākā, ir novērtējusi šī materiāla kalpošanas laiku ar 35 gadiem (Agrément Certificate 20/5843)

Bitumena jumta segums
Augšpuse: TPO-plastomēra (termoplastiskā poliolefīna) modificēts bitumena pārklājums nodrošina, ka pa membrānu var staigāt un uz tās nepaliks pēdas nospiedumi (tipisks mīnuss SBS membrānām). Standarta krāsas ir melna (AGR), bordo (BO), balta / pelēka / zaļa (WGG) un pelēkbalta (GW) un CoolRoof. Citas krāsas pēc pieprasījuma. Augšējā pārklājuma plūsmas pretestība ir augstāka par 145°C, ideāli piemērota, lai izturētu augstāku temperatūru. 

Izvērtētu šīs membrānas izmantošanu projektos, kuros tiek plānoti saules paneļi. Tradicionālais SBS jumta segums "iznēsāsies" daudzkārt ātrāk. Ja jumtam ir vajadzīgi ilgtspējas materiāli, tad šis risinājums noteikti tāds būs. 

Bitumena jumta segums
Apakšdaļa: SBS-elastomēra (stirola butadiēna stirola) modificēts bitumena pārklājums ar spēcīgu adhezīvu spēju un izcilu elastību. Apakšējā pārklājuma plūsmas pretestība ir aptuveni 110°C, lai uzstādīšanas laikā nodrošinātu optimālu kušanu.

Pastiprinājums: stiegrojums ir 180gr/m2 kompozītmateriāla slānis no poliestera, kas apvienots ar stikla šķiedras pārklājumu, nodrošinot ļoti augstu izmēru stabilitāti, padarot DuO ļoti spēcīgu un īpaši izturīgu pret plīsumiem.

Izturība pret saknēm: DuO High Tech LANDSCAPE membrāna izturēs sakņu iespiešanos. Vissbiežāk uz tradicionālajiem bitumena segumiem ir novērojamas sūnas un stūros, kur uzkrājas lapas (veidojot kompostu) var attīstīties pienene, graudzāle u.c. Šādi augi var sabojāt segumu un būtiski ietekmēt jumta tālāko kalpošanu. LANDSCAPE segums būs kā papildus garantija, lai šādi riski nerastos.

Zaļais jumts SBS bitumena jumta segums Purvciemā.

Fire Care: šī membrāna ir īpaši izstrādāta ugunsizturīgiem lietojumiem un atbilst Broof(t1)+(t2) klases prasībām atbilstoši EN 1187. Tās sastāvā ir antipirēns un tā aizturēs liesmas izplatīšanos uz jumta.

Kas ir sistēma SOPRANATRE GREEN?


SOPRANATURE sistēma GREEN ir tikai viena no sistēmām, kuru varam nodrošināt. GREEN sistēma atrodas intensīvā zaļo jumtu klasē (FLL). Veģetācija sastāv no zaļas zāles, pa kuru var arī staigāt. Zaļā jumta ugunsizturības klasifikācija - Broof (t1).

Zaļais jumts

Par zaļo jumtu varu stāstīt daudz un 10. priekšrocības aprakstīju šajā publikācijā. Tas noteikti būs vērtīgs tiem, kuri plāno izvērtēt zaļā jumta iekļaušanu savā projektā.  
 

Kas ir SOPRANATRE sistēma AQUATEX?


Aquatex ir pilienveida apūdeņošanas risinājums, kas apūdeņo zaļos jumtus, vienlaikus optimizējot laistīšanu. Risinājums nodrošina automātisku un programmētu ūdens padeves atvēršanu. Atšķirībā no parastajām apūdeņošanas sistēmām, kas ir ļoti izšķērdīgas, Aquatex samazina ūdens patēriņu par 60%.

Laistīšanas sistēma
Intensīvajiem jumtiem, kuru veģetācija sastāv no zāles, graudzāles krūmajiem u.c. augiem, laistīšana un apkope ir ļoti būtiska. AQUATEX aplaistīs jumtu tā, ka to neviens nepamanīs. 

Sadarbība ir inovatīviem risinājumiem.


Mēs novērtējam mūsu ciešo sadarbību ar Controlit Factory. Controlit ir izstrādājis un ražo inovatīvus un patentētus elektriski vadošus apakšklājus hidroizolācijas pārbaudei, izmantojot ELD (Electric Leak Detection) metodes. Īpašniekam tā ir iespēja iegūt atzinumu  no jumiķa, ka jumts ir drošs un ikgadējās apkopes laikā veikt pilnvērtīgāku jumta apsekošanu. 


Projekts KAIGAN VILLAS ir lielisks piemērs tam, kā tehnoloģijas var mijiedarboties ar mūsdienu vērtībām un prasībām. Stāsts par projektu ir daudzkārt plašāks. Privātais ciemats ir veidots kā pašpietiekams objekts ar savu ūdensapgādes, kanalizācijas un apkures sistēmu, kas balstīta uz atjaunojamo enerģiju. Videi draudzīgas, ilgtspējīgas augstās tehnoloģijas, kas ietvertas nevainojamā ārējā un interjera dizainā ar dabisku apdari; telpas plānojums, kas izceļ dabisko apgaismojumu; jaunākā viedās mājas sistēma nodrošina jūsu komfortu tikai pirksta galā. Nepārspējamajam KAIGAN VILLAS privātciematam ir jākļūst par mūsdienu ekoloģiski domājošas dzīves ikonu Baltijā.



Andrejs Siliņš
www.izolacijas.lv
Oficiālais SOPREMA partneris Latvijā
E-pasts: andrejs@izolacijas.lv
T: + 371 28441644


Andrejs Siliņš @andrejssilins
https://www.buvbaze.lv/andrejssilins/
2 gadi 9 mēnešu 20 dienu portālā
Bija online 05 februārī 11:30
Meklētājs būvniecības nozarē