Rosina veidot vienotu izpratni par krāsotu virsmu kvalitāti Aktuālie padomi
Foto: Tikkurila

Rosina veidot vienotu izpratni par krāsotu virsmu kvalitāti

Pirmdiena, 7 februārī, 2022

Veicot telpu iekšējās apdares darbus un nonākot līdz virsmu krāsošanai, viens no svarīgākajiem jautājumiem ir virsmas apdares kvalitāte. Neraugoties uz visnotaļ plašo informāciju par to, kā praktiski veicami krāsošanas darbi, joprojām nav vienotas izpratnes par to, kā noteikt apdares kvalitāti un kādiem kritērijiem jāatbilst krāsotai virsmai.

 

Lai arī būvmateriālu tirgū plaši pieejamas dažādu zīmolu apdares krāsas un ar tām saistītie produkti, galarezultātam visos gadījumos jābūt vienādam – kvalitatīvi nokrāsotai virsmai. Tiesa, priekšstati par kvalitāti mēdz būt atšķirīgi. Tā var būt atbilstība iecerētajam krāsas tonim, tas var būt vienmērīgs krāsojums, gluda virsma, pietiekami biezs krāsas slānis u.c. Nereti pasūtītāja un izpildītāja viedokļi par kvalitāti atšķiras, novedot pie nevajadzīgām domstarpībām, papildu izmaksām, laika un nervu patēriņa.

 

Apkopojot šos un citus jautājumus, uzņēmumā Tikkurila, kas ir apdares krāsu, industriālo pārklājumu un ar krāsu produktiem saistītu preču importētājs un izplatītājs Latvijā, izveidota rokasgrāmata “Virsmas apdares kvalitātes līmeņi”. Savā ziņā tas ir unikāls izdevums visā iekštelpu dekoratīvās apdares jomā, jo rosina veidot vienotu izpratni par to, ko nozīmē krāsotas virsmas kvalitāte. Līdztekus tiek sniegta informācija par virsmas izskata klasēm un ieteikumi virsmas izskata novērtēšanai, kā arī padomi piemērotāko darbarīku izvēlē un pareizas krāsošanas tehnikā. Rokasgrāmata ikvienam pieejama elektroniskā veidā uzņēmuma mājas lapā un paredzēta dizaineriem, projektētājiem, pasūtītājiem un darba veicējiem diskusijā par vēlamo gatavās virsmas gala rezultātu.

 

Apzīmē ar burtu T

 

Virsmas apdares kvalitātes līmeņi konkrēti parāda veicamo darbu secību un nosaka izmantojamo materiālu īpašības, lai sasniegtu vēlamo virsmas apdares kvalitātes līmeni. Katrs kvalitātes līmenis vieglākai uztverei apzīmēts ar konkrētu burtu – šajā gadījumā, tas ir Tikkurila izvēlētais burts T, kas asociējas arī ar paša zīmola nosaukumu. Kvalitātes līmeņi tiek iedalīti divās lielās grupās – mitrajām telpām un sausajām telpām.

 

Kvalitātes līmenis mitrām telpām

 

Mitro telpu virsmas pakļautas lielai mehāniskai slodzei, ūdens šļakatām vai kondensātam (mitras telpas un citas telpas, kurās var veidoties mitrums un pelējums). Šādām virsmām jābūt izturīgām pret daudzkārtēju un intensīvu mazgāšanas reižu skaitu. Atkarībā no funkcionālā izmantojuma mitrām telpām izšķir kvalitātes līmeni TW vai TW Plus.

 

TW līmenis paredzēts tādām paaugstināta mitruma telpām kā  komerciālās virtuves, vannasistabas, laboratorijas, pārtikas ražošanas telpas, rūpniecības telpas un slimnīcu operāciju zāles.

 

TW Plus līmenis paredzēts telpām, kur nepieciešama īpaša ūdensnecaurlaidība, piemēram, vannas un dušas telpās. Ūdens tvaiku necaurlaidību nodrošina divās kārtās klājama mitrumizolācija, kas izveido ūdensnecaurlaidīgu barjeru. Šī metode sniedz sevišķu aizsardzību mitrām telpām, novērš pelējuma veidošanos un ir laba alternatīva flīzēm gan izturības, gan izskata ziņā.

 

Attiecībā uz darbu gaitu svarīgi ievērot, lai virsmas izlīdzināšanai tiktu izmantota mitrumizturīga špakteļtepe ar adhēziju ne mazāku par 1,35N/ mm². Virsmas slīpēšanai izmantojams smalks smilšpapīrs (Nr.150 vai Nr.180), bet gruntēšanai paredzēta mitrumizturīga gruntskrāsa. Nobeiguma apdarei izmanto mitrumizturīgas, krāsas plēvi aizsargājošus fungicīdus saturošas akrila krāsas divās kārtās.

 

Kvalitātes līmeņi sausām telpām

 

Sausām telpām izšķir trīs virsmas apdares kvalitātes līmeņus: T3 zemākais, T2 vidējais, T1 augstākais. Šeit jāņem vērā atšķirīgs telpu izmantojums un krāsojamo virsmu daudzveidība.

 

T3 jeb zemākais līmenis paredzēts virsmām, kur izskatam un gludumam nav būtiska nozīme, piemēram, pagrabu un noliktavu telpām.

 

T2 jeb vidējais līmenis paredzēts virsmām ar standarta prasībām pret izskatu un gludumu, piemēram, dzīvojamām un biroju telpām.

 

T1 jeb augstākais līmenis paredzēts virsmām, kur ir ļoti augstas prasības pret virsmas izturību, izskatu un vienmērīgumu, piemēram, stipri izgaismotas plaknes, kur gaisma optiski pastiprina krāsotās virsmas ēnojumu.

 

Svarīgākās atšķirības darbu secībā

 

Sausām telpām sākotnējā darbu gaita ir līdzīga: virsmas izlīdzināšana ar gatavo špakteļtepi, virsmas slīpēšana ar smilšpapīru, gruntēšana ar putekļus sasaistošu līdzekli. Ņemot vērā T1 līmeņa prasības, virsmas izlīdzināšanai izmanto špakteļtepi ar max. daļiņu izmēru no 0,08 mm - 0,2 mm un adhēziju ne mazāka par 0,9N/ mm².

 

T3 līmeņa virsmām gruntskrāsa nav nepieciešama, pēc putekļus sasaistošā līdzekļa uzklāšanas veic krāsošanu ar izvēlēto krāsu divās kārtās. T2 un T1 līmeņa virsmām gruntskrāsu uzklāj vienu reizi un iespējamos virsmas defektus pielabo ar gruntskrāsu. 

 

Visu trīs līmeņu virsmas krāso ar izvēlētā spīduma krāsu divās kārtās, bet T3 un T2 līmenim atbilstošas būs krāsas ar M1* apliecinājumu, bet T1 līmenim – ar Ziemeļvalstu** vai ES*** ekomarķējumu.

 

Virsmas izskata klases

 

Pat, ja tiek izmantoti vieni un tie paši materiāli un ievērota darbu secība, neraugoties uz kvalitātes līmeni, virsmu izskats var krasi atšķirties viens no otra.  Te liela nozīme ir meistara prasmei – virsmas izskats tieši ir atkarīgs no meistara pieredzes, špaktelēšanas un krāsošanas

metodes, instrumentu izvēles un citiem parametriem.

 

Lai vēlamais galarezultāts būtu vieglāk izprotams gan pasūtītājam, gan darbu veicējam rokasgrāmatas autori izdalījuši trīs virsmas izskata klases: S3 – zemākā, S2 – vidējā klase un S1 – augstākā virsmas izskata klase.

 

S3 jeb zemāko klasi raksturo: pilnīgi necaurspīdīgs un viendabīgs kopējais izskats, krāsa un spīdums atbilst testa krāsojumam vai izgatavotam paraugam, ir atļautas spīduma atšķirības virsmas dēļ, krāsojuma robežām lielākoties jābūt precīzām, uz gatavās virsmas ir pieļaujami

strukturāli nelīdzenumi un nelieli dobumi, skrāpējumi, poras un izciļņi pamatnes dēļ. Ir pieļaujami nelieli krāsas notecējumi, ruļļa pēdas, savienojumi un spīduma atšķirības.

 

S2 jeb vidējo klasi raksturo: pilnīgi necaurspīdīgs krāsojums ar vienādu faktūru un viendabīgu kopējo izskatu, krāsa un spīdums atbilst testa krāsojumam vai izgatavotam paraugam, visas sienas apjomā krāsošanas tehnika ir vienāda un vērsta vienā virzienā. Izmantoti kvalitatīvi

profesionāli krāsošanas instrumenti, kas vienmērīgi sadala krāsu galos un vidū, lai būtu vienāds rullēšanas raksts. Krāsojuma robežas ir pilnīgi precīzas. Uz gatavās virsmas pieļaujama

nevienmērība virsmas struktūras dēļ un nelieli pamatnes radīti nelīdzenumi. Uz gatavās virsmas nav pieļaujami dobumi, skrāpējumi, izciļņi vai poras. Nelielā apmērā ir pieļaujamas redzamas ruļļa pēdas un salaiduma slejas un spīduma atšķirības.

 

S1 jeb augstāko klasi raksturo: pilnīgi necaurspīdīgs krāsojums ar vienādu faktūru un viendabīgu kopējo izskatu, krāsa un spīdums atbilst testa krāsojumam vai izgatavotam paraugam. Visas sienas apjomā krāsošanas tehnika ir vienāda un vērsta vienā virzienā. Izmantoti kvalitatīvi profesionāli krāsošanas instrumenti, kas vienmērīgi sadala krāsu galos un vidū, lai būtu vienāds rullēšanas raksts. Krāsojuma robežām jābūt pilnīgi precīzām un uz gatavās virsmas nav pieļaujami atstāti špakteles nelīdzenumi, dobumi, skrāpējumi, izciļņi un poras. Nav pieļaujamas redzamas ruļļa pēdas, salaiduma slejas un spīduma atšķirības neatkarīgi no vērstā skata leņķa uz krāsoto virsmu.

 

Kā pareizi novērtēt

 

Novērtējot gatavu krāsotu virsmu ņem vērā šādus parametrus: apstrādātās virsmas raksturīgo izskatu, apstrādājamās pamatnes raksturīgo virsmas struktūru, virsmas apstrādes necaurredzamību un vienmērīgumu, virsmas vienmērīgumu, atbilstību izvēlētajai izskata klasei, izmantoto materiālu īpašības un izvēlēto darba metodi.

 

Vērtējot virsmu, to skata no tāda attāluma, lai varētu uztvert visu aplūkojamo laukumu, piemēram, atsevišķu sienas virsmu. Vērtēšanu veic gan pie dienasgaismas, gan ikdienā lietojama vispārēja mākslīgā apgaismojuma. Abos gadījumos nav pieļaujami virsmas defekti. Papildu var izmantot pārnēsājamu gaismas avotu, pavēršot to pret virsmu. S2 un S3 izskata klases virsmas skata perpendikulāri virsmai, bet S1 izskata klases virsmu krāsojumu papildu vērtē arī paralēli virsmai.

 

Adhēzijas tests saķeres novērtēšanai

 

Vienkārša un visiem pieejama metode, kā pārliecināties, cik labi krāsa veido saķeri ar virsmu. Kādā mazāk redzamā vietā veic krustveida iegriezumus ar asu papīra nazi. Cieši uzlīmē krāsotāja lentu un ar strauju kustību noplēš. Noplēstajā laukumiņā var redzēt, cik daudz krāsa ir atdalījusies no virsmas.

 

Kopumā izšķir sešas adhēzijas klases – no 0 līdz 5. Ja griezumu mala ir pilnīgi gluda un neviens šķērsgriezuma laukums nav bojāts, krāsas saķere ir ideāla un adhēzija atbilst 0 klasei. Par piederību 1.klasei liecina neliela pārklājuma plēkšņu atdalīšanās griezumu krustpunktos, bet pats šķērsgriezuma laukums tiek bojāts ne vairāk kā 5% apmērā. 2.klase attiecināma, ja pārklājuma plēksnes atdalās gar griezuma līnijām un/ vai griezuma krustpunktos, bet pats šķērsgriezuma laukuma bojājumi nepārsniedz 15% apmēru. Adhēzijas 3.klasē pārklājums atdalās lielās plēksnēs gar griezuma malām un krustpunktos, bet šķērsgriezuma laukuma bojājumi nepārsniedz 35% apmēru. Ja krāsas laukuma bojājumi sasniedz teju 65%, saķere ir vāja un attiecināma 4.klasei. Vēl sliktāki rādītāji atbilst 5.klasei, kur par saķeres kvalitāti vispār nevar spriest.

 

Gatavā virsma T3 līmenim attiecībā uz adhēziju drīkst atbilst no 0 – 3.klasei, T2 līmenim – no 0 – 2.klasei, bet T1 līmeņa adhēzijas kvalitāte ir visstingrākā - tai jāatbilst tikai 0 vai 1.klasei.

 

Krāsa nav glābējs kļūdām

 

Attiecībā uz krāsojuma kvalitāti jāatceras, ka krāsa piešķir virsmai estētisku izskatu un noteiktas īpašības, bet krāsa nevar labot kļūdas tam, kas atrodas zem tās. Neraugoties uz to, vai pamatne ir betons, apmetums vai ģipškartons, tai jābūt pareizi sagatavotai krāsas uzklāšanai. Tas nozīmē piemērotāko produktu izvēli un atbilstošu iestrādi katram darbu posmam. Pārliecinošākais rezultāts tiks sasniegts, izvēloties viena zīmola produktus, kas piedāvā vienotu sistēmu, sākot no špakteļtepes līdz dekoratīvajai apdares krāsai. Tiesa, ir ražotāji, kas atsevišķi specializējušies konkrēta produkta ražošanā, piemēram, špakteles, dziļumgruntis, un piedāvā universālus risinājumus, kas labi sader ar dažādu zīmolu apdares produktiem. Jebkurā gadījumā virsmas sagatavošana ir manuāls process un izšķiroša nozīme būs meistara prasmei un pieredzei.

 

Rokasgrāmata atrodama:

https://tikkurila.lv/sites/default/files/cumulus/rokasgramata_virsmas_apdares_kvalitates_limeni.pdf

 

*M1 sertifikāts – Somijas Būvniecības informācijas fonda (RTS) piešķirts sertifikāts materiāli, kas apkārtējā vidē izdala ārkārtīgi mazu ķīmisko savienojumu izmešu daudzumu.

**Ziemeļvalstu ekomarķējums – simbolizē ilgtspējīga patēriņa un tikpat atbildīgas ražošanas veicināšanas kampaņu, kas ir ilgtspējīgas sabiedrības stūrakmeņi.

***ES ekomarķējums – apliecina, ka prece vai pakalpojums atbilst stingriem ekoloģiskiem kritērijiem, tiek atzīts visās Eiropas Savienības (ES dalībvalstī), un atbilstību tā prasībām pārbauda neatkarīgi speciālisti.

Ilze Zālīte @tikkurila_latvija
Tikkurila Latvija Mārketinga vadītāja
5 gadu 1 mēnesis 13 dienu portālā
Bija online 17 maijā 08:38
Meklētājs būvniecības nozarē