Starlex ir novērtējis tirgu Ziņas

Starlex ir novērtējis tirgu

Piektdiena, 11 februārī, 2022

2021.gadā Rīgā bija par 13,9% vairāk nekustamā īpašuma pirkuma darījumu nekā gadu iepriekš; visā Latvijā darījumu skaita pieaugums sasniedza 11,1%. Šādus datus pavēstījis uzņēmuma Starlex Real Estate vadītājs Egīls Smilktiņš. Analizējot aizvadītā gada rezultātus, viņš norādīja uz intereses pieaugumu par privātmājām Latvijas galvaspilsētas apkaimēs, tādēļ to vērtība pieauga par 10%-15%. Potenciālos pircējus galvenokārt piesaistīja mājas ar platību no 140 līdz 230 kvadrātmetriem, kuras tika piedāvātas par 180 000 - 350 000 eiro. Eksperti pamanīja, ka cilvēki sākuši apdomīgāk un mierīgāk uztvert piedāvājumus iegādāties koka karkasa mājas. Gadījumā ja potenciālie pircēji nevarēja atrast kādu piemērotu nekustamo īpašumu, viņi uzsāka meklēt privātai apbūvei piemērotu zemes gabalu. Un noteikti - ar labu atrašanās vietu un pieejamām komunikācijām. Visbiežāk Starlex Real Estate klientu uzmanības lokā bija Ādaži, Ulbroka, Ķekava, Bieriņi, Mārupe, Piņķi, Garkalne, Babīte un Baloži.

Latvijas galvaspilsētas dzīvokļu segmentā viena no galvenajām atšķirībām ar iepriekšējiem gadiem, uz ko norādīja Starlex Real Estate, ir pircēju pastiprinātā interese par trīsistabu mājokļu piedāvājumiem, iepriekš šajā vietā dominēja divistabu dzīvokļi. Savukārt pieprasījums, ņemot vērā pērnā gada rezultātus, pēc nelieliem "investīciju" dzīvokļiem 18 - 35 kvadrātmetru platībā, kuri paredzēti ilgtermiņa vai īstermiņa īrei, saglabājās nemainīgs. Izteiktāk nekā gadu iepriekš klienti meklēja plašus Rīgas dzīvokļus ar platību no 160 līdz 300 kvadrātmetriem. Bet šī tendence, pēc Starlex Real Estate vadītāja domām, 2022. gadā neturpināsies, jo tā ir saistīta ar maksājumu pieaugumu par elektroenerģiju un gāzi.

No Egīla Smilktiņa teiktā izriet, ka pagājušais gads bija zīmīgs ar cenu kāpumu absolūti visiem galvaspilsētas dzīvokļiem. Tādējādi sērijveida mājokļu cenas Rīgā pieauga par 13%, un lielākajā Latvijas galvaspilsētas mikrorajonu daļā tās pietuvojās vidēji 1 000 eiro par kvadrātmetru. Dzīvokļu cenas jaunajos projektos pieauga vēl straujāk - par 15%-20%, un šobrīd to vidējā cena ir ap 2 100 eiro par kvadrātmetru. Tas nekādā veidā neietekmē pieprasījumu - tas joprojām ir ļoti augsts: bieži vien visi mājokļi tiek izpārdoti, pirms attīstītājs paspēj nodot jauno ēku ekspluatācijā. Viena no motivācijām mājokļu iegādei jaunajos projektos ir saistīta ar to, ka tajos apkures izmaksas ir daudz zemākas nekā vecajās mājās.

 

 

Romans Golubevs @user_9210717
https://www.buvbaze.lv/user_9210717/
4 gadi 5 mēnešu 11 dienu portālā
Bija online 13 jūlijā 09:58
Meklētājs būvniecības nozarē