LBS valde diskutē par profesionālo izglītību un cenu indeksāciju Ziņas

LBS valde diskutē par profesionālo izglītību un cenu indeksāciju

Piektdiena, 22 aprīlī, 2022

Latvijas Būvinženieru savienības (LBS) ikmēneša valdes sēde notika 19.aprīlī; valde īsumā rezumēja LBS 33.kongresa norisi, pārrunāja nesen notikušo Kazahstānas un Uzbekistānas būvspeciālistu vizīti Latvijā, kā arī iepazinās ar Būvniecības nozares ekspertu padomes (NEP) un Būvniecības padomes aktualitātēm.

Sēdes ievadā LBS valdes priekšsēdētājs Raimonds Eizenšmits pastāstīja, ka veiksmīgi aizvadīts LBS 33.kongress, kas attālināti notika 29.martā, tāpat arī esot saņemtas vairākas labas atsauksmes no LBS biedriem par kongresa norisi. LBS valdes priekšsēdētāja pirmā vietniece Helēna Endriksone valdi informēja, ka jau ir noteikts nākamā – 34. – LBS kongresa datums un vieta; kongress notiks 2023.gada 24.martā Latvijas Universitātes Lielajā aulā.

Raimonds Eizenšmits un LBS izpilddirektors Ilmārs Leikums informēja valdi par nesen notikušo LBS vadības tikšanos ar Latvijas standarta (LVS) vadītāju Ingaru Pilmani. Ilmārs Leikums atzīmēja, ka viena no būtiskām tikšanās laikā pārrunātajām tēmām bija par LVS mājas lapā publicēto standartu meklēšanas un izmantošanas procesa vienkāršošanu būvinženieriem. LBS puses ierosinājums – atlasīt 10 būvnozarei svarīgākos un biežāk nepieciešamos standartus un izvietot tos LVS mājas lapā tā, lai tie ir atrodami un pieejami pēc vienkāršotas metodes. Par šo ierosinājumu saņemts konceptuāls LVS vadītāja atbalsts. Savukārt LBS ierosinājums, ka daļa  no vajadzīgākajiem standartiem varētu būt izmantojami bez maksas, pagaidām palicis bez atbalsta.

LBS valde īsumā pārrunāja marta beigās un aprīļa sākumā notikušo Uzbekistānas un Kazahstānas būvspeciālistu vizīti Latvijā. Abu valstu delegāciju vizīte notika Eiropas Komisijas līdzfinansētā projekta Inženiertehnisko uzņēmumu nozaru asociāciju kapacitātes celšana Kazahstānā un Uzbekistānā – ENGINE ietvaros sadarbībā ar Cleantech Latvia. Sīkāk par šo notikumu lasāms žurnāla Būvinženieris aprīļa numurā.

Par Būvniecības nozares ekspertu padomes (NEP) aktualitātēm informēja Helēna Endriksone. Viņa atzīmēja lielo paveiktā darba apjomu un uzteica Būvniecības NEP priekšsēdētāja Andra Bērziņa aktivitāti padomes darba organizēšanā. Kā vienu no būtiskām aktualitātēm Helēna Endriksone atzīmēja jauno Profesionālās izglītības likumu, kas ir spēkā no pirmā aprīļa un ir liels solis izglītības sistēmas struktūras sakārtošanā. Starp valdes dalībniekiem izraisījās arī mazliet garāka diskusija par profesionālās izglītības līmeņiem, programmām, standartiem, problemātiku. Viedokli pauda pati Helēna Endriksone, arī Raimonds Eizenšmits, LBS valdes loceklis un Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības inženierzinātņu fakultātes dekāns Mārtiņš Vilnītis, LBS valdes loceklis Aldis Grasmanis, Ilmārs Leikums u.c. 

Īsumā pārrunātas arī aktualitātes Latvijas Būvniecības padomē, tāpat Raimnonds Eizenšmits atgādināja par valde izsūtīto Ekonomikas ministrijas darba plānu normatīvo aktu izstrādē 2022.gadā. Kā karstāko pēdējā laika diskusiju tematu LBS valdes priekšsēdētājs atzīmēja cenu kāpumu būvniecībā un cenu indeksēšanas iespējas; viņš arī informēja, ka pagājušajā nedēļā saņemtas Latvijas Būvuzņēmēju partnerības izstrādātās cenu indeksācijas vadlīnijas. Viedokli izteica arī Ilmārs Leikums, LBS valdes locekļi Aivars Brambis un Leonīds Jākobsons.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 2 dienas portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē