Klimatam draudzīgākā ēka – Ādažu Brīvās Valdorfa skolas sporta zāle Ziņas

Klimatam draudzīgākā ēka – Ādažu Brīvās Valdorfa skolas sporta zāle

Pirmdiena, 26 jūnijā, 2017

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece Vija Gēme trešdien konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2017” noslēguma pasākumā pasniedza VARAM balvu par klimatam draudzīgāko ēku. Balvu “Klimata draugs” saņēma Ādažu Brīvās Valdorfa skolas sporta zāles jaunbūve.

Sporta zāle ir lielisks piemērs ēkai, kas tās ekspluatācijas laikā radīs iespējami maz siltumnīcefekta gāzu emisijas, norāda VARAM. Ēkā siltumenerģijas un karstā ūdens sagatavošanai tiek izmantoti siltumsūkņi un saules kolektori, elektroapgādes, t.sk. siltumsūkņu darbības nodrošināšanai, uzstādīti saules paneļi. Tas samazina nepieciešamo enerģijas apjomu, kā rezultātā rodas būtiski mazāks siltumnīcefekta gāzu emisiju apjoms.

Ādažu Brīvās Valdorfa skolas sporta zāles jaunbūves energoefektivitātes klase ir A, un ēka atbilst gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēku prasībām.

Pēc Ādažu novada pašvaldības informācijas, projekts “Ādažu Brīvās Valdorfa skolas sporta zāles būvniecība” tika īstenots programmas “Nacionālā klimata politika” atklāta projektu konkursa “Ilgtspējīgu ēku, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju un inovatīvu emisiju samazinošu tehnoloģiju attīstība” ietvaros. Projektu finansēja Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instruments. Kopējās projekta attiecināmās izmaksas bija 1 086 846,97 eiro, no programmas piešķirtais finansējums – 978 162,27 eiro, finansējuma saņēmēja līdzfinansējums –108 684,70 eiro.

VARAM ministra padomniece Vija Gēme, pasniedzot balvas, uzsvēra: “Konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2017″ ir lielisks piemērs, kā veicināt un popularizēt zaļās ekonomikas priekšrocības. Energoefektivitātes paaugstināšana ļaus samazināt izdevumus par siltumapgādi, bet atbrīvotos līdzekļus būs iespējams novirzīt citu svarīgu jautājumu risināšanai. Lai konkursa laureātu īstenotie projekti kalpo par iedvesmas avotu un iedrošina uzdrīkstēties arī citus!”

Konkursu “Energoefektīvākā ēka Latvijā” jau septiņus gadus organizē Ekonomikas ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un žurnāls “Būvinženieris”. Konkursa mērķis ir veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes jomā, īstenojot energoefektīvu ēku būvniecību, renovāciju un rekonstrukciju, lai samazinātu oglekļa dioksīda emisiju daudzumu atmosfērā un veicinātu sabiedrības izpratni par ēku siltumnoturību.

Avots: aprinkis.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 18 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē