Lasītava: Droni būvniecībā (1.daļa) Būvniecība
Foto: Pixabay.com

Lasītava: Droni būvniecībā (1.daļa)

Trešdiena, 23 februārī, 2022

No mazas, lidojošas rotaļlietas jaunākās paaudzes tehnoloģiski pilnveidotie droni pārtapuši par nopietniem sabiedrotajiem daudzās nozarēs, tostarp būvniecībā.

 

Vienkāršoti skaidrojot, drons ir bezpilota lidaparāts, ko vada attālināti. Tas izgatavots no viegliem kompozītmateriāliem, tam ir izcila manevrētspēja, mazs svars un to var aprīkot ar dažādām papildu iekārtām – kamerām, GPS, navigācijas sistēmām, sensoriem, skeneriem u.c.

 

Attiecībā uz būvniecību droni ir liels palīgs arhitektiem un inženieriem, jo spēj piekļūt grūti pieejamās vietās, kas citkārt prasītu tehniski sarežģītu, laikietilpīgu pasākumu kompleksu. Piemēram, cauruļvados, šahtās, paaugstinātas bīstamības objektos. Dronu priekšrocība būvniecībā ir ne tikai attēlus un video uzņemšana, bet arī  iespēja aprīkot tos ar speciālām multispektra kamerām vai lāzera skeneriem, lai digitāli iegūtos datus izmantotu objekta modeļa izveidei 3D formātā tālākai apstrādei BIM programmā.

 Foto: SIA AirScout

 

Dronu galvenās priekšrocības būvniecībā:

  • iespējams sekot līdzi būvniecības procesa gaitai;
  • nodrošina būvniecības procesa atspoguļojumu reālā laikā;
  • iespēja ātri pamanīt pieļautās kļūdas un novērst tās;
  • būvniecības procesa efektivitātes paaugstināšana;
  • iespēja samazināt izmaksas;
  • racionāla darba procesu plānošana;
  • ātra un ērta komunikācija;
  • iegūtie dati ir plaši interpretējami, analizējami, sniedzot plašas to pārvaldes iespējas.

 

Dronu veidi un izmantošanas iespējas

 

Foto: SIA AirScout

 

Plašāk par dronu izmantojumu un veidiem stāsta Boriss Andrejevs, SIA AirScout valdes loceklis. SIA AirScout ir uzņēmums, kura pakalpojumi paredzēti visiem būvniecības procesa dalībniekiem: arhitektiem, dizaineriem, celtniekiem, apkalpotājiem utt.

 

Kādi droni tiek izmantoti būvniecības vajadzībām? Kā tie atšķiras?

Būvniecībai tiek izmantoti dažādi dronu modeļi. Lai nodrošinātu lielāko daļu nepieciešamo mērījumu, noder pusprofesionālie droni, piemēram, tādi droni kā DJI Phantom vai Mavic ir ideāli piemēroti fotogrammetrijai, bet nav piemēroti, piemēram, ēku fasāžu, tiltu vai citu konstrukciju pārbaudei. Tiem nav arī iespējams izvēlēties maināmu kravnesību.

 

Ir pieejami arī profesionāli droni, piemēram, DJI Matrice. Šādiem droniem ir daudz precīzāka pozicionēšana gaisā, tiem ir iespēja nomainīt kameras ar tālummaiņas kameru, termokameru, lidaru (LIDAR) u. c. Parasti šie droni ir smagāki. Attiecīgi palielinās arī apdrošināšanas izmaksas un ir stingrāki noteikumi lidojumiem.

 

Viens no dronu veidiem ir droni ar fiksētiem spārniem (fixed wing), piemēram, Wingtra, ko izmanto, lai kartētu garus un šaurus infrastruktūras projektus, piemēram, ceļus, elektropārvades līnijas vai naftas cauruļvadus.

 

Savukārt uzņēmumā Percepto izstrādāta Drone-in-a-box koncepcija. Tā ļauj dronam autonomi pacelties, veikt nepieciešamos darbus, nolaisties un uzlādēt akumulatoru. Potenciāls šādam lidaparātam ir milzīgs. Būtībā šādam dronam nav vajadzīgs pilots, un sistēma var strādāt 24/7. Ideāls risinājums, lai uzraudzītu darba izpildes progresu.

 

Ierobežotām un bīstamām vietām ideāli piemērots drons Flyability Elios 2. Piemēram, ja jāapseko kanalizācijas kolektors vai jāpārbauda kāda cilvēka dzīvībai bīstama konstrukcija, piemēram, avārijas stāvoklī esošas ēkas pagrabs. Flyability ir paredzēts tieši tam.

 

Kādas iekārtas var pievienot dronam? Kas šobrīd ir jaunākās inovācijas šajā ziņā?

Drons ir tikai nesējiekārta, ko var pozicionēt gaisā ar augstu precizitāti. Papildus parastajai foto un video kamerai dronam var pievienot gandrīz visas ierīces un sensorus, kādus cilvēki izmanto uz zemes. Pēc fotokameras populārākais sensors ir termokamera. Jūs varat pavisam vienkārši konstatēt lielākās siltuma zudumu vietas ēkā, turklāt ne tikai fasādē, bet arī jumtā.

 

Plaši tiek izmantots lidars (LIDAR). Tas ir sensors, kas veido objekta trīsdimensiju punktu mākoni. Turklāt lidara izmantošanai ir vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar fotogrammetriju. Piemēram, lidars spēj tikt cauri koku lapotnēm un citiem augu valsts objektiem, kā arī spēj digitalizēt sīkus elementus, piemēram, kabeļus. Tāpat tirgū ir pieejami risinājumi gāzu analizatoru, magnetometru, ģeoradaru, multispektrālo kameru u. c. ierīču izmantošanai.

 

Kas ir pieprasītākie dronu pakalpojumi būvniecībā?

No visa mūsu pakalpojumu klāsta vispopulārākā ir fotogrammetrija. Tā ir metode, kur, izmantojot drona kameru un uz zemes stāvošu kameru, tiek uzņemts daudz konstrukcijas vai teritorijas fotoattēlu no dažādiem leņķiem un pozīcijām. Pēc tam šīs fotogrāfijas tiek lejupielādētas īpašā programmatūrā un tiek izveidots ļoti precīzs, pilnībā izmērāms objekta 3D digitālais modelis. Praksē šo modeli izmanto visi projektā iesaistītie dalībnieki: arhitekti, dizaineri, būvnieki un ēku apkalpošanas uzņēmumi. Bieži vien fotogrammetrijas tehnoloģija tiek apvienota ar lāzerskenēšanu. Šo metožu apvienošanas rezultātā tiek iegūts ne tikai, piemēram, fasādes un jumta digitālais modelis, bet arī interjera modelis.

 

Tīri praktiski – kā notiek dronu pakalpojuma izmantošana?

Mūsdienās tirgus darbojās šādi: klients sazinās ar mums, izklāsta savu vajadzību. Mums ir pilnībā jāsaprot, kāds pakalpojums no mums tiek prasīts, kāds ir pētāmais objekts un kur tas ģeogrāfiski atrodas. Tālāk izvēlamies nepieciešamo aprīkojumu izdevuma izpildei, noskaidrojam, vai nepieciešams iegūt papildu atļaujas lidojumu veikšanai un sagatavojam cenas piedāvājumu.

 

Cik ilgs ir pakalpojuma izpildes laiks?

Viss atkarīgs no darba sarežģītības un apjoma, taču vidēji materiālu savākšana objektā aizņem 1–2 dienas, savukārt materiāla apstrādei un sagatavošanai atbilstoši klienta prasībām  vajadzīgas 2–3 dienas.

 

 Foto: SIA AirScout

Foto: SIA AirScout

 

(turpinājums sekos)

Meklētājs būvniecības nozarē