Sagatavots palīgs krāsotas virsmas kvalitātes noteikšanai Aktuālie padomi
Foto: Tikkurila

Sagatavots palīgs krāsotas virsmas kvalitātes noteikšanai

Pirmdiena, 21 februārī, 2022

Lai arī virsmu krāsošana telpu iekšējās apdares darbu sarakstā ir viens no patīkamākajiem un interesantākajiem procesiem, tas vienlaikus ir pietiekami komplicēts un reizēm rada jautājumus, uz kuriem grūti atbildēt pat profesionāļiem.

 

Uzmetot aci svaigi krāsotai sienai, lielākoties šķiet, ka viss ir glīti un pareizi. Krāsas tonis atbilst iecerētajam, nenokrāsotus laukumus neredz, notecējumus arī nē, virsma izskatās gluda. Šķiet, meistars savu darbu paveicis godam. Tikai pēc neilga laika, straujāk piebīdot krēslu pie sienas, atlūp neliela krāsas plēksne, mēģinot noņemt bērna uz sienas uzlīmēto uzlīmi, līdz ar to noplēšas vesels krāsas laukums, bet citviet, pieskaroties sienai, krāsa gandrīz pati “krīt” nost.

 

Kurš vainīgs? Krāsotājs, meistars, kas sagatavojis sienas virsmu vai varbūt pati krāsa? Šie un citi jautājumi rada neizpratni un var izraisīt karstas diskusijas starp darba pasūtītāju un tā izpildītāju, jo priekšstati par kvalitāti mēdz būt atšķirīgi

 

Apkopojot šos un citus jautājumus, uzņēmumā Tikkurila, kas ir apdares krāsu, industriālo pārklājumu un ar krāsu produktiem saistītu preču importētājs un izplatītājs Latvijā, izveidota rokasgrāmata “Virsmas apdares kvalitātes līmeņi”. Savā ziņā tas ir unikāls izdevums visā iekštelpu dekoratīvās apdares jomā, jo rosina veidot vienotu izpratni par to, ko nozīmē krāsotas virsmas kvalitāte. Līdztekus tiek sniegta informācija par virsmas izskata klasēm un ieteikumi virsmas izskata novērtēšanai, kā arī padomi piemērotāko darbarīku izvēlē un pareizas krāsošanas tehnikā.

 

Kvalitātes līmeņi dažādām telpām

 

Kvalitātes līmeņi tiek iedalīti divās lielās grupās – mitrajām telpām un sausajām telpām. To apzīmēšanai izvēlēts burts T (no vārda Tikkurila).

 

Iedalījums mitrām telpām:

  • TW līmenis – paaugstināta mitruma telpas kā komerciālās virtuves, vannasistabas, laboratorijas, pārtikas ražošanas telpas, rūpniecības telpas un slimnīcu operāciju zāles.
  • TW Plus līmenis – telpas, kur nepieciešama īpaša ūdensnecaurlaidība, piemēram, vannas un dušas telpās.

 

Iedalījums sausām telpām:

  • T3 jeb zemākais līmenis – virsmas, kur izskatam un gludumam nav būtiska nozīme, piemēram, pagrabu un noliktavu telpas.
  • T2 jeb vidējais līmenis – virsmas ar standarta prasībām pret izskatu un gludumu, piemēram, dzīvojamām un biroju telpām.
  • T1 jeb augstākais līmenis – virsmas, kur ir ļoti augstas prasības pret virsmas izturību, izskatu un vienmērīgumu, piemēram, stipri izgaismotas plaknes, kur gaisma optiski pastiprina krāsotās virsmas ēnojumu.

 

Virsmas izskata klases

 

Pat, ja tiek izmantoti vieni un tie paši materiāli un ievērota darbu secība, neraugoties uz kvalitātes līmeni, virsmu izskats var krasi atšķirties viens no otra.  Te liela nozīme ir meistara prasmei – virsmas izskats tieši ir atkarīgs no meistara pieredzes, špaktelēšanas un krāsošanas metodes, instrumentu izvēles un citiem parametriem.

 

Lai vēlamais galarezultāts būtu vieglāk izprotams gan pasūtītājam, gan darbu veicējam rokasgrāmatas autori izdalījuši trīs virsmas izskata klases: S3 – zemākā, S2 – vidējā klase un S1 – augstākā virsmas izskata klase. Vērtēšanu veic gan pie dienasgaismas, gan ikdienā lietojama vispārēja mākslīgā apgaismojuma.

 

Virsmas vērtēšanas parametri:

  • apstrādātās virsmas raksturīgais izskats;
  • apstrādājamās pamatnes raksturīgā virsmas struktūra;
  • virsmas apstrādes necaurredzamība un vienmērīgums;
  • virsmas vienmērīgums;
  • atbilstība izvēlētajai izskata klasei;
  • izmantoto materiālu īpašības;
  • izvēlētā darba metode.

 

Adhēzijas tests saķeres novērtēšanai

 

Vienkārša un visiem pieejama metode, kā pārliecināties, cik labi krāsa veido saķeri ar virsmu. Kādā mazāk redzamā vietā veic krustveida iegriezumus ar asu papīra nazi. Cieši uzlīmē krāsotāja lentu un ar strauju kustību noplēš. Noplēstajā laukumiņā var redzēt, cik daudz krāsa ir atdalījusies no virsmas. Kopumā izšķir sešas adhēzijas klases – no 0 līdz 5, kur 0 klase ir vislabākais rādītājs ar ideālu krāsas saķeri, bet 5.klase vissliktākais, kur krāsas saķeres ar virsmu praktiski nav. Gatavā virsma T3 līmenim attiecībā uz adhēziju drīkst atbilst no 0 – 3.klasei, T2 līmenim – no 0 – 2.klasei, bet T1 līmeņa adhēzijas kvalitāte ir visstingrākā - tai jāatbilst tikai 0 vai 1.klasei.

 

 

 

Rokasgrāmata atrodama:

https://tikkurila.lv/sites/default/files/cumulus/rokasgramata_virsmas_apdares_kvalitates_limeni.pdf

Ilze Zālīte @tikkurila_latvija
Tikkurila Latvija Mārketinga vadītāja
5 gadu 1 mēnesis 12 dienu portālā
Bija online 17 maijā 08:38
Meklētājs būvniecības nozarē