Biosolārais jumts Aktuālie padomi

Biosolārais jumts

Trešdiena, 5 janvārī, 2022

Saules enerģija un zaļie jumti bieži vien tiek uzskatīti par atsevišķiem risinājumiem, tomēr abu tehnoloģiju apvienošana praksē kļūst arvien populārāka. Jumtus, kas savieno zaļos jumtus un saules enerģiju mēdz dēvēt par biosolārajiem jumtiem. Šajā rakstā ieskicēšu gan galveno domu, gan arī vienu no jaunākajiem pētījumiem (2021.gada jūlijs). 

 

 

Kas ir zaļais jumts? 

 

Zaļie jumti ir viens no galvenajiem ilgtspējīgas arhitektūras un pilsētas zaļās infrastruktūras pīlāriem. Faktiski viens no galvenajiem zaļo jumtu aspektiem ir tā daudzfunkcionalitāte un spēja sniegt vairākas priekšrocības vienlaikus, kā piemēram: 

  • attīrīt un mitrināt apkārtējo gaisu

  • akustiskā izolācija tavā mājā

  • lietusūdens apsaimniekošana

  • jumta nepārkarsēšana, tādejādi neuzkarsējot iekštelpu

  • pilsētas siltuma salas efekta samazināšana

  • bioloģiskās daudzveidības aplielināšana

  • jumta hidroizolācijas kalpošanas palielināšana (tā kā virsma vairs nav tiešā UV staru ietekmē)

 

 

SOPREMA jau vairāk nekā 32 gadus piedāvā plašas un daudzpusīgas iespējas šādu risinājumu radīšanai. Tā ir ne tikai rūpīgi un uz ilgtermiņu pārbaudīta veģetatīvā sistēma. Tā sevī ietver arī jumta hidroizolācijas materiālu (bitumena, PVC, TPO) ar pretsakņu aizsardzību un visu nepieciešami, lai tiktu radīts ilgtspējīgs jumts. Lai noskaidrotu detalizētāk, aicināšu apmeklēt mūsu mājas lapu www.izolacijas.lv un sazināties ar mani. 

 

 

Kas ir saules enerģija?

 

Saule ir neticams un atjaunojams resurss, kam ir milzīgs potenciāls un spēks nodrošināt tīru, ilgtspējīgu enerģiju visiem pasaules iedzīvotājiem. Vai zināji, ka vienas stundas laikā mūsu planētu sasniedz vairāk saules enerģijas, nekā to patērē visi pasaules iedzīvotāji viena gada laikā? Mūsdienās šis resurss arvien vairāk un vairāk tiek izmantots, lai iegūtu elektroenerģiju, izmantojot saules paneļus (saules fotoelektriskie moduļi) 

 

 

Arī šajā ziņā SOPREMA ir sniegusi palīdzīgu roku, lai radītu ērti uzstādāmus saules paneļa stiprinājumus. To kopējais svars ir vien aptuveno 15kg/m2 kopā ar visu paneli un katra atbalsta uzstādīšanai nepieciešama vien aptuveni 1 minūte. 


 

Detalizētāk par šo risinājumu iespējams iepazīties šeit

 

Kā tad īsti zaļais jumts un saules enerģija sadarbojas kopā?

 

Pavisam nesenā pētījumā Sidnejā tika pētīti divi blakus esoši jumti. Uz viena tradicionālais jumts ar saules paneļiem, savukārt uz otra zaļais jumts ar saules paneļiem. Pētījumā konstatēts, ka uz zaļā jumta esošie saules paneļi rada par 13,1% vairāk jaudas, nekā uz tradicionālā jumta. 

 

 

Lai gan šīs divas ēkas atradās līdzīgā vietā, tām bija līdzīgas konstrukcijas un tās bija pakļautas līdzīgiem vides apstākļiem, ēka ar zaļo jumtu bija efektīvāka. 

 

Kāpēc tas tā ir?

 

Tradicionālie jumti, kuri lielākoties ir tumšā krāsā, vasaras laikā izkarsīs vidēji līdz 70 grādiem. Un šo faktu apstiprinās jebkurš profesionāls Latvijas jumiķis. Tā kā jumts jau tā cīnās ar pārkaršanu, līdzīgs efekts sagaidīs arī saules paneļus, kuri uzstādīti uz šī jumta. Tiem nebūs nekādas dzesēšanas. Turpretīm zaļais jumts lieliski absorbē saules starus, tie prot regulēt temperatūru (ja tā var teikt) un augu veģetācija mitrina apkārtējo gaisu, sniedzot saules paneļiem dzesēšanu. Savukārt saules paneļi sniedz augiem nelielu ēnojumu, kas savukārt palīdz augiem mazāk iztvaikot mitrumu, mazinot arī sausuma stresu augiem. 


Līdzīgu efektu var iegūt, izmantojot gaišu jumta virsmu ar augstu saules atstarošanas indeksu (SRI). Arī šis ir risinājums, kurš arvien straujāk pierāda savu efektivitāti. Ar SOPREMA jumta dzesējošām membrānām (CoolRoof) var iepazīties šeit.

 

Kāpēc saules paneļa efektivitātei ir liela nozīme? 

 

Saules paneļa efektivitātes uzlabošana palielina enerģijas izvadi, neaizņemot vairāk vietas. Vieta uz jumta pēc būtības ir ierobežota. Jūs nevarat bezgalīgi pievienot vairāk saules paneļu, lai radītu arvien vairāk enerģijas. Sākotnēji koncentrējoties uz efektivitāti, varat maksimāli izmantot ierobežoto telpu un maksimāli palielināt ieguldījumu ietekmi. 

Lai gan daži saules paneļi ir efektīvāki par citiem, to uzturēšana un optimālu apstākļu veicināšana joprojām ir vērtīgi komponenti, kas nodrošina spēcīgu veiktspēju.  


Mazliet vēl par pašu pētījumu.

 

Pētījumā, ko vadīja UTS (University of technology Sydney) pētnieki Pīters Irga, Freizers Torpijs un Roberts Fleks, bija paredzēts izmērīt zaļo jumtu priekšrocības pilsētās.

 

"Mēs izmantojām unikālu eksperimentālu dizainu, kurā zaļā jumta klātbūtne bija vienīgais mainīgais lielums, un abas izpētes vietas atradās vienā un tajā pašā ģeogrāfiskajā vietā un vienāda augstuma, izmēra un formas," sacīja galvenais pētnieks Dr. Pīters Irga.


 

Pētījumā atklājās, ka virsmas temperatūra uz zaļā jumta bija ievērojami zemāka, dažos gadījumos līdz pat 20°C vasarā. Tas uzlaboja saules enerģijas izlaidi par 3,6 procentiem, kas ir līdzvērtīgi 2595 ASV dolāriem projekta astoņu mēnešu laikā.

 

"Saules paneļu efektivitāte samazinās, kad temperatūra paaugstinās virs 25°C, tāpēc, pazeminot virsmas temperatūru vasaras dienās, zaļais jumts ļauj saules paneļa sistēmai ražot vairāk elektroenerģijas," sacīja Irga.

"Virsmas temperatūras pazemināšanās parāda, kā zaļajiem jumtiem var būt svarīga loma cīņā pret pilsētas siltuma salas efektu, kas ir galvenā problēma mūsu pilsētās. Zaļais jumts arī absorbēja gandrīz deviņas tonnas siltumnīcefekta gāzu, kas atbilst 110 koku stādīšanai."

 

 

Lai gan daudzi rezultāti apstiprināja paredzamos ieguvumus, uz pilsētas jumta novērotais bioloģiskās daudzveidības līmenis pētniekus pārsteidza.

 

"Mēs novērojām bioloģiskās daudzveidības attīstību uz jumta. Kukaiņu un putnu skaits pieauga attiecīgi septiņas un četras reizes," sacīja galvenais pētnieks Roberts Fleks.


Turklāt lietus ūdens modelēšana uz abiem jumtiem parādīja, ka biosolārais jumts var samazināt plūsmu lietus ūdens kanalizācijā par vairāk nekā 600 l sekundē, salīdzinot ar parasto jumtu.

 

"Tas parāda, ka zaļie jumti ir spēcīgs instruments, lai samazinātu plūdu ietekmi vētru laikā, jo īpaši, ja klimata nestabilitāte izraisa ilgākus, sausākus periodus un intensīvākas vētras," sacīja Irga.

 

Izolācija bija vēl viens integrētās sistēmas ieguvums, kas novērš siltuma pārnesi ēkas iekšienē, kā arī saglabā siltumu vēsākos periodos.

 

"Šis pētījums ir devis vērtīgu ieguldījumu mūsu izpratnē par zaļo jumtu daudzajām, izmērāmajām priekšrocībām."

 

UTS pētnieki tagad strādā pie cita projekta, lai noteiktu veidus, kā augu sistēmas var ietekmēt ēkas ventilāciju un temperatūras kontroli, lai samazinātu enerģijas patēriņu. Novēlēsim viņiem veiksmi un izdošanos. 

 

Ja vēlies iepazīties detalizētāk ar šo pētījumu, rekomendēju iekārtoties ērtāk un atvērt pētījumu šeit



Savukārt, ja vēlies iepazīt SOPREMA iespējas plašākā kontekstā, noteikti sazinies ar mani un vienosimies par iespējām. 

 

Andrejs Siliņš Daiņa dēls

www.izolacijas.lv

andrejs@izolacijas.lv 

+371 288441644

Andrejs Siliņš @andrejssilins
https://www.buvbaze.lv/andrejssilins/
2 gadi 9 mēnešu 21 diena portālā
Bija online 05 februārī 11:30
Meklētājs būvniecības nozarē