Inovatīvas membrānas plakanajiem jumtiem Būvniecība
Foto: Izolacijas.lv

Inovatīvas membrānas plakanajiem jumtiem

Ceturtdiena, 21 aprīlī, 2022

Izvēloties plakanā jumta konstrukciju, kā standarta risinājums jumta segumam projektos lielākoties tiek piedāvāta būvniekiem labi zināmā “klasika” – uzkausējamais bitumena iesegums jeb bitumena hidroizolācijas membrāna. Tiesa, arvien pārliecinošāk tirgū sevi piesaka jaunākās paaudzes ruļļveida materiāli, kas piedāvā virkni unikālu priekšrocību.

 

Plakanā jumta seguma materiāli iedalās divās lielās grupās: bitumena bāzes materiāli un sintētiskās membrānas. Bitumena hidroizolācijas membrānas parasti iedala divās kategorijās atkarībā no izmantotajiem modifikatoriem: elastomēra SBS vai plastomēriskā APP. Šo modifikatoru uzdevums ir piešķirt materiālam lielāku elastību un paaugstināt ekspluatācijas laiku.

 

Modifikators SBS (stirols-butadiēns-stirols) ir augsti elastīgs polimērs, kas saglabā elastību arī pie zemām temperatūrām. Tieši tālab bitumenu ar SBS plaši izmanto aukstās un mērenās klimatiskajās zonās, tostarp arī Latvijā. SBS trūkums ir zemā karstumizturība – paaugstinoties virsmas temperatūrai membrāna kļūst mīksta un zaudē savu konsistenci. Šādā gadījumā, piemēram, iestrādes un ekspluatācijas laikā veidojas pēdas iespiedumi.

 

Savukārt modifikatoru APP/TPO (ataktiskais polipropilēns) raksturo augsta kušanas temperatūra un tas nodrošina jumtam augstu siltumizturību un noturību pret UV starojumu. APP trūkums ir elastības samazināšanās pie zemākas gaisa temperatūras, tāpēc bitumena segumus ar APP izmanto tikai dienvidu zemēs.

 

Membrānu izvēli ietekmē arī vietējie būvniecības paradumi un klimata apsvērumi. Bez tam abas šīs tehnoloģijas nav pasargātas no defektiem – slikti sametinātas šuves, kas palielina noplūdes riskus, pēdas iespiedumi, granulu zudums vai izraisīt priekšlaicīgu membrānu novecošanos un plaisas. Jāatzīmē, ka tradicionālie bitumena jumti lielākoties kalpo 10 – 15 gadus, kuru laikā nereti nepieciešams veikt to remontdarbus dažādu iemeslu dēļ.

 

Rada apvērsumu bitumena segumu pasaulē

 

Uzņēmums SOPREMA (Francija), kas globālajā tirgū pazīstams vairāk nekā 110 gadus un šobrīd ir tirgus līderis hidroizolācijas materiālu ražošanā un ko Latvijā pārstāv izolacijas.lv, apvienojot SBS un APP labākās īpašības, radījis jaunu inovāciju –  unikāla sastāva DuO High Tech hibrīdmembrānu, kuras kalpošanas laiks ir novērtēts ar 35 gadiem (BBA sertifikāts).

 

DuO High Tech ir izturīga jaunākās paaudzes hidroizolācijas membrāna, ko pārbaudījušas un sertificējušas virkne neatkarīgu organizāciju: BBA – Apvienotā Karaliste, ATG – Beļģija, BRANZ –  Austrālija, Codemark – Jaunzēlande, ETA – Dānija, MPA NRW – Vācija u.c.

 

DuO High Tech priekšrocības:

  • Līdz 35 gadu ilgs ekspluatācijas laiks;
  • APP/TPO modificēta karstumizturīga virskārta, kas noturīga pret UV starojumu un pa kuru var droši staigāt un uz tās neveidosies pēdas iespiedumi;
  • ar SBS modificēta apakškārta, kura nodrošinās ātru uzstādīšanu un spēcīgu adhēziju;
  • samazināta uguns izplatīšanās iespēja, ko nodrošina sastāvā esošais antipirēns. Membrānas virsma neļaus izvērsties liesmai, novēršot arī tās tālāku pārnesi;
  • par 5% mazāks granulu zaudējums. Granulas ne tikai nodrošina estētisku izskatu (krāsu variācijas), bet vienlaikus pasargā hidroizolāciju no priekšlaicīgākas novecošanās.

Ar balto virsmu mazina ēku uzkaršanu

DuO High Tech hibrīdmembrānas sortimentā ietilpst pieci membrānu veidi, kas paredzēti jumtu renovācijas darbiem, jaunbūvēm, vietās, kur nepieciešama pretsakņu aizsardzība (ēkas ziemeļu pusē, māja mežā, zaļais jumts).  Īpaši izceļams DuO High Tech membrānas veids Cool Roof jeb dzesējošās membrānas ar balto graudiņu pārklājumu, kas ir lielisks risinājums, lai samazinātu jumta uzkaršanu.

Kā zināms, pilsētās plakanie jumti lielākoties ir melnā krāsā. Tumša krāsa lieliski absorbē saules starus, pārvēršot tos siltumā. Ja, piemēram, tumšā bitumena membrānas virsma vasarā saulē uzkarst līdz 72°C, tad palielinās temperatūra arī iekštelpās, īpaši tajās, kas atrodas zem jumta, piemēram, sasniedzot 26°C. Līdzās atrodoties vairākām šādām ēkām, veidojas savdabīgs siltumsalas (Urban Heat Island) efekts ar augstāku vides temperatūru kā citviet. Savukārt, izmantojot gaišas krāsas membrānu, jumta virsma atstaros saules gaismu un gan jumta, gan iekštelpu uzskaršana samazināsies, piemēram, attiecīgi 42°C uz jumta un 23°C iekštelpās. Vienlaikus tiek samazināts siltumefekts apkārtesošajām ēkām, tiek samazināts enerģijas patēriņš, lietojot dzesēšanas iekārtas un arī pagarinās pats jumta seguma kalpošanas laiks

 

Šāds risinājums arī piemērots, ja uz jumta plānots izvietot saules paneļus, jo paneļu veiksmīgas darbības nodrošināšanai svarīgi, lai jumta virsma vasarā neuzkarstu. Tiek lēsts, ka baltas virsmas jumti saules paneļu darbmūžu pagarina par vismaz 25%.

 

Pirmā pārbaudāmā membrāna ar ELD metodi

 

Arvien populārāka plakano jumtu hidroizolācijas hermētiskuma pārbaudei kļūst ELD (Electric Leak Detection) metode. Izmantojot dažādus elektriskos instrumentus, iespējams savlaicīgi noteikt precīzas bojājumu vietas un novērst jumta noplūdi.

 

Lai veiktu ELD metodi, viens no galvenajiem priekšnosacījumiem ir elektriski vadošs pārklājums zem pārbaudāmās hidroizolācijas membrānas. Līdz ar to tirgū parādās speciāli elektrību vadoši apakšklāji, kas sagatavo jumtu kvalitatīvai un pilnvērtīgai pārbaudei. Ja zem membrānas nav elektrību vadoša slāņa, ELD testēšana nav iespējama.

 

Galvenās ELD metodes priekšrocības:

  • nedestruktīva testēšanas metode;
  • testu var veikt, sākot jau no būvniecības fāzes un pēc tam visā jumta ekspluatācijas laikā, tādējādi identificējot defektus pirms ūdens nokļuvis jumtā un ēkas konstrukcijā, novēršot potenciālos bojājumu un izvairoties no dārgiem remontiem;
  • tiek pagarināts jumta kalpošanas laiks un nav nepieciešama renovācija;
  • tiek saglabāta jumta energoefektivitāte.

Apvienojot šo elektrību vadošo apakšklāju ar hidroizolācijas membrānu vienā izstrādājumā SOPREMA ir radījusi pilnībā jaunu un inovatīvu risinājumu – pārbaudāmo membrānu FLAGON  CONTROL. Tā ir TPO sintētiskā materiāla klases hidroizolācija membrāna baltā krāsā, kas  vienlaikus nodrošina arī jumta dzesēšanas funkcijas, kas aprakstīta iepriekš. TPO hidroizolācijas membrānu priekšrocības ir tās izturība pret pelējumiem, caurduršanu un plīsumiem. TPO nezaudē savu elastību līdz -40°C, ir UV noturīga un nesatur plastifikatorus. Tieši tāpēc šādu membrānu kalpošanas laiks var sasniegt 30-40 gadus. Kopumā tas arī  raksturo SOPREMA pasaules skatījumu un virzienu uz CO2 izmešu samazinājumu, gaisa temperatūras samazināšanos tieši pilsētvidēs. Ievērības cienīgs ir arī šīs hidroizolācijas SRI (Saules atstarošanas indekss) indekss 99. Ja tradicionālajam tumšajam bitumenam tas ir ap 20, tad šī hidroizolācija piedāvā četras reizes lielāku efektivitāti. 

Andrejs Siliņš @andrejssilins
https://www.buvbaze.lv/andrejssilins/
2 gadi 8 mēnešu 28 dienu portālā
Bija online 05 februārī 11:30
Meklētājs būvniecības nozarē