Par 156 000 eiro Kuldīgā atjaunos 1905.gada parka daļu pie strūklakas Ziņas

Par 156 000 eiro Kuldīgā atjaunos 1905.gada parka daļu pie strūklakas

Otrdiena, 19 aprīlī, 2022

Par 156 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa Kuldīgā atjaunos 1905.gada parka daļu pie strūklakas, aģentūru LETA informēja pašvaldības mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

Šomēnes sāksies būvdarbi, atjaunojot Līvijas Rezevskas radīto strūklaku "Meitene ar ūdens trauku" un tai piegulošo teritoriju 1905.gada parkā. Iepirkuma rezultātā ir noskaidrots, ka būvdarbus veiks SIA "AB Būvniecība", ar ko noslēgts līgums. Tiek gatavoti dokumenti būvdarbu sākšanas nosacījumu izpildei.

Strūklakas un teritorijas atjaunošanas projektu izstrādāja SIA "Zala Landscape Architects" īpašniece Linda Zaļā, kura uzsver, ka Rezevskas skulptūra "Meitene ar ūdens trauku" atrodas 1905.gada parka malā, atstatus no caurstaigājamības un kņadas, puķu ieskauta un ar tādu mājīgu noskaņu, ko projekta izstrādē viņa vēlējusies saglabāt.

"Parka kopējais raksturs un tēls nosaka šī laukuma labiekārtošanai izvēlētos paņēmienus un materialitāti, jo, iespējams, kalpos kā sākums visa parka atjaunošanai, un tāpēc likās svarīgi paturēt prātā parka radīšanas laiku - aizgājušā gadsimta piecdesmitos gadus un tam raksturīgo," par savu vīziju stāsta projekta autore.

Arhitekte uzskata, ka skulptūra un postaments ir vienots veselums, sava laika zīme, tāpēc tas kā tāds arī atjaunojams. Pienesums būs postamenta un baseina apdares materiālā paredzētais granīts pašlaik esošā betona vietā un izgaismojums kā postamentam, tā arī bronzas Anniņai, kā to mīļi dēvē kuldīdznieki.

Skulptūru nogādās uz Rīgu pie bronzas restaurācijas meistariem, lai novērstu plaisu mugurā un sapostu to laukuma atklāšanai. Tiks samazināts baseina dziļums, lai bērniem siltā laikā neliegtu iespēju iekāpt ūdenī. Jaunajā projektā baseina priekšpusē vairs nebūs puķu dobes, lai pie tā ērti varētu piekļūt.

Savukārt apstādījumus plānots veidot tā, lai pavasarī un vasarā dominētu ziedu viegli rozā un violetā nokrāsa ar graudzāļu un krūmu zaļo toni, bet rudenī un ziemā ķieģeļu oranžais dižskābāržu dzīvžoga tonis papildinātu Kuldīgas vecpilsētas noskaņu.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 26 dienu portālā
Bija online 16 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē